Sugar technology - beet slicing
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F24%3A43931345" target="_blank" >RIV/60461373:22330/24:43931345 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.cukr-listy.cz/on_line/2024/PDF/123-125.pdf" target="_blank" >http://www.cukr-listy.cz/on_line/2024/PDF/123-125.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Výroba sladkých řízků
Original language description
V tomto dílu je obecně pojednáno o výrobě sladkých řízků, o základních typech řezaček, řezačkových nožů, principu řezání řízků, vlastnostech sladkých řízků a vážení řízků. Aby se účinně předešlo možné kontaminaci extraktoru při těžení šťávy, je vhodné vypranou řepu za pračkou dezinfikovat, neboť prakticky veškerá kontaminace je na povrchu bulev. K dezinfekci povrchu vyprané řepy se používá suspenze chlorového vápna, roztok chlornanu sodného aj. Po oddělení prací vody za pračkou se řepa dopravuje šikmým pásovým dopravníkem nebo kapsovým výtahem do zásobníku nad řezačky. Vzhledem k silnému znečištění řepy rostlinnými příměsemi se osvědčilo zařazení dalšího odlučovače rostlinného balastu ještě před tímto zásobníkem. Vhodný je např. systém rotujících válců, přes které řepy přeskakují, kdežto balast se zachytí na povrchu válců a mezerou mezi válci propadá dolů, nebo pneumatický odlučovač, kdy se rostlinný balast ventilátorem odfoukne. Dále je před zásobníkem řepy ještě zařazen elektromagnetický lapač ferromagnetických nečistot. Obecně je nutno dodržovat zásadu šetrného zacházení, aby se řepa pádem z velké výšky nebo nárazy co nejméně poškozovala.
Czech name
Výroba sladkých řízků
Czech description
V tomto dílu je obecně pojednáno o výrobě sladkých řízků, o základních typech řezaček, řezačkových nožů, principu řezání řízků, vlastnostech sladkých řízků a vážení řízků. Aby se účinně předešlo možné kontaminaci extraktoru při těžení šťávy, je vhodné vypranou řepu za pračkou dezinfikovat, neboť prakticky veškerá kontaminace je na povrchu bulev. K dezinfekci povrchu vyprané řepy se používá suspenze chlorového vápna, roztok chlornanu sodného aj. Po oddělení prací vody za pračkou se řepa dopravuje šikmým pásovým dopravníkem nebo kapsovým výtahem do zásobníku nad řezačky. Vzhledem k silnému znečištění řepy rostlinnými příměsemi se osvědčilo zařazení dalšího odlučovače rostlinného balastu ještě před tímto zásobníkem. Vhodný je např. systém rotujících válců, přes které řepy přeskakují, kdežto balast se zachytí na povrchu válců a mezerou mezi válci propadá dolů, nebo pneumatický odlučovač, kdy se rostlinný balast ventilátorem odfoukne. Dále je před zásobníkem řepy ještě zařazen elektromagnetický lapač ferromagnetických nečistot. Obecně je nutno dodržovat zásadu šetrného zacházení, aby se řepa pádem z velké výšky nebo nárazy co nejméně poškozovala.
Classification
Type
J<sub>imp</sub> - Article in a specialist periodical, which is included in the Web of Science database
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2024
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
LISTY CUKROVARNICKE A REPARSKE
ISSN
1210-3306
e-ISSN
1805-9708
Volume of the periodical
140
Issue of the periodical within the volume
3
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
3
Pages from-to
123-125
UT code for WoS article
001185500600001
EID of the result in the Scopus database
—