All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Lactobacillus plantarum and its selective enumeration

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F20%3A43920869" target="_blank" >RIV/60461373:22330/20:43920869 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://cps.vscht.cz/files/uzel/56263/0001~~K07KL8rLzHYOCDYyMDIAAA.pdf?redirected" target="_blank" >https://cps.vscht.cz/files/uzel/56263/0001~~K07KL8rLzHYOCDYyMDIAAA.pdf?redirected</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Lactobacillus plantarum a jeho selektivní stanovení

  • Original language description

    Bakterie mléčného kvašení jsou důležité technologické mikroorganismy, které se používají hlavně k výrobě mléčných fermentovaných produktů. Jejich specifické metabolity a zdravotní účinky jsou zmíněny v řadě vědeckých studií. V posledních letech se pozornost zaměřila na funkční vlastnosti a aplikaci Lactobacillus plantarum v mléčných výrobcích. Práce obecně shrnuje poznatky o charakteristice a vlastnostech L. plantarum, jeho výskytu, metabolickém profilu a aktuální poznatky v oblasti účinků na zdraví. Experimentální část studie navrhla vhodné selektivní médium pro rozlišení L. plantarum v přítomnosti jogurtové kultury. Hodnotili jsme několik kultivačních médií, abychom zjistili jejich vhodnost pro selektivní stanovení. Byl testován vliv podmínek kultivace (teplota, atmosféra, doba kultivace) na počet L. plantarum, S. thermophilus a L. delbrueckii subsp. bulgaricus. Pro selektivní stanovení L. plantarum ve smíšené kultuře bylo úspěšně použito médium MRS s vankomycinem (20 mg / l, pH 5,6) a kultivace za aerobních podmínek při 30 ° C. Pro rozlišení ostatních druhů bylo pro stanovení počtu pro S. thermophilus doporučeno médium M17 za aerobních podmínek při 45 ° C a pro L. delbrueckii subsp. bulgaricus MRS pH 5,2 za anaerobních podmínek při 45 ° C.

  • Czech name

    Lactobacillus plantarum a jeho selektivní stanovení

  • Czech description

    Bakterie mléčného kvašení jsou důležité technologické mikroorganismy, které se používají hlavně k výrobě mléčných fermentovaných produktů. Jejich specifické metabolity a zdravotní účinky jsou zmíněny v řadě vědeckých studií. V posledních letech se pozornost zaměřila na funkční vlastnosti a aplikaci Lactobacillus plantarum v mléčných výrobcích. Práce obecně shrnuje poznatky o charakteristice a vlastnostech L. plantarum, jeho výskytu, metabolickém profilu a aktuální poznatky v oblasti účinků na zdraví. Experimentální část studie navrhla vhodné selektivní médium pro rozlišení L. plantarum v přítomnosti jogurtové kultury. Hodnotili jsme několik kultivačních médií, abychom zjistili jejich vhodnost pro selektivní stanovení. Byl testován vliv podmínek kultivace (teplota, atmosféra, doba kultivace) na počet L. plantarum, S. thermophilus a L. delbrueckii subsp. bulgaricus. Pro selektivní stanovení L. plantarum ve smíšené kultuře bylo úspěšně použito médium MRS s vankomycinem (20 mg / l, pH 5,6) a kultivace za aerobních podmínek při 30 ° C. Pro rozlišení ostatních druhů bylo pro stanovení počtu pro S. thermophilus doporučeno médium M17 za aerobních podmínek při 45 ° C a pro L. delbrueckii subsp. bulgaricus MRS pH 5,2 za anaerobních podmínek při 45 ° C.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QK1910036" target="_blank" >QK1910036: Utilization of various metabolites of wild strains of lactic acid bacteria and yeasts to suppress the occurrence of undesirable fungal contaminants and to prolong the shelf life of dairy and bakery products.</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2020

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Celostátní přehlídky sýrů 2020 - Výsledky přehlídek a sborník příspěvků konference Mléko a sýry

  • ISBN

    978-80-7592-076-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    59-64

  • Publisher name

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Praha

  • Event date

    Jan 23, 2020

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article