All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Amino acid contents and biological value of protein in various amaranth species

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F05%3A00002301" target="_blank" >RIV/62156489:43210/05:00002301 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/00027162:_____/05:06000022

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Amino acid contents and biological value of protein in various amaranth species

  • Original language description

    Amino acid content before and after heat treatment was assessed in grain of six selected amaranth variants and four species: Amaranthus cruentus, A. hypochondriacus, A. caudatus and A. hybridus, cultivated in the Czech Republic. High content of Lys and Arg was detected in both heat treated and untreated grains, as well as satisfactory content of Cys and lower levels of Met, Val, Ile and Leu. The latter three amino acids appear as limiting. Chemical scores of essential amino acids and essential amino acid index (EAAI) were determined. EAAI value of 90.4% shows the favorable nutritional quality of amaranth protein, which is almost comparable with egg protein. Heat treatment by popping at 170 to 190 °C for 30 s resulted in decreased EAAI to 85.4%. Of theessential amino acids under study, Val and Lys contents decreased significantly (P< 0.05).

  • Czech name

    Obsah aminokyselin a biologická hodnota bílkoviny vybraných odrůd zrna amarantu

  • Czech description

    U šesti vybraných odrůd čtyř druhů zrna Amaranthus cruentus, A. hypochondriacus, A caudatus a A. hybridus, pěstovaných v podmínkách České republiky, byl stanoven obsah aminokyselin před a po tepelném ošetření. U neošetřeného i tepelně ošetřeného zrna bylzjištěn vysoký obsah Lys a Arg, vyhovující obsah Cys a nižší hladiny Met, Val, Ile a Leu. Jako limitující aminokyselina se jeví Val, Leu a Ile. Byla zjištěna chemická skóre esenciálních aminokyselin a index esenciálních aminokyselin (EAAI). Hodnota EAAI90,4 % dokládá příznivou nutriční hodnotu dusíkatých látek zrna amarantu srovnatelnou s vaječnou bílkovinou. Tepelné ošetření popováním, 170 až 190 oC po dobu 30 s, se projevilo snížením EAAI na 85,4 %. Ze sledovaných esenciálních aminokyselin došlo kestatisticky významnému (P< 0,05) poklesu obsahu Val a Leu.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GH - Nutrition of farm animals

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QF3112" target="_blank" >QF3112: The use of amaranth and its products for replacement of meat-and-bone meals in broiler chicks nutrition.</a><br>

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2005

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Czech J. Anim. Sci.

  • ISSN

    0044-4847

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    50

  • Issue of the periodical within the volume

    4

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    169-174

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database