Comparison of the effect of benzoic acid addition on the fermentation process quality with untreated silages
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F04%3A00001361" target="_blank" >RIV/62156489:43210/04:00001361 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Comparison of the effect of benzoic acid addition on the fermentation process quality with untreated silages
Original language description
The influence of benzoic acid and formic acid (positive control) of ensilaged maize and pressed sugar beet pulp on quality fermentation processes was studied in a laboratory experiment. The effect of additive on the quality of fermentation process duringmaize ensiling was studied in a first model experiment. Preservatives such as formic acid and benzoic acid were added to ensiled maize at the concentration of 1L/t and 1 kg/t, respectively. When benzoic acid was used as a preservative, the pH and the N-NH3/ N total ratio decreased statistically (P<0.05) significantly while the titration acidity increased (P<0.05) in comparison with the control values. The addition of HCOOH to the maize silage reduced the level of acetic acid in dry matter by 11.3% while the overall level of acids decreased by 1.8%. The minimum loss of dry matter (2%) was found in the silage treated with formic acid in comparison with that of the control (11.0%). Sugar beet pulp silages with benzoic acid or formic acid
Czech name
Vliv přídavku kyseliny benzoové na kvalitu fermentačního procesu v porovnání s neošetřenými silážemi
Czech description
Potvrdilo se, že i při silážování sacharidových krmiv, jako např. silážní kukuřice, lze použít chemické konzervační prostředky, které způsobí nejen přímou redukci pH, zvýší titrační kyselost siláže a současně potlačí nežádoucí skupiny bakterií a tím i tvorbu těkavých mastných kyselin. Předností aplikace těchto prostředků při konzervaci krmiv je také snížení rozkladu dusíkatých látek, snížení ztrát sušiny a celková redukce fermentace. Významnou předností je také větší uchování zbytkových sacharidů v silážích. Technologickou výhodou aromatických kyselin je vedle baktericidních účinků také vysoký proti plísňový efekt. Ukázalo se, že kyselina mravenčí v dávce 1 l/t nebo dávka kyseliny benzoové 1 kg/t silážní kukuřice není zcela dostačující ve prospěch všech kvalitativních ukazatelů fermentace kukuřičné siláže. Také z druhého pokusu, ve kterém byl ověřován vliv kyseliny mravenčí a benzoové při silážování lisovaných cukrovarských řízků s obsahem sušiny 122,7 g/kg, vyplynul poznatek, že přída
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GH - Nutrition of farm animals
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2004
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis
ISSN
1211-8516
e-ISSN
—
Volume of the periodical
52
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
8
Pages from-to
15-22
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—