The influence of probiotic strain L. casei 01 on biogenic amines concentrations in fermented sausages Herkules.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F09%3A00146081" target="_blank" >RIV/62156489:43210/09:00146081 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv přídavku probiotického kmene L. casei 01 na koncentraci biogenních aminů ve fermentovaných salámech herkules
Original language description
V této práci byl zkoumán vliv přídavku probiotické kultury kmene L. casei 01 (Sacco, Itálie) n akoncentraci biogenních aminů během fermentace a zrání fermentovaných salámů Herkules. Do díla byly přidány různá množství probiotické kultury, a to 0,25 % a 0,40 %. Současně byly vyrobeny negativní kontroly bez přídavku probiotik. Fermentované salámy byly vyrobeny u dvou výrobců (A, B). Stanovení biogenních aminů tyraminu, histaminu, putrescinu a kadaverinu bylo provedeno s využitím HPLC s UV detekcí. Koncentrace biogenních aminů byla sledována během fermentace (0-28 dnů) a skladování (28-49 dnů) salámů Herkules. Po přídavku 0,25% probiotické kultury se počet probiotickýh buněk L. casei zvyšoval až na hodnotu řádově 104 KTJ/g a po dobu skladování zůstal víceméně na této hodnotě. Po přídavku 0,40 % probiotické kultury L. casei 01 se počet bakterií L. casei zvýšil na hodnotu řádově 106 KTJ/g na které setrval po celou dobu skladování. U obou výrobců a u všech přídavků probiotické kultury byl za
Czech name
Vliv přídavku probiotického kmene L. casei 01 na koncentraci biogenních aminů ve fermentovaných salámech herkules
Czech description
V této práci byl zkoumán vliv přídavku probiotické kultury kmene L. casei 01 (Sacco, Itálie) n akoncentraci biogenních aminů během fermentace a zrání fermentovaných salámů Herkules. Do díla byly přidány různá množství probiotické kultury, a to 0,25 % a 0,40 %. Současně byly vyrobeny negativní kontroly bez přídavku probiotik. Fermentované salámy byly vyrobeny u dvou výrobců (A, B). Stanovení biogenních aminů tyraminu, histaminu, putrescinu a kadaverinu bylo provedeno s využitím HPLC s UV detekcí. Koncentrace biogenních aminů byla sledována během fermentace (0-28 dnů) a skladování (28-49 dnů) salámů Herkules. Po přídavku 0,25% probiotické kultury se počet probiotickýh buněk L. casei zvyšoval až na hodnotu řádově 104 KTJ/g a po dobu skladování zůstal víceméně na této hodnotě. Po přídavku 0,40 % probiotické kultury L. casei 01 se počet bakterií L. casei zvýšil na hodnotu řádově 106 KTJ/g na které setrval po celou dobu skladování. U obou výrobců a u všech přídavků probiotické kultury byl za
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2009
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis
ISSN
1211-8516
e-ISSN
—
Volume of the periodical
57
Issue of the periodical within the volume
5
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
8
Pages from-to
41-48
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—