The beef carcass quality of bulls at the SEUROP system
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F10%3A00159320" target="_blank" >RIV/62156489:43210/10:00159320 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/26788462:_____/10:#0000364
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Kvalita jatečně upraveného těla býků ve třídách zmasilosti systému SEUROP
Original language description
Cílem práce bylo prokázat závislost mezi klasifikací jatečně upravených těl skotu ve třídě zmasilosti systému SEUROP a parametry kvality jatečného těla. Sledování bylo provedeno na souboru 200 býků, jejichž jatečná těla byla zařazena do třídy zmasilostiE -- P. Vysoce signifikantní rozdíly p<0,01 byly prokázány mezi výslednou třídou zmasilosti a hmotností JUT, podílu jednotlivých tělesných tkání - masa ("E" -- 77,7 %, "P" -- 74,7 %), loje ("E" -- 2,8 % -- "P" -- 2,2 %) a kostí ("E" -- 20,9 % -- "P" -- 25,0 %). Se zhoršující se třídou zmasilosti docházelo k poklesu masa I. jakosti (32,8 > 29,8 > 29,0 > 28,9 > 28,8 %), oproti pozvolnému nárůstu podílu masa výrobního (12,0 < 14,0 < 14,9 < 15,3 < 15,7 %). Výraznější pokles podílu masa a nárůst podílu ořezusměrem k horší třídě zmasilosti byl prokázán u zadní čtvrtě JUT.
Czech name
Kvalita jatečně upraveného těla býků ve třídách zmasilosti systému SEUROP
Czech description
Cílem práce bylo prokázat závislost mezi klasifikací jatečně upravených těl skotu ve třídě zmasilosti systému SEUROP a parametry kvality jatečného těla. Sledování bylo provedeno na souboru 200 býků, jejichž jatečná těla byla zařazena do třídy zmasilostiE -- P. Vysoce signifikantní rozdíly p<0,01 byly prokázány mezi výslednou třídou zmasilosti a hmotností JUT, podílu jednotlivých tělesných tkání - masa ("E" -- 77,7 %, "P" -- 74,7 %), loje ("E" -- 2,8 % -- "P" -- 2,2 %) a kostí ("E" -- 20,9 % -- "P" -- 25,0 %). Se zhoršující se třídou zmasilosti docházelo k poklesu masa I. jakosti (32,8 > 29,8 > 29,0 > 28,9 > 28,8 %), oproti pozvolnému nárůstu podílu masa výrobního (12,0 < 14,0 < 14,9 < 15,3 < 15,7 %). Výraznější pokles podílu masa a nárůst podílu ořezusměrem k horší třídě zmasilosti byl prokázán u zadní čtvrtě JUT.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GG - Zootechnics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/2B06107" target="_blank" >2B06107: Standardisation of evaluation cattle carcass bodies by aparative methods according to SEUROP system</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2010
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Výzkum v chovu skotu : Cattle research
ISSN
0139-7265
e-ISSN
—
Volume of the periodical
52
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
9
Pages from-to
—
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—