All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Possibilities of determining of pure muscle proteins content in meat products

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880059" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880059 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-5-casopisu-maso-rok-2022/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-5-casopisu-maso-rok-2022/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Možnosti stanovení obsahu čistých svalových bílkovin v masných výrobcích

  • Original language description

    Stanovení obsahu čistých svalových bílkovin (ČSB) je důležité z pohledu falšování potravin a klamání zákazníka. Nepřímé stanovení obsahu ČSB stanovením čistých bílkovin a odečtením obsahu kolagenu je pracné a zdlouhavé a hodnoty ČSB mohou být ovlivněny přítomností bílkovin nepocházejících z masa. Mezi přímé metody stanovení obsahu ČSB patří zejména stanovení obsahu kreatininu a 3-methylhistidinu, jejichž obsah ve svalovině je stabilní a velmi podobný u různých druhů zvířat. Problémem může být náročnost přímé metody stanovení nebo přítomnost interferujících látek ve vzorku. Nalezení vhodné metody přímého stanovení obsahu ČSB v masných výrobcích by mělo analýzu zjednodušit a zpřesnit výsledek obsahu ČSB. Pro nalezení vhodné přímé metody stanovení obsahu ČSB je nutné dále analyzovat a porovnávat získané výsledky různých přímých metod s metodou nepřímou.

  • Czech name

    Možnosti stanovení obsahu čistých svalových bílkovin v masných výrobcích

  • Czech description

    Stanovení obsahu čistých svalových bílkovin (ČSB) je důležité z pohledu falšování potravin a klamání zákazníka. Nepřímé stanovení obsahu ČSB stanovením čistých bílkovin a odečtením obsahu kolagenu je pracné a zdlouhavé a hodnoty ČSB mohou být ovlivněny přítomností bílkovin nepocházejících z masa. Mezi přímé metody stanovení obsahu ČSB patří zejména stanovení obsahu kreatininu a 3-methylhistidinu, jejichž obsah ve svalovině je stabilní a velmi podobný u různých druhů zvířat. Problémem může být náročnost přímé metody stanovení nebo přítomnost interferujících látek ve vzorku. Nalezení vhodné metody přímého stanovení obsahu ČSB v masných výrobcích by mělo analýzu zjednodušit a zpřesnit výsledek obsahu ČSB. Pro nalezení vhodné přímé metody stanovení obsahu ČSB je nutné dále analyzovat a porovnávat získané výsledky různých přímých metod s metodou nepřímou.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QK21020199" target="_blank" >QK21020199: Determination of pure muscle proteins by direct method</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2022

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    33

  • Issue of the periodical within the volume

    5

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    16-21

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database