Development and production of new sterilized vegetable products
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43917489" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43917489 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vývoj a výroba nových sterilovaných výrobků ze zeleniny
Original language description
Společnost PIKA, a.s. v rámci projektu inovovala výrobní program a vyvinula nové skupiny výrobků, které jsou díky vhodné kombinaci zeleniny, hub a nálevu senzoricky přijatelné pro široký okruh spotřebitelů. Nové skupiny výrobků lze zařadit mezi méně kyselé nebo nekyselé potraviny (pH 4,0 až 5,6). Díky tomu musí jejich výroba probíhat za přísnějších hygienických a provozních podmínek, než jaké byly doposud používány u vyráběných produktů (zelenina v kyselém nálevu). V rámci projektu byly vyvinuty výrobky, jak do již využívaných obalových materiálů, jako jsou konzervárenské sklenice a kovové konzervy, tak do nových plastových obalů jako polotovar pro další zpracovatele. Nové produkty lze rozdělit podle způsobu využití do tří kategorií. První kategorii tvoří výrobky, které jsou určeny stejně jako čerstvé saláty k přímé spotřebě nebo k další kulinární úpravě (polotovar pro výrobu pokrmů, například rizoto) a tvoří ji výrobky ze zeleniny a hub v různém poměru. Druhou skupinou jsou jednodruhové nebo míchané výrobky z hub (hlívy a žampiónů). Poslední třetí skupinu tvoří jednodruhové produkty balené v plastovém obalu a slouží jako polotovar pro další zpracovatele (například okurky nebo hrášek v mírně slaném nálevu v plastových pytlích). Díky inovačnímu projektu, v rámci kterého byla provedena investice do nových výrobních prostor a nové technologie, se podařilo rozšířit sortiment produktů o výrobky ze zeleniny a hub, ze kterých je díky šetrnému a řízenému procesu sterilace získán mikrobiálně a senzoricky stabilní produkt s maximálním možným zachováním nutričně cenných složek používaných surovin.
Czech name
Vývoj a výroba nových sterilovaných výrobků ze zeleniny
Czech description
Společnost PIKA, a.s. v rámci projektu inovovala výrobní program a vyvinula nové skupiny výrobků, které jsou díky vhodné kombinaci zeleniny, hub a nálevu senzoricky přijatelné pro široký okruh spotřebitelů. Nové skupiny výrobků lze zařadit mezi méně kyselé nebo nekyselé potraviny (pH 4,0 až 5,6). Díky tomu musí jejich výroba probíhat za přísnějších hygienických a provozních podmínek, než jaké byly doposud používány u vyráběných produktů (zelenina v kyselém nálevu). V rámci projektu byly vyvinuty výrobky, jak do již využívaných obalových materiálů, jako jsou konzervárenské sklenice a kovové konzervy, tak do nových plastových obalů jako polotovar pro další zpracovatele. Nové produkty lze rozdělit podle způsobu využití do tří kategorií. První kategorii tvoří výrobky, které jsou určeny stejně jako čerstvé saláty k přímé spotřebě nebo k další kulinární úpravě (polotovar pro výrobu pokrmů, například rizoto) a tvoří ji výrobky ze zeleniny a hub v různém poměru. Druhou skupinou jsou jednodruhové nebo míchané výrobky z hub (hlívy a žampiónů). Poslední třetí skupinu tvoří jednodruhové produkty balené v plastovém obalu a slouží jako polotovar pro další zpracovatele (například okurky nebo hrášek v mírně slaném nálevu v plastových pytlích). Díky inovačnímu projektu, v rámci kterého byla provedena investice do nových výrobních prostor a nové technologie, se podařilo rozšířit sortiment produktů o výrobky ze zeleniny a hub, ze kterých je díky šetrnému a řízenému procesu sterilace získán mikrobiálně a senzoricky stabilní produkt s maximálním možným zachováním nutričně cenných složek používaných surovin.
Classification
Type
Z<sub>tech</sub> - Verified technology
CEP classification
—
OECD FORD branch
20401 - Chemical engineering (plants, products)
Result continuities
Project
—
Continuities
O - Projekt operacniho programu
Others
Publication year
2018
Confidentiality
C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.
Data specific for result type
Internal product ID
15/001/16220/564/000012
Numerical identification
15/001/16220/564/000012
Technical parameters
Smlouva o spolupráci "Vývoj a výroba nových sterilovaných výrobků ze zeleniny"
Economical parameters
Vývoj nových výrobků, ověření technologie
Application category by cost
—
Owner IČO
—
Owner name
Ústav konzervace potravin a technologie masa, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, VŠCHT v Praze
Owner country
CZ - CZECH REPUBLIC
Usage type
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence
Licence fee requirement
A - Poskytovatel licence na výsledek požaduje licenční poplatek
Web page
—