All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Development and production of new sterilized vegetable products

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43917492" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43917492 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vývoj a výroba nových sterilovaných výrobků ze zeleniny

  • Original language description

    Společnost PIKA, a.s. v rámci projektu inovovala výrobní program a vyvinula nové skupiny výrobků, které jsou díky vhodné kombinaci zeleniny, hub a nálevu senzoricky přijatelné pro široký okruh spotřebitelů. Nové skupiny výrobků lze zařadit mezi méně kyselé nebo nekyselé potraviny (pH 4,0 až 5,6). Díky tomu musí jejich výroba probíhat za přísnějších hygienických a provozních podmínek, než jaké byly doposud používány u vyráběných produktů (zelenina v kyselém nálevu). V rámci projektu byly vyvinuty výrobky, jak do již využívaných obalových materiálů, jako jsou konzervárenské sklenice a kovové konzervy, tak do nových plastových obalů jako polotovar pro další zpracovatele. Nové produkty lze rozdělit podle způsobu využití do tří kategorií. První kategorii tvoří výrobky, které jsou určeny stejně jako čerstvé saláty k přímé spotřebě nebo k další kulinární úpravě (polotovar pro výrobu pokrmů, například rizoto) a tvoří ji výrobky ze zeleniny a hub v různém poměru. Druhou skupinou jsou jednodruhové nebo míchané výrobky z hub (hlívy a žampiónů). Poslední třetí skupinu tvoří jednodruhové produkty balené v plastovém obalu a slouží jako polotovar pro další zpracovatele (například okurky nebo hrášek v mírně slaném nálevu v plastových pytlích). Díky inovačnímu projektu, v rámci kterého byla provedena investice do nových výrobních prostor a nové technologie, se podařilo rozšířit sortiment produktů o výrobky ze zeleniny a hub, ze kterých je díky šetrnému a řízenému procesu sterilace získán mikrobiálně a senzoricky stabilní produkt s maximálním možným zachováním nutričně cenných složek používaných surovin.

  • Czech name

    Vývoj a výroba nových sterilovaných výrobků ze zeleniny

  • Czech description

    Společnost PIKA, a.s. v rámci projektu inovovala výrobní program a vyvinula nové skupiny výrobků, které jsou díky vhodné kombinaci zeleniny, hub a nálevu senzoricky přijatelné pro široký okruh spotřebitelů. Nové skupiny výrobků lze zařadit mezi méně kyselé nebo nekyselé potraviny (pH 4,0 až 5,6). Díky tomu musí jejich výroba probíhat za přísnějších hygienických a provozních podmínek, než jaké byly doposud používány u vyráběných produktů (zelenina v kyselém nálevu). V rámci projektu byly vyvinuty výrobky, jak do již využívaných obalových materiálů, jako jsou konzervárenské sklenice a kovové konzervy, tak do nových plastových obalů jako polotovar pro další zpracovatele. Nové produkty lze rozdělit podle způsobu využití do tří kategorií. První kategorii tvoří výrobky, které jsou určeny stejně jako čerstvé saláty k přímé spotřebě nebo k další kulinární úpravě (polotovar pro výrobu pokrmů, například rizoto) a tvoří ji výrobky ze zeleniny a hub v různém poměru. Druhou skupinou jsou jednodruhové nebo míchané výrobky z hub (hlívy a žampiónů). Poslední třetí skupinu tvoří jednodruhové produkty balené v plastovém obalu a slouží jako polotovar pro další zpracovatele (například okurky nebo hrášek v mírně slaném nálevu v plastových pytlích). Díky inovačnímu projektu, v rámci kterého byla provedena investice do nových výrobních prostor a nové technologie, se podařilo rozšířit sortiment produktů o výrobky ze zeleniny a hub, ze kterých je díky šetrnému a řízenému procesu sterilace získán mikrobiálně a senzoricky stabilní produkt s maximálním možným zachováním nutričně cenných složek používaných surovin.

Classification

  • Type

    V<sub>souhrn</sub> - Summary research report

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    20401 - Chemical engineering (plants, products)

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    O - Projekt operacniho programu

Others

  • Publication year

    2018

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Number of pages

    138

  • Place of publication

  • Publisher/client name

    Ústav konzervace potravin a technologie masa, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, VŠCHT v Praze

  • Version