Effect of extraction and refining of vegetable oils on the content of sterols, tocopherols and other minor compounds.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F23%3A43928760" target="_blank" >RIV/60461373:22330/23:43928760 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv získávání a rafinace rostlinných olejů na obsah sterolů, tokoferolů a ostatních minoritních sloučenin.
Original language description
Byl zhodnocen vliv průmyslového získávání surových řepkových olejů (předlis, dolis, rozpouštědlová extrakce) na významné fyzikálně-chemické vlastnosti olejů. V laboratoři bylo simulováno šnekové lisování (konstrukční řešení: dolis) 6 doporučených hydridních odrůd z ÚKZÚZ za tepla (teplota oleje: 60 – 70 °C). Bylo prokázáno, že řepkové oleje izolované studeným a teplým předlisem obsahovaly o 20 – 30 % méně tokoferolů i fytosterolů. Současně však obsahovaly nižší obsah volných mastných kyselin či alkylhydroperoxidů, které je zapotřebí odstranit v průběhu fyzikální rafinace. Závěrem lze konstatovat, že oleje získané šetrnějším způsobem obsahovaly dostatečné množství lipofilních antioxidantů a jejich údržnost/stabilita byla pro potřeby fyzikální rafinace přijatelná (IP = 4,65 až 5,83 h při 120 °C).Dále byla sledována retence biologicky aktivních sloučenin (fytosteroly, tokoferoly, skvalen) při šetrné i konvenční fyzikální rafinaci surových řepkových olejů. Destilace na krátké cestě způsobila větší ztráty antioxidantů a pravděpodobně také přestřik triacylglycerolů, což není žádoucí z nutričního, ani ekonomického hlediska.
Czech name
Vliv získávání a rafinace rostlinných olejů na obsah sterolů, tokoferolů a ostatních minoritních sloučenin.
Czech description
Byl zhodnocen vliv průmyslového získávání surových řepkových olejů (předlis, dolis, rozpouštědlová extrakce) na významné fyzikálně-chemické vlastnosti olejů. V laboratoři bylo simulováno šnekové lisování (konstrukční řešení: dolis) 6 doporučených hydridních odrůd z ÚKZÚZ za tepla (teplota oleje: 60 – 70 °C). Bylo prokázáno, že řepkové oleje izolované studeným a teplým předlisem obsahovaly o 20 – 30 % méně tokoferolů i fytosterolů. Současně však obsahovaly nižší obsah volných mastných kyselin či alkylhydroperoxidů, které je zapotřebí odstranit v průběhu fyzikální rafinace. Závěrem lze konstatovat, že oleje získané šetrnějším způsobem obsahovaly dostatečné množství lipofilních antioxidantů a jejich údržnost/stabilita byla pro potřeby fyzikální rafinace přijatelná (IP = 4,65 až 5,83 h při 120 °C).Dále byla sledována retence biologicky aktivních sloučenin (fytosteroly, tokoferoly, skvalen) při šetrné i konvenční fyzikální rafinaci surových řepkových olejů. Destilace na krátké cestě způsobila větší ztráty antioxidantů a pravděpodobně také přestřik triacylglycerolů, což není žádoucí z nutričního, ani ekonomického hlediska.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
<a href="/en/project/FW03010017" target="_blank" >FW03010017: Advanced methods of refining vegetable oils</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2023
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník přednášek z 60. Mezinárodní konference o olejích a tucích
ISBN
978-80-88307-15-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
10
Pages from-to
42-51
Publisher name
Česká společnost chemická
Place of publication
Praha
Event location
Strážnice
Event date
May 10, 2023
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—