Preparation of particles with immobilized enzyme (alliinase) and substrate (alliin) via encapsulation and spray drying process
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22340%2F19%3A43919711" target="_blank" >RIV/60461373:22340/19:43919711 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Metodologie přípravy částic se zapouzdřeným enzymem (allinázou) a substrátem (allinem) pomocí enkapsulace a rozprašovacího sušení
Original language description
Rozprašovací sušení je metoda vhodná pro enkapsulaci substrátu, který nepodléhá tepelné degradaci. V případě enzymu allinázy, byl pozorován značný stupeň deaktivace. V některých případech byl vliv teploty tak významný, že nebyla naměřena žádná enzymatická aktivita. Proto bylo přistoupeno k vnějšímu chlazení, které významně pomohlo k ochraně enzymu před přehřátím a bylo možné tak produkovat částice, které měly specifickou aktivitu (μmol/(s.mg enzymu) přibližně jen o 25 % nižší v porovnání s volným enzymem. Tyto výsledky předčili naše očekávání, jelikož se předpokládala enzymatická účinnost práškového produktu minimálně o jeden řád nižší. V případě enkapsulace allinu nebyl pozorován žádný nežádoucí efekt na výtěžek a kvalitu částic. U enkapsulace do alginátových částic pomocí přístroje Buchi B-395, byl zmapován parametrický prostor pro tvorbu částic s jednoduchou strukturou a strukturou jádro-slupka. Dále byl sledován vliv různorodých sušících technik na kvalitu produktu a stabilita částic v hydratovaném stavu na čase. Z pozorování plyne, že alginátové kapsle v současném stavu nemají potřebné parametry na efektivní enkapsulaci enzymu, který ve značné míře odchází z částice. V současné době se jako perspektivní aplikace jeví enkapsulace lipofilních látek do olejového jádra, což v případě rozprašovacího sušení není možné. Takto by bylo možné připravit produkt, který by obsahoval vysokou koncentraci lipofilní účinné látky chráněné polymerní matricí před vzdušnou oxidací a vnějšími vlivy
Czech name
Metodologie přípravy částic se zapouzdřeným enzymem (allinázou) a substrátem (allinem) pomocí enkapsulace a rozprašovacího sušení
Czech description
Rozprašovací sušení je metoda vhodná pro enkapsulaci substrátu, který nepodléhá tepelné degradaci. V případě enzymu allinázy, byl pozorován značný stupeň deaktivace. V některých případech byl vliv teploty tak významný, že nebyla naměřena žádná enzymatická aktivita. Proto bylo přistoupeno k vnějšímu chlazení, které významně pomohlo k ochraně enzymu před přehřátím a bylo možné tak produkovat částice, které měly specifickou aktivitu (μmol/(s.mg enzymu) přibližně jen o 25 % nižší v porovnání s volným enzymem. Tyto výsledky předčili naše očekávání, jelikož se předpokládala enzymatická účinnost práškového produktu minimálně o jeden řád nižší. V případě enkapsulace allinu nebyl pozorován žádný nežádoucí efekt na výtěžek a kvalitu částic. U enkapsulace do alginátových částic pomocí přístroje Buchi B-395, byl zmapován parametrický prostor pro tvorbu částic s jednoduchou strukturou a strukturou jádro-slupka. Dále byl sledován vliv různorodých sušících technik na kvalitu produktu a stabilita částic v hydratovaném stavu na čase. Z pozorování plyne, že alginátové kapsle v současném stavu nemají potřebné parametry na efektivní enkapsulaci enzymu, který ve značné míře odchází z částice. V současné době se jako perspektivní aplikace jeví enkapsulace lipofilních látek do olejového jádra, což v případě rozprašovacího sušení není možné. Takto by bylo možné připravit produkt, který by obsahoval vysokou koncentraci lipofilní účinné látky chráněné polymerní matricí před vzdušnou oxidací a vnějšími vlivy
Classification
Type
V<sub>souhrn</sub> - Summary research report
CEP classification
—
OECD FORD branch
20401 - Chemical engineering (plants, products)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/TJ01000313" target="_blank" >TJ01000313: Development of biomimetic particles for antibacterial applications</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2019
Confidentiality
C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.
Data specific for result type
Number of pages
19
Place of publication
—
Publisher/client name
Technologická agentura ČR
Version
—