Differences in the amount, composition and technological properties of milk of Holstein dairy cows obtained at the beginning and end of milking process
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F16%3A43909196" target="_blank" >RIV/62156489:43210/16:43909196 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Rozdíly v množství, složení a technologických vlastnostech mléka Holštýnských dojnic získávaného na začátku a konci dojení
Original language description
Cílem této studie bylo zhodnocení rozdílů v množství, složení a technologických vlastnostech mléka Holštýnských dojnic získaného na začátku a konci dojení. Vzorky mléka byly získávány pomocí patentovaného zařízení, které umožnilo odběr vzorku mléka na začátku a konci dojení bez nutnosti přerušení dojení a bez opětovného nasazení dojicího zařízení na mléčnou žlázu. Získané vzorky byly podrobeny laboratorním testům. Bylo zjištěno, že nejvýrazněji se měnila hodnota tuku z 3,99% na začátku na 5,99% na konci dojení (P<0,01). Rozdíly týkající se hustoty mléka na začátku a konci dojení byly statisticky průkazné (P<0,05). Statisticky neprůkazné byly hodnoty na začátku a konci dojení u tuku prosté sušiny, bílkovin, laktózy, bodu mrznutí, pH - aktivní kyselosti, SH - titrační kyselosti, RCT - syřitelnosti a QS - kvalitě sýřeniny (P>0.05). Hodnoty TPS, bílkovin a laktózy měly ke konci dojení snižující se tendenci. Dále hodnoty pH a QS měly ke konci dojení nižší hodnoty, než na začátku dojení.
Czech name
Rozdíly v množství, složení a technologických vlastnostech mléka Holštýnských dojnic získávaného na začátku a konci dojení
Czech description
Cílem této studie bylo zhodnocení rozdílů v množství, složení a technologických vlastnostech mléka Holštýnských dojnic získaného na začátku a konci dojení. Vzorky mléka byly získávány pomocí patentovaného zařízení, které umožnilo odběr vzorku mléka na začátku a konci dojení bez nutnosti přerušení dojení a bez opětovného nasazení dojicího zařízení na mléčnou žlázu. Získané vzorky byly podrobeny laboratorním testům. Bylo zjištěno, že nejvýrazněji se měnila hodnota tuku z 3,99% na začátku na 5,99% na konci dojení (P<0,01). Rozdíly týkající se hustoty mléka na začátku a konci dojení byly statisticky průkazné (P<0,05). Statisticky neprůkazné byly hodnoty na začátku a konci dojení u tuku prosté sušiny, bílkovin, laktózy, bodu mrznutí, pH - aktivní kyselosti, SH - titrační kyselosti, RCT - syřitelnosti a QS - kvalitě sýřeniny (P>0.05). Hodnoty TPS, bílkovin a laktózy měly ke konci dojení snižující se tendenci. Dále hodnoty pH a QS měly ke konci dojení nižší hodnoty, než na začátku dojení.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GG - Zootechnics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Farmářská výroba sýrů a kysaných mléčných výrobků XIII.
ISBN
978-80-7509-412-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
3
Pages from-to
53-55
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
May 19, 2016
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—