Evaluation gingerbread with addition of various sweeteners
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F15%3A43907677" target="_blank" >RIV/62156489:43210/15:43907677 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Hodnocení perníků s přídavkem různých sladidel
Original language description
Bylo vyrobeno šest variant perníků, které se od sebe lišily použitým sladidlem. Samostatně byl jako cukerná složka použit invertní cukr, včelí med a sladový výtažek. V ostatních výrobcích byla použita jejich kombinace (invertní cukr + med, invertní cukr+ sladový výtažek a med + sladový výtažek). Senzorickou analýzou bylo hodnoceno osm deskriptorů - tvar, barva, povrch, vůně, pórovitost, chuť po koření, celková chuť a celkový dojem. Z výsledků senzorické analýzy bylo zjištěno, že ve většině testovanýchdeskriptorech byl jako nejlépe hodnocený perník, který obsahoval jako cukernou složku invertní cukr. Použití sladového výtažku jako výhradního sladidla do perníkových těst bylo vyhodnoceno jako nevhodné, především z hlediska barvy, vůně a chuti finálníchvýrobků. Sladový výtažek je vhodné použít v množství 2 % v kombinaci s invertním cukrem, který bude v těstě v převažujícím množství.
Czech name
Hodnocení perníků s přídavkem různých sladidel
Czech description
Bylo vyrobeno šest variant perníků, které se od sebe lišily použitým sladidlem. Samostatně byl jako cukerná složka použit invertní cukr, včelí med a sladový výtažek. V ostatních výrobcích byla použita jejich kombinace (invertní cukr + med, invertní cukr+ sladový výtažek a med + sladový výtažek). Senzorickou analýzou bylo hodnoceno osm deskriptorů - tvar, barva, povrch, vůně, pórovitost, chuť po koření, celková chuť a celkový dojem. Z výsledků senzorické analýzy bylo zjištěno, že ve většině testovanýchdeskriptorech byl jako nejlépe hodnocený perník, který obsahoval jako cukernou složku invertní cukr. Použití sladového výtažku jako výhradního sladidla do perníkových těst bylo vyhodnoceno jako nevhodné, především z hlediska barvy, vůně a chuti finálníchvýrobků. Sladový výtažek je vhodné použít v množství 2 % v kombinaci s invertním cukrem, který bude v těstě v převažujícím množství.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník XLI. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-220-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
10
Pages from-to
234-243
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Mar 4, 2015
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—