Effect of active packaging on the quality of meat and meat products
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880390" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880390 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-7-casopisu-maso-rok-2022/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-7-casopisu-maso-rok-2022/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv aktivního balení na kvalitu masa a masných výrobků
Original language description
Balení v modifikované atmosféře (MAP) je využíváno především za účelem prodloužení trvanlivosti a zachování kvality balených potravin. Tento text shrnuje dosavadní vědecké poznatky o přínosu a způsobech aktivního balení masa a masných výrobků jako jednoho z typů balení v MAP. Aktivní obaly mají kromě funkce ochranné bariéry proti vnějším vlivům i další funkci: buď (1) absorbují chemické látky uvolňované z potravin nebo z prostředí uvnitř obalu nebo (2) uvolňují látky, jako jsou konzervační látky, antioxidanty či aroma do potravin případně do prostředí obklopujícího potravinu. Cílem aktivního balení bývá především potlačení růstu a množení mikroorganismů, jako příčiny zhoršení kvality masa během skladování. Takto lze využít balení s funkcí pohlcování kyslíku, obaly s funkcí uvolnění nebo pohlcení oxidu uhličitého nebo lze antimikrobiální látky přímo začlenit do obalových materiálů případně aplikovat na podložky přítomné uvnitř obalu. Přestože MAP nabízí mnoho výhod, nemůže nahradit správné hygienické a manipulační postupy v celém potravinovém řetězci. Bez řádné kontroly skladovacích teplot a udržování chladicího řetězce mohou být výhody MAP ztraceny.
Czech name
Vliv aktivního balení na kvalitu masa a masných výrobků
Czech description
Balení v modifikované atmosféře (MAP) je využíváno především za účelem prodloužení trvanlivosti a zachování kvality balených potravin. Tento text shrnuje dosavadní vědecké poznatky o přínosu a způsobech aktivního balení masa a masných výrobků jako jednoho z typů balení v MAP. Aktivní obaly mají kromě funkce ochranné bariéry proti vnějším vlivům i další funkci: buď (1) absorbují chemické látky uvolňované z potravin nebo z prostředí uvnitř obalu nebo (2) uvolňují látky, jako jsou konzervační látky, antioxidanty či aroma do potravin případně do prostředí obklopujícího potravinu. Cílem aktivního balení bývá především potlačení růstu a množení mikroorganismů, jako příčiny zhoršení kvality masa během skladování. Takto lze využít balení s funkcí pohlcování kyslíku, obaly s funkcí uvolnění nebo pohlcení oxidu uhličitého nebo lze antimikrobiální látky přímo začlenit do obalových materiálů případně aplikovat na podložky přítomné uvnitř obalu. Přestože MAP nabízí mnoho výhod, nemůže nahradit správné hygienické a manipulační postupy v celém potravinovém řetězci. Bez řádné kontroly skladovacích teplot a udržování chladicího řetězce mohou být výhody MAP ztraceny.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK21020245" target="_blank" >QK21020245: The degree of cold chain disruption during official sampling and sample transport and its effects on the resulting microbial profile</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2022
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
33
Issue of the periodical within the volume
7
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
45-50
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—