Influence of different content of n-3 and n-6 polyunsaturated fatty acids on sensory characteristics of chicken meat
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F09%3A00132066" target="_blank" >RIV/62156489:43210/09:00132066 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Influence of different content of n-3 and n-6 polyunsaturated fatty acids on sensory characteristics of chicken meat
Original language description
The relatioship between different levels of n-6 and n-3 PUFA in chicken breast and thigh meat and organoleptic characteristics of meat was studied. Chickens were fed diets containing 1, 3, 5 or 7 per cent of oil made either of seeds of the linseed cultivar Atalante (A) with a high content of alpha-linolenic acid or of the cultivar Lola (L) with a predominating content of linoleic acid. Meat of chickens fed L showed better sensory characteristics than meat of birds fed A. When tissue contained n-3 PUFA more than 180 mg/100 g, i.e. in thigh meat when chickens fed 3 % or more A and in breast meat when fed 7 % A, a significant fishy odour and taste as well as a slight oily aftertaste were recorded. Texture, tenderness and juiciness of breast meat did not differ significantly (P>0.05) in groups fed different diets. Thigh meat in the group with 1 % A was significantly (P<0.05) more fibrous than in the group with 7 % L; however, there were no differences in texture among other groups. Thigh m
Czech name
Vliv rozdílného obsahu n-3 a n-6 polynenasycených mastných kyselin na senzorické vlastnosti kuřecího masa
Czech description
V pokusu byl sledován vliv rozdílného obsahu n-6 a n-3 PUFA v prsní a stehenní svalovině kuřat na organoleptické vlastnosti masa. Kuřata byla krmena směsmi obsahujícími 1, 3, 5 nebo 7 procent oleje připraveného buď ze lnu odrůdy Atalante (A) s vysokým obsahem kyseliny alfa-linolenové nebo z odrůdy Lola (L) s převažujícím obsahem kyseliny linolové. Maso kuřat krmených L mělo lepší senzorické vlastnosti než maso kuřat krmených A. Když svalovina obsahovala více než 180 mg n-3 PUFA/100 g, tj. stehenní svalovina při zkrmování 3 % a více A a prsní svalovina při zkrmování 7 % A, byl při senzorických zkouškách některými posuzovateli zaznamenán slabý rybí pach, rybí příchuť a mírná olejovitá pachuť. Ve vláknitosti, jemnosti a šťavnatosti prsní svaloviny nebylyprůkazné rozdíly. Stehenní svalovina kuřat krmených L byla tužší, šťavnatější a chutnější než kuřat krmených A. Možnost zvyšování obsahu n-3 PUFA bez rizika zhoršení organoleptických vlastností masa jsou tedy omezené. Pokud byl obsah kyse
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2009
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník příspěvků XXXV. Semináře o jakosti potravin a potravinových surovin - "Ingrovy dny"
ISBN
978-80-7375-281-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
6
Pages from-to
—
Publisher name
Ediční středisko MZLU v Brně
Place of publication
Brno
Event location
MZLU v Brně
Event date
Mar 5, 2009
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—