Additives and meat products, source of concern?
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F19%3A43915504" target="_blank" >RIV/62156489:43210/19:43915504 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-2-2019/" target="_blank" >http://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-2-2019/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Přídatné látky a masné výrobky, zdroj obav?
Original language description
Přídatné látky jsou látky přidávané do potravin za nějakým účelem. Mají zcela konkrétní funkční vlastnosti a legislativně je dáno, které lze používat, jaké množství. V průběhu času, jak se vyvíjí vědecké poznání, jsou případně dále regulovány. Existuje jich pestrá škála rozdělená do skupin dle vlastností. Do některých potravin je přidávat nelze, a to z důvodu, že jich není třeba, nebo by sloužily k zakrytí pozměněného základního složení. Masné výrobky, zejména ty mělněné, jsou typickými potravinami, kde se přídatných látek využívá. Dá se říci, že díky požadavkům obchodního segmentu, který reflektuje požadavky konečného spotřebitele, se některé masné výrobky v současné době bez těchto látek neobejdou. Jde sice o volbu spotřebitele, častým problémem ovšem je, pokud zákazník uvedenému složení nerozumí, je odkázán na masově sdílené, a přitom velmi často i nepravdivé informace, a nedokáže tak vyhodnotit jejich význam během rozhodovacího procesu při nákupu.
Czech name
Přídatné látky a masné výrobky, zdroj obav?
Czech description
Přídatné látky jsou látky přidávané do potravin za nějakým účelem. Mají zcela konkrétní funkční vlastnosti a legislativně je dáno, které lze používat, jaké množství. V průběhu času, jak se vyvíjí vědecké poznání, jsou případně dále regulovány. Existuje jich pestrá škála rozdělená do skupin dle vlastností. Do některých potravin je přidávat nelze, a to z důvodu, že jich není třeba, nebo by sloužily k zakrytí pozměněného základního složení. Masné výrobky, zejména ty mělněné, jsou typickými potravinami, kde se přídatných látek využívá. Dá se říci, že díky požadavkům obchodního segmentu, který reflektuje požadavky konečného spotřebitele, se některé masné výrobky v současné době bez těchto látek neobejdou. Jde sice o volbu spotřebitele, častým problémem ovšem je, pokud zákazník uvedenému složení nerozumí, je odkázán na masově sdílené, a přitom velmi často i nepravdivé informace, a nedokáže tak vyhodnotit jejich význam během rozhodovacího procesu při nákupu.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
74
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
49-53
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—