Lactobacillus plantarum and its selective enumeration
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F20%3A43920869" target="_blank" >RIV/60461373:22330/20:43920869 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://cps.vscht.cz/files/uzel/56263/0001~~K07KL8rLzHYOCDYyMDIAAA.pdf?redirected" target="_blank" >https://cps.vscht.cz/files/uzel/56263/0001~~K07KL8rLzHYOCDYyMDIAAA.pdf?redirected</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Lactobacillus plantarum a jeho selektivní stanovení
Original language description
Bakterie mléčného kvašení jsou důležité technologické mikroorganismy, které se používají hlavně k výrobě mléčných fermentovaných produktů. Jejich specifické metabolity a zdravotní účinky jsou zmíněny v řadě vědeckých studií. V posledních letech se pozornost zaměřila na funkční vlastnosti a aplikaci Lactobacillus plantarum v mléčných výrobcích. Práce obecně shrnuje poznatky o charakteristice a vlastnostech L. plantarum, jeho výskytu, metabolickém profilu a aktuální poznatky v oblasti účinků na zdraví. Experimentální část studie navrhla vhodné selektivní médium pro rozlišení L. plantarum v přítomnosti jogurtové kultury. Hodnotili jsme několik kultivačních médií, abychom zjistili jejich vhodnost pro selektivní stanovení. Byl testován vliv podmínek kultivace (teplota, atmosféra, doba kultivace) na počet L. plantarum, S. thermophilus a L. delbrueckii subsp. bulgaricus. Pro selektivní stanovení L. plantarum ve smíšené kultuře bylo úspěšně použito médium MRS s vankomycinem (20 mg / l, pH 5,6) a kultivace za aerobních podmínek při 30 ° C. Pro rozlišení ostatních druhů bylo pro stanovení počtu pro S. thermophilus doporučeno médium M17 za aerobních podmínek při 45 ° C a pro L. delbrueckii subsp. bulgaricus MRS pH 5,2 za anaerobních podmínek při 45 ° C.
Czech name
Lactobacillus plantarum a jeho selektivní stanovení
Czech description
Bakterie mléčného kvašení jsou důležité technologické mikroorganismy, které se používají hlavně k výrobě mléčných fermentovaných produktů. Jejich specifické metabolity a zdravotní účinky jsou zmíněny v řadě vědeckých studií. V posledních letech se pozornost zaměřila na funkční vlastnosti a aplikaci Lactobacillus plantarum v mléčných výrobcích. Práce obecně shrnuje poznatky o charakteristice a vlastnostech L. plantarum, jeho výskytu, metabolickém profilu a aktuální poznatky v oblasti účinků na zdraví. Experimentální část studie navrhla vhodné selektivní médium pro rozlišení L. plantarum v přítomnosti jogurtové kultury. Hodnotili jsme několik kultivačních médií, abychom zjistili jejich vhodnost pro selektivní stanovení. Byl testován vliv podmínek kultivace (teplota, atmosféra, doba kultivace) na počet L. plantarum, S. thermophilus a L. delbrueckii subsp. bulgaricus. Pro selektivní stanovení L. plantarum ve smíšené kultuře bylo úspěšně použito médium MRS s vankomycinem (20 mg / l, pH 5,6) a kultivace za aerobních podmínek při 30 ° C. Pro rozlišení ostatních druhů bylo pro stanovení počtu pro S. thermophilus doporučeno médium M17 za aerobních podmínek při 45 ° C a pro L. delbrueckii subsp. bulgaricus MRS pH 5,2 za anaerobních podmínek při 45 ° C.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1910036" target="_blank" >QK1910036: Utilization of various metabolites of wild strains of lactic acid bacteria and yeasts to suppress the occurrence of undesirable fungal contaminants and to prolong the shelf life of dairy and bakery products.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2020
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Celostátní přehlídky sýrů 2020 - Výsledky přehlídek a sborník příspěvků konference Mléko a sýry
ISBN
978-80-7592-076-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
6
Pages from-to
59-64
Publisher name
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Place of publication
Praha
Event location
Praha
Event date
Jan 23, 2020
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—