Antimicrobial activity of newly isolated strains of lactobacilli
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F20%3A43920871" target="_blank" >RIV/60461373:22330/20:43920871 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://cps.vscht.cz/files/uzel/56263/0001~~K07KL8rLzHYOCDYyMDIAAA.pdf?redirected" target="_blank" >https://cps.vscht.cz/files/uzel/56263/0001~~K07KL8rLzHYOCDYyMDIAAA.pdf?redirected</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Antimikrobiální aktivita nově izolovaných kmenů laktobacilů
Original language description
Rod Lactobacillus představuje nejhojnější a technologicky nejdůležitější skupinu bakterií mléčného kvašení, jejichž společnou charakteristikou je produkce kyseliny mléčné. Kromě produkce organických kyselin laktobacily syntetizují další látky, které mohou ovlivňovat antimikrobiální aktivitu určitých kmenů laktobacilu, což přispívá k prodloužení trvanlivosti potravin. V této práci byla provedena charakteristika nových kmenů laktobacilů izolovaných z fermentované zeleniny, celozrnné pšenice, žita, pohanky a čiroku, aby byly získány izoláty s antimikrobiální aktivitou. Antifungální aktivita byla hodnocena jako zpomalení růstu plísní (Fusarium sp., Aspergillus sp., Penicillium sp. A Mucor sp.) V přítomnosti laktobacilů. Antibakteriální aktivita byla testována agarovou difuzní metodou proti E. coli, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Bacillus subtilis a Bacillus cereus. Bylo potvrzeno, že Fusarium culmorum je nejcitlivější k účinku kmenů laktobacilů. Celkem bylo získáno 12 nových kmenů s významnou antibakteriální aktivitou proti Pseudomonas aeruginosa a Bacillus cereus.
Czech name
Antimikrobiální aktivita nově izolovaných kmenů laktobacilů
Czech description
Rod Lactobacillus představuje nejhojnější a technologicky nejdůležitější skupinu bakterií mléčného kvašení, jejichž společnou charakteristikou je produkce kyseliny mléčné. Kromě produkce organických kyselin laktobacily syntetizují další látky, které mohou ovlivňovat antimikrobiální aktivitu určitých kmenů laktobacilu, což přispívá k prodloužení trvanlivosti potravin. V této práci byla provedena charakteristika nových kmenů laktobacilů izolovaných z fermentované zeleniny, celozrnné pšenice, žita, pohanky a čiroku, aby byly získány izoláty s antimikrobiální aktivitou. Antifungální aktivita byla hodnocena jako zpomalení růstu plísní (Fusarium sp., Aspergillus sp., Penicillium sp. A Mucor sp.) V přítomnosti laktobacilů. Antibakteriální aktivita byla testována agarovou difuzní metodou proti E. coli, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Bacillus subtilis a Bacillus cereus. Bylo potvrzeno, že Fusarium culmorum je nejcitlivější k účinku kmenů laktobacilů. Celkem bylo získáno 12 nových kmenů s významnou antibakteriální aktivitou proti Pseudomonas aeruginosa a Bacillus cereus.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1910036" target="_blank" >QK1910036: Utilization of various metabolites of wild strains of lactic acid bacteria and yeasts to suppress the occurrence of undesirable fungal contaminants and to prolong the shelf life of dairy and bakery products.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2020
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Celostátní přehlídky sýrů 2020 - Výsledky přehlídek a sborník příspěvků konference Mléko a sýry
ISBN
978-80-7592-076-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
5
Pages from-to
114-118
Publisher name
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Place of publication
Praha
Event location
Praha
Event date
Jan 23, 2020
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—