Antimicrobial effect of thyme essential oil in vapour phase
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F14%3A00223908" target="_blank" >RIV/62156489:43210/14:00223908 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Antimikrobiální působení tymiánové silice v plynné fázi
Original language description
Tymiánová silice patří k rostlinným látkám s významnou antimikrobiální aktivitou. Cílem práce bylo ověřit antimikrobiální působení tymiánové silice na vybrané mikroorganismy bez přímého kontaktu, tedy v plynné fázi. Pro testování byly použity následujícímikroorganismy: Escherichia coli, Candida tropicalis a Penicillium chrysogenum. Na povrch sýra nebo na povrch média bylo inokulováno 0,1 ml bakteriální kultury o příslušné denzitě. Na vnitřní stranu víček Petriho misek byl připevněn papírový disk, kterýbyl napuštěn silicí o příslušné koncentraci. Po kultivaci byl vyhodnocen růst mikroorganismů. Disková difúzní metoda potvrdila antimikrobiální efekt silice. U variant experimentu se sýrem vedla aplikace koncentrované silice v dávce 30 mikrolitrů na Petriho misku k inhibici růstu P. chrysogenum a C. tropicalis i bez přímého kontaktu s potravinou, ale nikoliv u E coli. U ředěných silic se aktivita v plynné fázi proti plísním naočkovaných na povrch sýra ztratila a zůstala pouze u některých
Czech name
Antimikrobiální působení tymiánové silice v plynné fázi
Czech description
Tymiánová silice patří k rostlinným látkám s významnou antimikrobiální aktivitou. Cílem práce bylo ověřit antimikrobiální působení tymiánové silice na vybrané mikroorganismy bez přímého kontaktu, tedy v plynné fázi. Pro testování byly použity následujícímikroorganismy: Escherichia coli, Candida tropicalis a Penicillium chrysogenum. Na povrch sýra nebo na povrch média bylo inokulováno 0,1 ml bakteriální kultury o příslušné denzitě. Na vnitřní stranu víček Petriho misek byl připevněn papírový disk, kterýbyl napuštěn silicí o příslušné koncentraci. Po kultivaci byl vyhodnocen růst mikroorganismů. Disková difúzní metoda potvrdila antimikrobiální efekt silice. U variant experimentu se sýrem vedla aplikace koncentrované silice v dávce 30 mikrolitrů na Petriho misku k inhibici růstu P. chrysogenum a C. tropicalis i bez přímého kontaktu s potravinou, ale nikoliv u E coli. U ředěných silic se aktivita v plynné fázi proti plísním naočkovaných na povrch sýra ztratila a zůstala pouze u některých
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
EE - Microbiology, virology
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/TA03010799" target="_blank" >TA03010799: Use of nanostructures and natural extracts as functional substances in active packaging materials with barrier, antimicrobial, protective and oxygen absorbing effects</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2014
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
69
Issue of the periodical within the volume
5
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
122-126
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—