Possibilities of determining of pure muscle proteins content in meat products
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880059" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880059 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-5-casopisu-maso-rok-2022/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-5-casopisu-maso-rok-2022/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Možnosti stanovení obsahu čistých svalových bílkovin v masných výrobcích
Original language description
Stanovení obsahu čistých svalových bílkovin (ČSB) je důležité z pohledu falšování potravin a klamání zákazníka. Nepřímé stanovení obsahu ČSB stanovením čistých bílkovin a odečtením obsahu kolagenu je pracné a zdlouhavé a hodnoty ČSB mohou být ovlivněny přítomností bílkovin nepocházejících z masa. Mezi přímé metody stanovení obsahu ČSB patří zejména stanovení obsahu kreatininu a 3-methylhistidinu, jejichž obsah ve svalovině je stabilní a velmi podobný u různých druhů zvířat. Problémem může být náročnost přímé metody stanovení nebo přítomnost interferujících látek ve vzorku. Nalezení vhodné metody přímého stanovení obsahu ČSB v masných výrobcích by mělo analýzu zjednodušit a zpřesnit výsledek obsahu ČSB. Pro nalezení vhodné přímé metody stanovení obsahu ČSB je nutné dále analyzovat a porovnávat získané výsledky různých přímých metod s metodou nepřímou.
Czech name
Možnosti stanovení obsahu čistých svalových bílkovin v masných výrobcích
Czech description
Stanovení obsahu čistých svalových bílkovin (ČSB) je důležité z pohledu falšování potravin a klamání zákazníka. Nepřímé stanovení obsahu ČSB stanovením čistých bílkovin a odečtením obsahu kolagenu je pracné a zdlouhavé a hodnoty ČSB mohou být ovlivněny přítomností bílkovin nepocházejících z masa. Mezi přímé metody stanovení obsahu ČSB patří zejména stanovení obsahu kreatininu a 3-methylhistidinu, jejichž obsah ve svalovině je stabilní a velmi podobný u různých druhů zvířat. Problémem může být náročnost přímé metody stanovení nebo přítomnost interferujících látek ve vzorku. Nalezení vhodné metody přímého stanovení obsahu ČSB v masných výrobcích by mělo analýzu zjednodušit a zpřesnit výsledek obsahu ČSB. Pro nalezení vhodné přímé metody stanovení obsahu ČSB je nutné dále analyzovat a porovnávat získané výsledky různých přímých metod s metodou nepřímou.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK21020199" target="_blank" >QK21020199: Determination of pure muscle proteins by direct method</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2022
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
33
Issue of the periodical within the volume
5
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
16-21
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—