All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Antimicrobial activity of newly isolated strains of lactobacilli

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F20%3A43920871" target="_blank" >RIV/60461373:22330/20:43920871 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://cps.vscht.cz/files/uzel/56263/0001~~K07KL8rLzHYOCDYyMDIAAA.pdf?redirected" target="_blank" >https://cps.vscht.cz/files/uzel/56263/0001~~K07KL8rLzHYOCDYyMDIAAA.pdf?redirected</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Antimikrobiální aktivita nově izolovaných kmenů laktobacilů

  • Original language description

    Rod Lactobacillus představuje nejhojnější a technologicky nejdůležitější skupinu bakterií mléčného kvašení, jejichž společnou charakteristikou je produkce kyseliny mléčné. Kromě produkce organických kyselin laktobacily syntetizují další látky, které mohou ovlivňovat antimikrobiální aktivitu určitých kmenů laktobacilu, což přispívá k prodloužení trvanlivosti potravin. V této práci byla provedena charakteristika nových kmenů laktobacilů izolovaných z fermentované zeleniny, celozrnné pšenice, žita, pohanky a čiroku, aby byly získány izoláty s antimikrobiální aktivitou. Antifungální aktivita byla hodnocena jako zpomalení růstu plísní (Fusarium sp., Aspergillus sp., Penicillium sp. A Mucor sp.) V přítomnosti laktobacilů. Antibakteriální aktivita byla testována agarovou difuzní metodou proti E. coli, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Bacillus subtilis a Bacillus cereus. Bylo potvrzeno, že Fusarium culmorum je nejcitlivější k účinku kmenů laktobacilů. Celkem bylo získáno 12 nových kmenů s významnou antibakteriální aktivitou proti Pseudomonas aeruginosa a Bacillus cereus.

  • Czech name

    Antimikrobiální aktivita nově izolovaných kmenů laktobacilů

  • Czech description

    Rod Lactobacillus představuje nejhojnější a technologicky nejdůležitější skupinu bakterií mléčného kvašení, jejichž společnou charakteristikou je produkce kyseliny mléčné. Kromě produkce organických kyselin laktobacily syntetizují další látky, které mohou ovlivňovat antimikrobiální aktivitu určitých kmenů laktobacilu, což přispívá k prodloužení trvanlivosti potravin. V této práci byla provedena charakteristika nových kmenů laktobacilů izolovaných z fermentované zeleniny, celozrnné pšenice, žita, pohanky a čiroku, aby byly získány izoláty s antimikrobiální aktivitou. Antifungální aktivita byla hodnocena jako zpomalení růstu plísní (Fusarium sp., Aspergillus sp., Penicillium sp. A Mucor sp.) V přítomnosti laktobacilů. Antibakteriální aktivita byla testována agarovou difuzní metodou proti E. coli, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Bacillus subtilis a Bacillus cereus. Bylo potvrzeno, že Fusarium culmorum je nejcitlivější k účinku kmenů laktobacilů. Celkem bylo získáno 12 nových kmenů s významnou antibakteriální aktivitou proti Pseudomonas aeruginosa a Bacillus cereus.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QK1910036" target="_blank" >QK1910036: Utilization of various metabolites of wild strains of lactic acid bacteria and yeasts to suppress the occurrence of undesirable fungal contaminants and to prolong the shelf life of dairy and bakery products.</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2020

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Celostátní přehlídky sýrů 2020 - Výsledky přehlídek a sborník příspěvků konference Mléko a sýry

  • ISBN

    978-80-7592-076-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    114-118

  • Publisher name

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Praha

  • Event date

    Jan 23, 2020

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article