Possibility of whey processing in food products
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F14%3A00229294" target="_blank" >RIV/62156489:43210/14:00229294 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Možnosti zpracování syrovátky do potravin a produktů
Original language description
Syrovátka patří mezi vedlejší produkty při výrobě sýrů. Přes svou stále vysokou nutriční hodnotu a pro velké množství vyprodukované při výrobě sýra, je komoditou, na kterou je neprávem nahlíženo jako na produkt odpadního charakteru, a proto se k dalšímuzpracování v potravinářském segmentu využívá zřídka. Pro svůj nízký obsah tuku a bohaté zastoupení plnohodnotných bílkovin, vitaminů a dalších významných nutrientů může představovat pro zpracovatele vítanou surovinu, pokud bude schopen ji náležitě uchovat a zpracovat a nabídnout pro spotřebitele zajímavé produkty. Oblast produkce sýrů a faremních produktů je na vzestupu, jak se zvyšuje produkce sýrů, tak s tím paralelně roste i produkce syrovátky. Protože není plně doceněn potenciál této suroviny, je sní často nakládáno jako s krmivem. Mimo potravinářský segment se dále využívá v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu. Odborné studie poukazují na přínos syrovátky v oblasti lidské výživy, v dermatologii a v dalších lékařských oborech. V
Czech name
Možnosti zpracování syrovátky do potravin a produktů
Czech description
Syrovátka patří mezi vedlejší produkty při výrobě sýrů. Přes svou stále vysokou nutriční hodnotu a pro velké množství vyprodukované při výrobě sýra, je komoditou, na kterou je neprávem nahlíženo jako na produkt odpadního charakteru, a proto se k dalšímuzpracování v potravinářském segmentu využívá zřídka. Pro svůj nízký obsah tuku a bohaté zastoupení plnohodnotných bílkovin, vitaminů a dalších významných nutrientů může představovat pro zpracovatele vítanou surovinu, pokud bude schopen ji náležitě uchovat a zpracovat a nabídnout pro spotřebitele zajímavé produkty. Oblast produkce sýrů a faremních produktů je na vzestupu, jak se zvyšuje produkce sýrů, tak s tím paralelně roste i produkce syrovátky. Protože není plně doceněn potenciál této suroviny, je sní často nakládáno jako s krmivem. Mimo potravinářský segment se dále využívá v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu. Odborné studie poukazují na přínos syrovátky v oblasti lidské výživy, v dermatologii a v dalších lékařských oborech. V
Classification
Type
W - Workshop organization
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2014
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Event location
Mendelova univerzita v Brně
Event country
CZ - CZECH REPUBLIC
Event starting date
—
Event ending date
—
Total number of attendees
12
Foreign attendee count
0
Type of event by attendee nationality
CST - Celostátní akce