All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Evaluation gingerbread with addition of various sweeteners

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F15%3A43907677" target="_blank" >RIV/62156489:43210/15:43907677 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Hodnocení perníků s přídavkem různých sladidel

  • Original language description

    Bylo vyrobeno šest variant perníků, které se od sebe lišily použitým sladidlem. Samostatně byl jako cukerná složka použit invertní cukr, včelí med a sladový výtažek. V ostatních výrobcích byla použita jejich kombinace (invertní cukr + med, invertní cukr+ sladový výtažek a med + sladový výtažek). Senzorickou analýzou bylo hodnoceno osm deskriptorů - tvar, barva, povrch, vůně, pórovitost, chuť po koření, celková chuť a celkový dojem. Z výsledků senzorické analýzy bylo zjištěno, že ve většině testovanýchdeskriptorech byl jako nejlépe hodnocený perník, který obsahoval jako cukernou složku invertní cukr. Použití sladového výtažku jako výhradního sladidla do perníkových těst bylo vyhodnoceno jako nevhodné, především z hlediska barvy, vůně a chuti finálníchvýrobků. Sladový výtažek je vhodné použít v množství 2 % v kombinaci s invertním cukrem, který bude v těstě v převažujícím množství.

  • Czech name

    Hodnocení perníků s přídavkem různých sladidel

  • Czech description

    Bylo vyrobeno šest variant perníků, které se od sebe lišily použitým sladidlem. Samostatně byl jako cukerná složka použit invertní cukr, včelí med a sladový výtažek. V ostatních výrobcích byla použita jejich kombinace (invertní cukr + med, invertní cukr+ sladový výtažek a med + sladový výtažek). Senzorickou analýzou bylo hodnoceno osm deskriptorů - tvar, barva, povrch, vůně, pórovitost, chuť po koření, celková chuť a celkový dojem. Z výsledků senzorické analýzy bylo zjištěno, že ve většině testovanýchdeskriptorech byl jako nejlépe hodnocený perník, který obsahoval jako cukernou složku invertní cukr. Použití sladového výtažku jako výhradního sladidla do perníkových těst bylo vyhodnoceno jako nevhodné, především z hlediska barvy, vůně a chuti finálníchvýrobků. Sladový výtažek je vhodné použít v množství 2 % v kombinaci s invertním cukrem, který bude v těstě v převažujícím množství.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2015

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník XLI. konference o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    978-80-7509-220-5

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    10

  • Pages from-to

    234-243

  • Publisher name

    Mendelova univerzita v Brně

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Mar 4, 2015

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article