Packaging of meat and meat products
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F23%3A43928308" target="_blank" >RIV/60461373:22330/23:43928308 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Balení masa a masných výrobků
Original language description
Obaly poskytují ochranu masa a masných výrobků před kontaminací z prostředí během skladování a distribuce. Obaly vytvářejí vhodné prostředípro udržení kvality produktu a zajišťují prodloužení trvanlivosti. V neposlední řadě poskytují spotřebitelům informace o daném produktu.Maso a masné výrobky, co se týká požadavků na balení, spadají do dvou kategorií. Čerstvé maso si musí při balení získat a zachovat atraktivníčervenou barvu, čehož lze dosáhnout pomocí modifikované atmosféry s vysokým obsahem kyslíku. Naopak masné výrobky vyžadují balení, kteréneobsahuje kyslík, proto se běžně využívá balení v modifikované atmosféře bez kyslíku nebo balení do vakua. Jako obalový materiál se pro balenímasa a masných výrobků využívají zejména vícevrstvé polymerní materiály, které pomáhají udržet nastavené podmínky uvnitř balení. Stále více setaké uplatňují aktivní balicí systémy, které upravují podmínky balení během skladování a inteligentní balicí systémy, které monitorují a poskytujíinformace o prostředí v balení a kolem něj v průběhu skladování. Tyto systémy jsou nadále studovány a zdokonalovány a pravděpodobně získajípro balení masa a masných výrobků větší roli.
Czech name
Balení masa a masných výrobků
Czech description
Obaly poskytují ochranu masa a masných výrobků před kontaminací z prostředí během skladování a distribuce. Obaly vytvářejí vhodné prostředípro udržení kvality produktu a zajišťují prodloužení trvanlivosti. V neposlední řadě poskytují spotřebitelům informace o daném produktu.Maso a masné výrobky, co se týká požadavků na balení, spadají do dvou kategorií. Čerstvé maso si musí při balení získat a zachovat atraktivníčervenou barvu, čehož lze dosáhnout pomocí modifikované atmosféry s vysokým obsahem kyslíku. Naopak masné výrobky vyžadují balení, kteréneobsahuje kyslík, proto se běžně využívá balení v modifikované atmosféře bez kyslíku nebo balení do vakua. Jako obalový materiál se pro balenímasa a masných výrobků využívají zejména vícevrstvé polymerní materiály, které pomáhají udržet nastavené podmínky uvnitř balení. Stále více setaké uplatňují aktivní balicí systémy, které upravují podmínky balení během skladování a inteligentní balicí systémy, které monitorují a poskytujíinformace o prostředí v balení a kolem něj v průběhu skladování. Tyto systémy jsou nadále studovány a zdokonalovány a pravděpodobně získajípro balení masa a masných výrobků větší roli.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
10700 - Other natural sciences
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2023
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
35
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
4-8
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—