All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The determination of important groups of microorganisms in spices (anise, fennel and caraway) produced by different types of companies

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00169262" target="_blank" >RIV/62156489:43210/11:00169262 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Stanovení významných skupin mikroorganismů ve vzorcích koření (anýzu, fenyklu a kmínu) od různých typů výrobců

  • Original language description

    Významným faktorem při posuzování kvality koření je jeho mikrobiální kontaminace. Množství mikroorganismů kontaminujících koření je velice proměnlivé, pohybuje se podle různých literárních údajů od 10 KTJ/g do cca 109 KTJ/g. Z mikroorganismů jsou v koření významně zastoupeny sporulující bakterie, mikrokoky, pseudomonády, flavobakterie a streptokoky. Z patogenů je relativně častá přítomnost salmonel. Staphylococcus aureus se vyskytuje zřídka, častější bývá přítomnost Clostridium perfringens a Bacillus cereus. U vzorků koření anýzu vonného (Pimpinella anisum), fenyklu obecného (Foeniculum vulgare) a kmínu kořenného (Carum carvi) pocházejících od tří různých typů výrobců (velkovýrobce, drobný výrobce a firma kontrolovaného ekologického zemědělství) byly stanovovány: celkový počet mikroorganismů, koliformní bakterie, počty plísní a kvasinek a koagulázopozitivní stafylokoky. Nejméně mikrobiálně kontaminované bylo koření pocházející od velkovýrobce, nejvíce koření pocházející z kontrolovanéh

  • Czech name

    Stanovení významných skupin mikroorganismů ve vzorcích koření (anýzu, fenyklu a kmínu) od různých typů výrobců

  • Czech description

    Významným faktorem při posuzování kvality koření je jeho mikrobiální kontaminace. Množství mikroorganismů kontaminujících koření je velice proměnlivé, pohybuje se podle různých literárních údajů od 10 KTJ/g do cca 109 KTJ/g. Z mikroorganismů jsou v koření významně zastoupeny sporulující bakterie, mikrokoky, pseudomonády, flavobakterie a streptokoky. Z patogenů je relativně častá přítomnost salmonel. Staphylococcus aureus se vyskytuje zřídka, častější bývá přítomnost Clostridium perfringens a Bacillus cereus. U vzorků koření anýzu vonného (Pimpinella anisum), fenyklu obecného (Foeniculum vulgare) a kmínu kořenného (Carum carvi) pocházejících od tří různých typů výrobců (velkovýrobce, drobný výrobce a firma kontrolovaného ekologického zemědělství) byly stanovovány: celkový počet mikroorganismů, koliformní bakterie, počty plísní a kvasinek a koagulázopozitivní stafylokoky. Nejméně mikrobiálně kontaminované bylo koření pocházející od velkovýrobce, nejvíce koření pocházející z kontrolovanéh

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    EE - Microbiology, virology

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2011

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník příspěvků XXXVII. Semináře o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny

  • ISBN

    978-80-7375-495-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    10

  • Pages from-to

    131-140

  • Publisher name

    Mendelova univerzita v Brně

  • Place of publication

    Poire s.r.o., Brno

  • Event location

    Mendelova univerzita v Brně

  • Event date

    Mar 3, 2011

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article