The determination of important groups of microorganisms in spices (anise, fennel and caraway) produced by different types of companies
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00169262" target="_blank" >RIV/62156489:43210/11:00169262 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Stanovení významných skupin mikroorganismů ve vzorcích koření (anýzu, fenyklu a kmínu) od různých typů výrobců
Original language description
Významným faktorem při posuzování kvality koření je jeho mikrobiální kontaminace. Množství mikroorganismů kontaminujících koření je velice proměnlivé, pohybuje se podle různých literárních údajů od 10 KTJ/g do cca 109 KTJ/g. Z mikroorganismů jsou v koření významně zastoupeny sporulující bakterie, mikrokoky, pseudomonády, flavobakterie a streptokoky. Z patogenů je relativně častá přítomnost salmonel. Staphylococcus aureus se vyskytuje zřídka, častější bývá přítomnost Clostridium perfringens a Bacillus cereus. U vzorků koření anýzu vonného (Pimpinella anisum), fenyklu obecného (Foeniculum vulgare) a kmínu kořenného (Carum carvi) pocházejících od tří různých typů výrobců (velkovýrobce, drobný výrobce a firma kontrolovaného ekologického zemědělství) byly stanovovány: celkový počet mikroorganismů, koliformní bakterie, počty plísní a kvasinek a koagulázopozitivní stafylokoky. Nejméně mikrobiálně kontaminované bylo koření pocházející od velkovýrobce, nejvíce koření pocházející z kontrolovanéh
Czech name
Stanovení významných skupin mikroorganismů ve vzorcích koření (anýzu, fenyklu a kmínu) od různých typů výrobců
Czech description
Významným faktorem při posuzování kvality koření je jeho mikrobiální kontaminace. Množství mikroorganismů kontaminujících koření je velice proměnlivé, pohybuje se podle různých literárních údajů od 10 KTJ/g do cca 109 KTJ/g. Z mikroorganismů jsou v koření významně zastoupeny sporulující bakterie, mikrokoky, pseudomonády, flavobakterie a streptokoky. Z patogenů je relativně častá přítomnost salmonel. Staphylococcus aureus se vyskytuje zřídka, častější bývá přítomnost Clostridium perfringens a Bacillus cereus. U vzorků koření anýzu vonného (Pimpinella anisum), fenyklu obecného (Foeniculum vulgare) a kmínu kořenného (Carum carvi) pocházejících od tří různých typů výrobců (velkovýrobce, drobný výrobce a firma kontrolovaného ekologického zemědělství) byly stanovovány: celkový počet mikroorganismů, koliformní bakterie, počty plísní a kvasinek a koagulázopozitivní stafylokoky. Nejméně mikrobiálně kontaminované bylo koření pocházející od velkovýrobce, nejvíce koření pocházející z kontrolovanéh
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
EE - Microbiology, virology
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2011
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník příspěvků XXXVII. Semináře o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny
ISBN
978-80-7375-495-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
10
Pages from-to
131-140
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Poire s.r.o., Brno
Event location
Mendelova univerzita v Brně
Event date
Mar 3, 2011
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—