Amino acid contents and biological value of protein in various amaranth species
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F05%3A00002301" target="_blank" >RIV/62156489:43210/05:00002301 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/00027162:_____/05:06000022
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Amino acid contents and biological value of protein in various amaranth species
Original language description
Amino acid content before and after heat treatment was assessed in grain of six selected amaranth variants and four species: Amaranthus cruentus, A. hypochondriacus, A. caudatus and A. hybridus, cultivated in the Czech Republic. High content of Lys and Arg was detected in both heat treated and untreated grains, as well as satisfactory content of Cys and lower levels of Met, Val, Ile and Leu. The latter three amino acids appear as limiting. Chemical scores of essential amino acids and essential amino acid index (EAAI) were determined. EAAI value of 90.4% shows the favorable nutritional quality of amaranth protein, which is almost comparable with egg protein. Heat treatment by popping at 170 to 190 °C for 30 s resulted in decreased EAAI to 85.4%. Of theessential amino acids under study, Val and Lys contents decreased significantly (P< 0.05).
Czech name
Obsah aminokyselin a biologická hodnota bílkoviny vybraných odrůd zrna amarantu
Czech description
U šesti vybraných odrůd čtyř druhů zrna Amaranthus cruentus, A. hypochondriacus, A caudatus a A. hybridus, pěstovaných v podmínkách České republiky, byl stanoven obsah aminokyselin před a po tepelném ošetření. U neošetřeného i tepelně ošetřeného zrna bylzjištěn vysoký obsah Lys a Arg, vyhovující obsah Cys a nižší hladiny Met, Val, Ile a Leu. Jako limitující aminokyselina se jeví Val, Leu a Ile. Byla zjištěna chemická skóre esenciálních aminokyselin a index esenciálních aminokyselin (EAAI). Hodnota EAAI90,4 % dokládá příznivou nutriční hodnotu dusíkatých látek zrna amarantu srovnatelnou s vaječnou bílkovinou. Tepelné ošetření popováním, 170 až 190 oC po dobu 30 s, se projevilo snížením EAAI na 85,4 %. Ze sledovaných esenciálních aminokyselin došlo kestatisticky významnému (P< 0,05) poklesu obsahu Val a Leu.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GH - Nutrition of farm animals
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QF3112" target="_blank" >QF3112: The use of amaranth and its products for replacement of meat-and-bone meals in broiler chicks nutrition.</a><br>
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2005
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Czech J. Anim. Sci.
ISSN
0044-4847
e-ISSN
—
Volume of the periodical
50
Issue of the periodical within the volume
4
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
169-174
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—