Use of linseed fiber in the cereal branch
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F20%3A43920198" target="_blank" >RIV/60461373:22330/20:43920198 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Užití lněné vlákniny v cereálním oboru
Original language description
Přednáška shrnula výsledky tříletého grantu, zaměřeného na uplatnění lněné vlákniny z hnědých a zlatých semen lnu do cereálních výrobků. Jako optimální granulace byla experimentálně vybrána frakce 0,5-0,7 mm. Postupně byly přirpaveny pečivo, vytlačované sušenky a těstoviny v laboratorním měřítku; na všechny uvedené výrobky byl získány užitné vzory (přídavky lněné vlákniny 10 % na mouku). Lněná vláknina je jednak vhodný a relativně levný doplněk stravy, cereální výrobky představují spotřebitelsky nejpřijatelnější formu pro pravidelnou konzumaci. Podle chemických analýz 10% přídavek do receptury znamenal cca 5% obsah TDF ve výrobku.
Czech name
Užití lněné vlákniny v cereálním oboru
Czech description
Přednáška shrnula výsledky tříletého grantu, zaměřeného na uplatnění lněné vlákniny z hnědých a zlatých semen lnu do cereálních výrobků. Jako optimální granulace byla experimentálně vybrána frakce 0,5-0,7 mm. Postupně byly přirpaveny pečivo, vytlačované sušenky a těstoviny v laboratorním měřítku; na všechny uvedené výrobky byl získány užitné vzory (přídavky lněné vlákniny 10 % na mouku). Lněná vláknina je jednak vhodný a relativně levný doplněk stravy, cereální výrobky představují spotřebitelsky nejpřijatelnější formu pro pravidelnou konzumaci. Podle chemických analýz 10% přídavek do receptury znamenal cca 5% obsah TDF ve výrobku.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1510274" target="_blank" >QJ1510274: Production and complex gentle processing of flaxseed and its application in new functional foods</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2020
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů