All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

On-line Recognition of Metabolic State of Baker's Yeast Culture

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22340%2F04%3A00011079" target="_blank" >RIV/60461373:22340/04:00011079 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    On-line Recognition of Metabolic State of Baker's Yeast Culture

  • Original language description

    This paper presents the comparison of two approaches based on artificial intelligence techniques solving the task of on-line recognition of metabolic state of baker's yeast culture in a fed-batch cultivation. The first approach is represented by a knowledge-based system containing expert knowledge in the form of production rules. The other approach is based on the application of the fuzzy neural network paradigm enabling the automatic extraction of the recognition rules from experimental data. Performance of both approaches is discussed using results obtained from tests on experimental data from a laboratory cultivation unit.

  • Czech name

    Rozpoznávání metabolického stavu kultury pekařského droždí v režimu on-line

  • Czech description

    Tento příspěvek podává porovnání dvou technik na bázi umělé inteligence pro řešení problému on-line rozpoznávání metabolického stavu pekařského droždí během přítokovaných kultivací. První přístup je reprezentován znalostním systémem obsahujícím expertníznalosti v podobě produkčních pravidel. Druhý přístup je založen na aplikaci fuzzy-neuronové sítě, která získává detekční pravidla automatizovaným učením přímo z experimentálních dat. Vlastnosti obou srovnávaných technik jsou analyzovány na základě testůna experimentálních datech z laboratorní kultivační stanice.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    EI - Biotechnology and bionics

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2004

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Preprints on CD-ROM of 9th Intern. Symposium CAB 9

  • ISBN

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

  • Publisher name

    Comité National d'Organisation du CAB9

  • Place of publication

    Nancy

  • Event location

    Nancy

  • Event date

    Mar 29, 2004

  • Type of event by nationality

    WRD - Celosvětová akce

  • UT code for WoS article