Dynamics of Changes of Goat's Colostrum and Milk in the First Months of Lactation
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F16%3A43909587" target="_blank" >RIV/62156489:43210/16:43909587 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/62157124:16270/16:43874345
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Dynamika změn složení kozího kolostra a mléka v prvních měsících laktace
Original language description
Článek dokumentuje změny složení kozího kolostra a mléka v prvních dvou měsících laktace. Vzorky kolostra, resp. mléka byly odebrány v den porodu, 1., 2., 3., 4., 5., 7., 15., 30. a 60. den po porodu. Ve vzorcích byla stanovena specifická hmotnost, sušina, bílkoviny, kasein, tuk, laktóza, imunoglobuliny (Ig), močovina, počet somatických buněk a obsah selenu, zinku a mědi. Výsledky dokumentují velmi výraznou dynamiku změn složení kolostra již mezi prvním kolostrem a kolostrem získaným v následujících dnech. Porovnáním složení mléka 60. den laktace s prvním kolostrem bylo zjištěno, že průměrná koncentrace Ig v mléce dosahuje 8 % hodnoty zjištěné v prvním kolostru, koncentrace bílkovin a kaseinu 17 %, Zn 19 %, Cu 32 %, Se 49 %, tuku 39 %, sušiny 42 % a laktózy 105 % hodnoty prvního kolostra.
Czech name
Dynamika změn složení kozího kolostra a mléka v prvních měsících laktace
Czech description
Článek dokumentuje změny složení kozího kolostra a mléka v prvních dvou měsících laktace. Vzorky kolostra, resp. mléka byly odebrány v den porodu, 1., 2., 3., 4., 5., 7., 15., 30. a 60. den po porodu. Ve vzorcích byla stanovena specifická hmotnost, sušina, bílkoviny, kasein, tuk, laktóza, imunoglobuliny (Ig), močovina, počet somatických buněk a obsah selenu, zinku a mědi. Výsledky dokumentují velmi výraznou dynamiku změn složení kolostra již mezi prvním kolostrem a kolostrem získaným v následujících dnech. Porovnáním složení mléka 60. den laktace s prvním kolostrem bylo zjištěno, že průměrná koncentrace Ig v mléce dosahuje 8 % hodnoty zjištěné v prvním kolostru, koncentrace bílkovin a kaseinu 17 %, Zn 19 %, Cu 32 %, Se 49 %, tuku 39 %, sušiny 42 % a laktózy 105 % hodnoty prvního kolostra.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GG - Zootechnics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Determination of parameters for legislative assessing of the quality and safety of raw milk from cows, sheep and goats</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Lazarove dni výživy a veterinárnej dietetiky XII.: zborník přednášok
ISBN
978-80-8077-497-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
55-58
Publisher name
Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach
Place of publication
Košice
Event location
Košice
Event date
Sep 7, 2016
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—