All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Influence of different content of n-3 and n-6 polyunsaturated fatty acids on sensory characteristics of chicken meat

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F09%3A00132066" target="_blank" >RIV/62156489:43210/09:00132066 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Influence of different content of n-3 and n-6 polyunsaturated fatty acids on sensory characteristics of chicken meat

  • Original language description

    The relatioship between different levels of n-6 and n-3 PUFA in chicken breast and thigh meat and organoleptic characteristics of meat was studied. Chickens were fed diets containing 1, 3, 5 or 7 per cent of oil made either of seeds of the linseed cultivar Atalante (A) with a high content of alpha-linolenic acid or of the cultivar Lola (L) with a predominating content of linoleic acid. Meat of chickens fed L showed better sensory characteristics than meat of birds fed A. When tissue contained n-3 PUFA more than 180 mg/100 g, i.e. in thigh meat when chickens fed 3 % or more A and in breast meat when fed 7 % A, a significant fishy odour and taste as well as a slight oily aftertaste were recorded. Texture, tenderness and juiciness of breast meat did not differ significantly (P>0.05) in groups fed different diets. Thigh meat in the group with 1 % A was significantly (P<0.05) more fibrous than in the group with 7 % L; however, there were no differences in texture among other groups. Thigh m

  • Czech name

    Vliv rozdílného obsahu n-3 a n-6 polynenasycených mastných kyselin na senzorické vlastnosti kuřecího masa

  • Czech description

    V pokusu byl sledován vliv rozdílného obsahu n-6 a n-3 PUFA v prsní a stehenní svalovině kuřat na organoleptické vlastnosti masa. Kuřata byla krmena směsmi obsahujícími 1, 3, 5 nebo 7 procent oleje připraveného buď ze lnu odrůdy Atalante (A) s vysokým obsahem kyseliny alfa-linolenové nebo z odrůdy Lola (L) s převažujícím obsahem kyseliny linolové. Maso kuřat krmených L mělo lepší senzorické vlastnosti než maso kuřat krmených A. Když svalovina obsahovala více než 180 mg n-3 PUFA/100 g, tj. stehenní svalovina při zkrmování 3 % a více A a prsní svalovina při zkrmování 7 % A, byl při senzorických zkouškách některými posuzovateli zaznamenán slabý rybí pach, rybí příchuť a mírná olejovitá pachuť. Ve vláknitosti, jemnosti a šťavnatosti prsní svaloviny nebylyprůkazné rozdíly. Stehenní svalovina kuřat krmených L byla tužší, šťavnatější a chutnější než kuřat krmených A. Možnost zvyšování obsahu n-3 PUFA bez rizika zhoršení organoleptických vlastností masa jsou tedy omezené. Pokud byl obsah kyse

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2009

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník příspěvků XXXV. Semináře o jakosti potravin a potravinových surovin - "Ingrovy dny"

  • ISBN

    978-80-7375-281-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

  • Publisher name

    Ediční středisko MZLU v Brně

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    MZLU v Brně

  • Event date

    Mar 5, 2009

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article