Methodology for determination of pure muscle protein content in meat products
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F19%3A43919021" target="_blank" >RIV/60461373:22330/19:43919021 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Metodika pro určení obsahu čisté svalové bílkoviny v masných výrobcích
Original language description
Uvedená metoda umožňuje stanovení obsahu čisté svalové bílkoviny (ČSB) v masných výrobcích na základě diagnostického markeru 1- a 3-methylhistidinu a dalších aminokyselin. Metodika byla primárně vyvinuta pro účely projektu QJ1530272 - Komplexní strategie pro efektivní odhalování falšování potravin v řetězci (prvo)výroba - spotřebitel (2015-2018, MZE/QJ). Aplikace metody v rámci tohoto projektu významně přispěje ke zmapování falšovaných masných výrobků, které jsou dostupné na českém trhu. Vyvinutá metodika umožní kromě kvantifikace ČSB také rozlišení původu bílkoviny (svalová vs. krevní nebo rostlinná), což patří mezi hlavní limitace Kjehldalovy metody, která je v současné době jedinou kontrolní metodou pro stanovení obsahu ČSB. Metodiku je možné využívat jak ve státních, tak v soukromých laboratořích a výzkumných centrech. Smluvním uživatelem metodiky je Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) a certifikovanou metodiku bude využívat při stanovení obsahu čisté svalové bílkoviny.
Czech name
Metodika pro určení obsahu čisté svalové bílkoviny v masných výrobcích
Czech description
Uvedená metoda umožňuje stanovení obsahu čisté svalové bílkoviny (ČSB) v masných výrobcích na základě diagnostického markeru 1- a 3-methylhistidinu a dalších aminokyselin. Metodika byla primárně vyvinuta pro účely projektu QJ1530272 - Komplexní strategie pro efektivní odhalování falšování potravin v řetězci (prvo)výroba - spotřebitel (2015-2018, MZE/QJ). Aplikace metody v rámci tohoto projektu významně přispěje ke zmapování falšovaných masných výrobků, které jsou dostupné na českém trhu. Vyvinutá metodika umožní kromě kvantifikace ČSB také rozlišení původu bílkoviny (svalová vs. krevní nebo rostlinná), což patří mezi hlavní limitace Kjehldalovy metody, která je v současné době jedinou kontrolní metodou pro stanovení obsahu ČSB. Metodiku je možné využívat jak ve státních, tak v soukromých laboratořích a výzkumných centrech. Smluvním uživatelem metodiky je Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) a certifikovanou metodiku bude využívat při stanovení obsahu čisté svalové bílkoviny.
Classification
Type
N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body
CEP classification
—
OECD FORD branch
10406 - Analytical chemistry
Result continuities
Project
Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
Maso bílkovina
Regulation ID
10/2019
Technical parameters
ISO 9001
Economical parameters
Při bilanci ekonomických aspektů se předpokládalo, že laboratoř má zkušenost s analýzou na systémech LC-MS a vlastní kapalinový chromatograf s hmotnostním spektrometrem. Ultra-účinný kapalinový chromatograf (UHPLC) umožní úsporu jak času, tak i použitých chemikálií a rozpouštědel. To je výhodné jak z ekonomického (1 litr acetonitrilu ca 4000 Kč), tak i z ekologického hlediska snížením množství odpadů. Dále je k samotnému provedení analýz potřebné běžné vybavení laboratoře. Využití hmotnostně spektrometrické detekce umožňuje přímé stanovení aminokyselin. Implementace metody zahrnuje zjištění analytických standardů aminokyselin a dále pak zjištění aktuálních pracovních charakteristik, zejména zjištění limitů kvantifikace, linearity, ale také verifikaci metody pomocí opakované analýzy vhodně zvoleného referenčního materiálu (např. n=6). Za předpokladu, že je provedeno 20 verifikačních a kontrolních analýz, přičemž provozní náklady na jednu analýzu jsou 3505 Kč, celkové náklady na implementaci budou 70,1tis. Kč.
Certification body designation
Státní zemědělská a potravinářská inspekce, Květná 15, 60300 Brno
Date of certification
—
Method of use
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů