All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Additives and meat products, source of concern?

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F19%3A43915504" target="_blank" >RIV/62156489:43210/19:43915504 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-2-2019/" target="_blank" >http://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-2-2019/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Přídatné látky a masné výrobky, zdroj obav?

  • Original language description

    Přídatné látky jsou látky přidávané do potravin za nějakým účelem. Mají zcela konkrétní funkční vlastnosti a legislativně je dáno, které lze používat, jaké množství. V průběhu času, jak se vyvíjí vědecké poznání, jsou případně dále regulovány. Existuje jich pestrá škála rozdělená do skupin dle vlastností. Do některých potravin je přidávat nelze, a to z důvodu, že jich není třeba, nebo by sloužily k zakrytí pozměněného základního složení. Masné výrobky, zejména ty mělněné, jsou typickými potravinami, kde se přídatných látek využívá. Dá se říci, že díky požadavkům obchodního segmentu, který reflektuje požadavky konečného spotřebitele, se některé masné výrobky v současné době bez těchto látek neobejdou. Jde sice o volbu spotřebitele, častým problémem ovšem je, pokud zákazník uvedenému složení nerozumí, je odkázán na masově sdílené, a přitom velmi často i nepravdivé informace, a nedokáže tak vyhodnotit jejich význam během rozhodovacího procesu při nákupu.

  • Czech name

    Přídatné látky a masné výrobky, zdroj obav?

  • Czech description

    Přídatné látky jsou látky přidávané do potravin za nějakým účelem. Mají zcela konkrétní funkční vlastnosti a legislativně je dáno, které lze používat, jaké množství. V průběhu času, jak se vyvíjí vědecké poznání, jsou případně dále regulovány. Existuje jich pestrá škála rozdělená do skupin dle vlastností. Do některých potravin je přidávat nelze, a to z důvodu, že jich není třeba, nebo by sloužily k zakrytí pozměněného základního složení. Masné výrobky, zejména ty mělněné, jsou typickými potravinami, kde se přídatných látek využívá. Dá se říci, že díky požadavkům obchodního segmentu, který reflektuje požadavky konečného spotřebitele, se některé masné výrobky v současné době bez těchto látek neobejdou. Jde sice o volbu spotřebitele, častým problémem ovšem je, pokud zákazník uvedenému složení nerozumí, je odkázán na masově sdílené, a přitom velmi často i nepravdivé informace, a nedokáže tak vyhodnotit jejich význam během rozhodovacího procesu při nákupu.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2019

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    74

  • Issue of the periodical within the volume

    2

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    49-53

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database