All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Effect of extraction and refining of vegetable oils on the content of sterols, tocopherols and other minor compounds.

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F23%3A43928760" target="_blank" >RIV/60461373:22330/23:43928760 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vliv získávání a rafinace rostlinných olejů na obsah sterolů, tokoferolů a ostatních minoritních sloučenin.

  • Original language description

    Byl zhodnocen vliv průmyslového získávání surových řepkových olejů (předlis, dolis, rozpouštědlová extrakce) na významné fyzikálně-chemické vlastnosti olejů. V laboratoři bylo simulováno šnekové lisování (konstrukční řešení: dolis) 6 doporučených hydridních odrůd z ÚKZÚZ za tepla (teplota oleje: 60 – 70 °C). Bylo prokázáno, že řepkové oleje izolované studeným a teplým předlisem obsahovaly o 20 – 30 % méně tokoferolů i fytosterolů. Současně však obsahovaly nižší obsah volných mastných kyselin či alkylhydroperoxidů, které je zapotřebí odstranit v průběhu fyzikální rafinace. Závěrem lze konstatovat, že oleje získané šetrnějším způsobem obsahovaly dostatečné množství lipofilních antioxidantů a jejich údržnost/stabilita byla pro potřeby fyzikální rafinace přijatelná (IP = 4,65 až 5,83 h při 120 °C).Dále byla sledována retence biologicky aktivních sloučenin (fytosteroly, tokoferoly, skvalen) při šetrné i konvenční fyzikální rafinaci surových řepkových olejů. Destilace na krátké cestě způsobila větší ztráty antioxidantů a pravděpodobně také přestřik triacylglycerolů, což není žádoucí z nutričního, ani ekonomického hlediska.

  • Czech name

    Vliv získávání a rafinace rostlinných olejů na obsah sterolů, tokoferolů a ostatních minoritních sloučenin.

  • Czech description

    Byl zhodnocen vliv průmyslového získávání surových řepkových olejů (předlis, dolis, rozpouštědlová extrakce) na významné fyzikálně-chemické vlastnosti olejů. V laboratoři bylo simulováno šnekové lisování (konstrukční řešení: dolis) 6 doporučených hydridních odrůd z ÚKZÚZ za tepla (teplota oleje: 60 – 70 °C). Bylo prokázáno, že řepkové oleje izolované studeným a teplým předlisem obsahovaly o 20 – 30 % méně tokoferolů i fytosterolů. Současně však obsahovaly nižší obsah volných mastných kyselin či alkylhydroperoxidů, které je zapotřebí odstranit v průběhu fyzikální rafinace. Závěrem lze konstatovat, že oleje získané šetrnějším způsobem obsahovaly dostatečné množství lipofilních antioxidantů a jejich údržnost/stabilita byla pro potřeby fyzikální rafinace přijatelná (IP = 4,65 až 5,83 h při 120 °C).Dále byla sledována retence biologicky aktivních sloučenin (fytosteroly, tokoferoly, skvalen) při šetrné i konvenční fyzikální rafinaci surových řepkových olejů. Destilace na krátké cestě způsobila větší ztráty antioxidantů a pravděpodobně také přestřik triacylglycerolů, což není žádoucí z nutričního, ani ekonomického hlediska.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/FW03010017" target="_blank" >FW03010017: Advanced methods of refining vegetable oils</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2023

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník přednášek z 60. Mezinárodní konference o olejích a tucích

  • ISBN

    978-80-88307-15-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    10

  • Pages from-to

    42-51

  • Publisher name

    Česká společnost chemická

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Strážnice

  • Event date

    May 10, 2023

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article