All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Preparation of particles with immobilized enzyme (alliinase) and substrate (alliin) via encapsulation and spray drying process

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22340%2F19%3A43919711" target="_blank" >RIV/60461373:22340/19:43919711 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Metodologie přípravy částic se zapouzdřeným enzymem (allinázou) a substrátem (allinem) pomocí enkapsulace a rozprašovacího sušení

  • Original language description

    Rozprašovací sušení je metoda vhodná pro enkapsulaci substrátu, který nepodléhá tepelné degradaci. V případě enzymu allinázy, byl pozorován značný stupeň deaktivace. V některých případech byl vliv teploty tak významný, že nebyla naměřena žádná enzymatická aktivita. Proto bylo přistoupeno k vnějšímu chlazení, které významně pomohlo k ochraně enzymu před přehřátím a bylo možné tak produkovat částice, které měly specifickou aktivitu (μmol/(s.mg enzymu) přibližně jen o 25 % nižší v porovnání s volným enzymem. Tyto výsledky předčili naše očekávání, jelikož se předpokládala enzymatická účinnost práškového produktu minimálně o jeden řád nižší. V případě enkapsulace allinu nebyl pozorován žádný nežádoucí efekt na výtěžek a kvalitu částic. U enkapsulace do alginátových částic pomocí přístroje Buchi B-395, byl zmapován parametrický prostor pro tvorbu částic s jednoduchou strukturou a strukturou jádro-slupka. Dále byl sledován vliv různorodých sušících technik na kvalitu produktu a stabilita částic v hydratovaném stavu na čase. Z pozorování plyne, že alginátové kapsle v současném stavu nemají potřebné parametry na efektivní enkapsulaci enzymu, který ve značné míře odchází z částice. V současné době se jako perspektivní aplikace jeví enkapsulace lipofilních látek do olejového jádra, což v případě rozprašovacího sušení není možné. Takto by bylo možné připravit produkt, který by obsahoval vysokou koncentraci lipofilní účinné látky chráněné polymerní matricí před vzdušnou oxidací a vnějšími vlivy

  • Czech name

    Metodologie přípravy částic se zapouzdřeným enzymem (allinázou) a substrátem (allinem) pomocí enkapsulace a rozprašovacího sušení

  • Czech description

    Rozprašovací sušení je metoda vhodná pro enkapsulaci substrátu, který nepodléhá tepelné degradaci. V případě enzymu allinázy, byl pozorován značný stupeň deaktivace. V některých případech byl vliv teploty tak významný, že nebyla naměřena žádná enzymatická aktivita. Proto bylo přistoupeno k vnějšímu chlazení, které významně pomohlo k ochraně enzymu před přehřátím a bylo možné tak produkovat částice, které měly specifickou aktivitu (μmol/(s.mg enzymu) přibližně jen o 25 % nižší v porovnání s volným enzymem. Tyto výsledky předčili naše očekávání, jelikož se předpokládala enzymatická účinnost práškového produktu minimálně o jeden řád nižší. V případě enkapsulace allinu nebyl pozorován žádný nežádoucí efekt na výtěžek a kvalitu částic. U enkapsulace do alginátových částic pomocí přístroje Buchi B-395, byl zmapován parametrický prostor pro tvorbu částic s jednoduchou strukturou a strukturou jádro-slupka. Dále byl sledován vliv různorodých sušících technik na kvalitu produktu a stabilita částic v hydratovaném stavu na čase. Z pozorování plyne, že alginátové kapsle v současném stavu nemají potřebné parametry na efektivní enkapsulaci enzymu, který ve značné míře odchází z částice. V současné době se jako perspektivní aplikace jeví enkapsulace lipofilních látek do olejového jádra, což v případě rozprašovacího sušení není možné. Takto by bylo možné připravit produkt, který by obsahoval vysokou koncentraci lipofilní účinné látky chráněné polymerní matricí před vzdušnou oxidací a vnějšími vlivy

Classification

  • Type

    V<sub>souhrn</sub> - Summary research report

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    20401 - Chemical engineering (plants, products)

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/TJ01000313" target="_blank" >TJ01000313: Development of biomimetic particles for antibacterial applications</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2019

  • Confidentiality

    C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.

Data specific for result type

  • Number of pages

    19

  • Place of publication

  • Publisher/client name

    Technologická agentura ČR

  • Version