All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Effect of active packaging on the quality of meat and meat products

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880390" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880390 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-7-casopisu-maso-rok-2022/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-7-casopisu-maso-rok-2022/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vliv aktivního balení na kvalitu masa a masných výrobků

  • Original language description

    Balení v modifikované atmosféře (MAP) je využíváno především za účelem prodloužení trvanlivosti a zachování kvality balených potravin. Tento text shrnuje dosavadní vědecké poznatky o přínosu a způsobech aktivního balení masa a masných výrobků jako jednoho z typů balení v MAP. Aktivní obaly mají kromě funkce ochranné bariéry proti vnějším vlivům i další funkci: buď (1) absorbují chemické látky uvolňované z potravin nebo z prostředí uvnitř obalu nebo (2) uvolňují látky, jako jsou konzervační látky, antioxidanty či aroma do potravin případně do prostředí obklopujícího potravinu. Cílem aktivního balení bývá především potlačení růstu a množení mikroorganismů, jako příčiny zhoršení kvality masa během skladování. Takto lze využít balení s funkcí pohlcování kyslíku, obaly s funkcí uvolnění nebo pohlcení oxidu uhličitého nebo lze antimikrobiální látky přímo začlenit do obalových materiálů případně aplikovat na podložky přítomné uvnitř obalu. Přestože MAP nabízí mnoho výhod, nemůže nahradit správné hygienické a manipulační postupy v celém potravinovém řetězci. Bez řádné kontroly skladovacích teplot a udržování chladicího řetězce mohou být výhody MAP ztraceny.

  • Czech name

    Vliv aktivního balení na kvalitu masa a masných výrobků

  • Czech description

    Balení v modifikované atmosféře (MAP) je využíváno především za účelem prodloužení trvanlivosti a zachování kvality balených potravin. Tento text shrnuje dosavadní vědecké poznatky o přínosu a způsobech aktivního balení masa a masných výrobků jako jednoho z typů balení v MAP. Aktivní obaly mají kromě funkce ochranné bariéry proti vnějším vlivům i další funkci: buď (1) absorbují chemické látky uvolňované z potravin nebo z prostředí uvnitř obalu nebo (2) uvolňují látky, jako jsou konzervační látky, antioxidanty či aroma do potravin případně do prostředí obklopujícího potravinu. Cílem aktivního balení bývá především potlačení růstu a množení mikroorganismů, jako příčiny zhoršení kvality masa během skladování. Takto lze využít balení s funkcí pohlcování kyslíku, obaly s funkcí uvolnění nebo pohlcení oxidu uhličitého nebo lze antimikrobiální látky přímo začlenit do obalových materiálů případně aplikovat na podložky přítomné uvnitř obalu. Přestože MAP nabízí mnoho výhod, nemůže nahradit správné hygienické a manipulační postupy v celém potravinovém řetězci. Bez řádné kontroly skladovacích teplot a udržování chladicího řetězce mohou být výhody MAP ztraceny.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40301 - Veterinary science

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QK21020245" target="_blank" >QK21020245: The degree of cold chain disruption during official sampling and sample transport and its effects on the resulting microbial profile</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2022

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    33

  • Issue of the periodical within the volume

    7

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    45-50

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database