All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Methodology for determination of pure muscle protein content in meat products

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F19%3A43919021" target="_blank" >RIV/60461373:22330/19:43919021 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Metodika pro určení obsahu čisté svalové bílkoviny v masných výrobcích

  • Original language description

    Uvedená metoda umožňuje stanovení obsahu čisté svalové bílkoviny (ČSB) v masných výrobcích na základě diagnostického markeru 1- a 3-methylhistidinu a dalších aminokyselin. Metodika byla primárně vyvinuta pro účely projektu QJ1530272 - Komplexní strategie pro efektivní odhalování falšování potravin v řetězci (prvo)výroba - spotřebitel (2015-2018, MZE/QJ). Aplikace metody v rámci tohoto projektu významně přispěje ke zmapování falšovaných masných výrobků, které jsou dostupné na českém trhu. Vyvinutá metodika umožní kromě kvantifikace ČSB také rozlišení původu bílkoviny (svalová vs. krevní nebo rostlinná), což patří mezi hlavní limitace Kjehldalovy metody, která je v současné době jedinou kontrolní metodou pro stanovení obsahu ČSB. Metodiku je možné využívat jak ve státních, tak v soukromých laboratořích a výzkumných centrech. Smluvním uživatelem metodiky je Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) a certifikovanou metodiku bude využívat při stanovení obsahu čisté svalové bílkoviny.

  • Czech name

    Metodika pro určení obsahu čisté svalové bílkoviny v masných výrobcích

  • Czech description

    Uvedená metoda umožňuje stanovení obsahu čisté svalové bílkoviny (ČSB) v masných výrobcích na základě diagnostického markeru 1- a 3-methylhistidinu a dalších aminokyselin. Metodika byla primárně vyvinuta pro účely projektu QJ1530272 - Komplexní strategie pro efektivní odhalování falšování potravin v řetězci (prvo)výroba - spotřebitel (2015-2018, MZE/QJ). Aplikace metody v rámci tohoto projektu významně přispěje ke zmapování falšovaných masných výrobků, které jsou dostupné na českém trhu. Vyvinutá metodika umožní kromě kvantifikace ČSB také rozlišení původu bílkoviny (svalová vs. krevní nebo rostlinná), což patří mezi hlavní limitace Kjehldalovy metody, která je v současné době jedinou kontrolní metodou pro stanovení obsahu ČSB. Metodiku je možné využívat jak ve státních, tak v soukromých laboratořích a výzkumných centrech. Smluvním uživatelem metodiky je Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) a certifikovanou metodiku bude využívat při stanovení obsahu čisté svalové bílkoviny.

Classification

  • Type

    N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    10406 - Analytical chemistry

Result continuities

  • Project

    Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2019

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Internal product ID

    Maso bílkovina

  • Regulation ID

    10/2019

  • Technical parameters

    ISO 9001

  • Economical parameters

    Při bilanci ekonomických aspektů se předpokládalo, že laboratoř má zkušenost s analýzou na systémech LC-MS a vlastní kapalinový chromatograf s hmotnostním spektrometrem. Ultra-účinný kapalinový chromatograf (UHPLC) umožní úsporu jak času, tak i použitých chemikálií a rozpouštědel. To je výhodné jak z ekonomického (1 litr acetonitrilu ca 4000 Kč), tak i z ekologického hlediska snížením množství odpadů. Dále je k samotnému provedení analýz potřebné běžné vybavení laboratoře. Využití hmotnostně spektrometrické detekce umožňuje přímé stanovení aminokyselin. Implementace metody zahrnuje zjištění analytických standardů aminokyselin a dále pak zjištění aktuálních pracovních charakteristik, zejména zjištění limitů kvantifikace, linearity, ale také verifikaci metody pomocí opakované analýzy vhodně zvoleného referenčního materiálu (např. n=6). Za předpokladu, že je provedeno 20 verifikačních a kontrolních analýz, přičemž provozní náklady na jednu analýzu jsou 3505 Kč, celkové náklady na implementaci budou 70,1tis. Kč.

  • Certification body designation

    Státní zemědělská a potravinářská inspekce, Květná 15, 60300 Brno

  • Date of certification

  • Method of use

    C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů