Effect of freezing on selected parameters of bulk milk samples from Holstein dairy cows
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F14%3A00211736" target="_blank" >RIV/62156489:43210/14:00211736 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv doby mražení na vybrané parametry bazénových vzorků mléka dojnic holštýnského plemene
Original language description
Cílem práce bylo zhodnotit vliv doby mražení na vybrané parametry bazénových vzorků mléka. Zaznamenání případných změn ve složení nebo vlastnostech mléka během skladování mražením je důležité v případě nutnosti vzorky uchovat a analyzovat později. Bazénové vzorky mléka pocházely od dojnic holštýnského plemene chovaných na Školním zemědělském podniku v Žabčicích. Mléko z ranního dojení bylo odebíráno 1x týdně v období od 13. 11. 2012 do 15. 10. 2013 a v laboratoři stejným poměrem rozděleno na vzorky 0, 24 hod., 7 dní, 28 dní. Vzorek 0 byl okamžitě rozborován, ostatní vzorky byly zmraženy a rozborovány po 24 hodinách, 7 dnech a 28 dnech. Průměrné hodnoty měřených ukazatelů u všech vzorků (n=172) za celé sledované období byly: pH 6,61, titrační kyselost 6,54 °SH, obsah tuku 3,86 %, obsah bílkovin 3,20 %, obsah laktózy 4,77 %, tukuprostá sušina (TPS) 8,68 %, bod mrznutí mléka -0,556 °C, syřitelnost 209 sec., třída kvality sýřeniny 2. Byl zjištěn statisticky velmi vysoce průkazný (P 0,001)
Czech name
Vliv doby mražení na vybrané parametry bazénových vzorků mléka dojnic holštýnského plemene
Czech description
Cílem práce bylo zhodnotit vliv doby mražení na vybrané parametry bazénových vzorků mléka. Zaznamenání případných změn ve složení nebo vlastnostech mléka během skladování mražením je důležité v případě nutnosti vzorky uchovat a analyzovat později. Bazénové vzorky mléka pocházely od dojnic holštýnského plemene chovaných na Školním zemědělském podniku v Žabčicích. Mléko z ranního dojení bylo odebíráno 1x týdně v období od 13. 11. 2012 do 15. 10. 2013 a v laboratoři stejným poměrem rozděleno na vzorky 0, 24 hod., 7 dní, 28 dní. Vzorek 0 byl okamžitě rozborován, ostatní vzorky byly zmraženy a rozborovány po 24 hodinách, 7 dnech a 28 dnech. Průměrné hodnoty měřených ukazatelů u všech vzorků (n=172) za celé sledované období byly: pH 6,61, titrační kyselost 6,54 °SH, obsah tuku 3,86 %, obsah bílkovin 3,20 %, obsah laktózy 4,77 %, tukuprostá sušina (TPS) 8,68 %, bod mrznutí mléka -0,556 °C, syřitelnost 209 sec., třída kvality sýřeniny 2. Byl zjištěn statisticky velmi vysoce průkazný (P 0,001)
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GG - Zootechnics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2014
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Celostátní přehlídky sýrů 2014 Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry
ISBN
978-80-7080-909-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
113-116
Publisher name
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Place of publication
Technická 5, 166 28 Praha 6
Event location
Praha
Event date
Jan 22, 2014
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—