Changes in the nutritional parameters of muscles of the common carp (Cyprinus carpio) and the silver carp (Hypophthalmichthys molitrix) following environmental exposure to cyanobacterial water bloom
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F09%3A00128148" target="_blank" >RIV/62156489:43210/09:00128148 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Changes in the nutritional parameters of muscles of the common carp (Cyprinus carpio) and the silver carp (Hypophthalmichthys molitrix) following environmental exposure to cyanobacterial water bloom
Original language description
The present study evaluated the effect of naturally developing cyanobacteria on the composition of muscles of two commercially important freshwater fish species. Fish were exposed to cyanobacterial biomass including Microcystis aeruginosa and Microcystisichthyoblabe for 4 weeks. Then, they were transferred to dechlorinated potable water without any cyanobacteria for another 4-week period, thus modelling their preparation for consumers. Samples of muscles were collected every week during exposure and subsequent stay in dechlorinated potable water. The cyanobacterial water bloom of 0,39 mil. cells/ml (0.133-0.383 mg/g of total MC DW) induced statistically significant effects only in the content of fatty acids (P<0.05; P<0.01) in the common carp (Cyprinus carpio), while all studied parameters including the content of dry matter and fat (P<0.01), proteins(P<0.05), fatty acid composition (P<0.05; P<0.01) and some amino acids (P<0.05) were affected in the silver carp (Hypophthalmicht
Czech name
Změny nutriční hodnoty svaloviny kapra obecného (Cyprinus carpio) a tolstrolobika bílého (Hypophthalmichthys molitrix) po expozici v prostředí se sinicovým vodním květem.
Czech description
Příspěvek shrnuje údaje o vlivu vodního květu sinic v koncentraci 0,39 -0,6 mil. buněk v ml vody (s obsahem 0,133-0,383 mg/g celkového MC v suché hmotě) na nutiční hodnotu masa dvou komerčně využívaných sladkovodních ryb. Experiment byl tvořen dvěma fázemi, po 4 týdenní expozici v přirozených podmínkách s výskytem květu sinic, byly ryby umístěny do nádrží s dechlorovanou vodovodní vodou. Přítomnost sinic ovlivnila u kapra pouze hodnoty spektra mastných kyselin (P<0,05;P<0,01), u tolstolobika bílého všechny sledované parametry - obsah sušiny a tuku (P<0,01), proteinu (P<0,05),obsah jednotlivých mastných kyselin (P<0,05;P<0,01)a některých aminokyselin (P<0,05). Studie prokázala vliv vodního květu sinic v přirozených podmínkách (v uvedené koncentraci a množství MC) na dietetickou hodnotu masa chovaných ryb. Hodnoty MC zjištěné ve svalovině sledovaných ryb byly hluboko pod hodnotu tolerovaného denního příjmu, dle WHO.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GL - Fishery
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QH71015" target="_blank" >QH71015: Risk Minimization of Cyanobacterial Metabolite Occurrence in Technologic Processes of Fishery Sector</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2009
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Aquaculture Research
ISSN
1355-557X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
40
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
GB - UNITED KINGDOM
Number of pages
9
Pages from-to
—
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—