The influence of extra low voltage electrical stimulation (ELVES) on dry and wet beef aging
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F21%3A43921098" target="_blank" >RIV/60461373:22330/21:43921098 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.maso.cz/" target="_blank" >https://www.maso.cz/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv nízkovoltážní elektrostimulace na suché a mokré zrání hovězího masa
Original language description
Spotřeba hovězího masa je v České republice nižší ve srovnání se spotřebou drůbežího či vepřového masa. Zvýšená poptávka po hovězím mase a využívání moderních procesů ošetření masa, které mohou výrazným způsobem ovlivňovat jeho kvalitu, jako je např. aplikace elektrostimulace (ES = electrical stimulation), pulzního elektrického pole (PEF = pulsed electric field) či ultrazvuku (US = ultrasound) by mohla tento trend změnit. Cílem této práce bylo analytické posouzení vlivu nízkovoltážní ES na proces suchého a mokrého zrání u vybraných anatomických partií, a to u hovězího vysokého a nízké roštěnce. Statisticky významný vliv nízkovoltážní ES na proces zrání nebyl během vyhodnocování prokázán, nicméně aplikace ES urychlila posmrtné změny, a tím i rychlost zvyšování křehkosti masa. ES měla pozitivní vliv na barvu. U vzorku nízkého roštěnce byl zaznamenán negativní vliv ES nárůstem hmotnostních ztrát během procesu zrání při porovnání s masem, které nebylo ošetřeno ES.
Czech name
Vliv nízkovoltážní elektrostimulace na suché a mokré zrání hovězího masa
Czech description
Spotřeba hovězího masa je v České republice nižší ve srovnání se spotřebou drůbežího či vepřového masa. Zvýšená poptávka po hovězím mase a využívání moderních procesů ošetření masa, které mohou výrazným způsobem ovlivňovat jeho kvalitu, jako je např. aplikace elektrostimulace (ES = electrical stimulation), pulzního elektrického pole (PEF = pulsed electric field) či ultrazvuku (US = ultrasound) by mohla tento trend změnit. Cílem této práce bylo analytické posouzení vlivu nízkovoltážní ES na proces suchého a mokrého zrání u vybraných anatomických partií, a to u hovězího vysokého a nízké roštěnce. Statisticky významný vliv nízkovoltážní ES na proces zrání nebyl během vyhodnocování prokázán, nicméně aplikace ES urychlila posmrtné změny, a tím i rychlost zvyšování křehkosti masa. ES měla pozitivní vliv na barvu. U vzorku nízkého roštěnce byl zaznamenán negativní vliv ES nárůstem hmotnostních ztrát během procesu zrání při porovnání s masem, které nebylo ošetřeno ES.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2021
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
32
Issue of the periodical within the volume
1
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
49-53
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—