All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Quality of grape must

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F20%3A43917737" target="_blank" >RIV/62156489:43210/20:43917737 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://utp.af.mendelu.cz/ingrovy-dny" target="_blank" >http://utp.af.mendelu.cz/ingrovy-dny</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Kvalita hroznového moštu

  • Original language description

    Cílem studie byla analýza vybraných parametrů kvality hroznového moštu. Byly použity dvě odrůdy révy vinné: Sauvignon a Pálava. Mošty byly pasterovány při teplotě 65oC, 75oC a 80oC. U moštů bylo zjištěno pH, obsah vitamínu C a byla provedena senzorická analýza. Bylo zjištěno, že obsah vitamínu C byl nejvyšší u hroznových moštů před pasterací. Nejnižší obsah vitaminu C byl stanoven u moštů pasterovaných při teplotě 65oC s nejdelší výdrží teploty. Naopak nejvyšší obsah vitaminu C byl stanoven u pasterace při 80oC, kde se počítalo i s dílčími účinky teploty při vzestup a klesání teploty. Bylo zjištěno, že pH se lišilo v rámci odrůd. Odrůda Pálava měla vyšší hodnoty pH než odrůda Sauvignon. Nebyl však zjištěn žádný významný statistický rozdíl mezi hodnotami pH v rámci pasteračních teplot. Při senzorické analýze byly hodnoceny parametry jako čirost, barva, chuť, vůně, intenzita vůně, intenzita chuti, přítomnost cizích pachů, přítomnost cizích částic, sladká chuť, kyselá chuť a celkový dojem. Byly zjištěny statisticky významné rozdíly mezi odrůdami v hodnocení čirosti a přítomnosti cizích částic.

  • Czech name

    Kvalita hroznového moštu

  • Czech description

    Cílem studie byla analýza vybraných parametrů kvality hroznového moštu. Byly použity dvě odrůdy révy vinné: Sauvignon a Pálava. Mošty byly pasterovány při teplotě 65oC, 75oC a 80oC. U moštů bylo zjištěno pH, obsah vitamínu C a byla provedena senzorická analýza. Bylo zjištěno, že obsah vitamínu C byl nejvyšší u hroznových moštů před pasterací. Nejnižší obsah vitaminu C byl stanoven u moštů pasterovaných při teplotě 65oC s nejdelší výdrží teploty. Naopak nejvyšší obsah vitaminu C byl stanoven u pasterace při 80oC, kde se počítalo i s dílčími účinky teploty při vzestup a klesání teploty. Bylo zjištěno, že pH se lišilo v rámci odrůd. Odrůda Pálava měla vyšší hodnoty pH než odrůda Sauvignon. Nebyl však zjištěn žádný významný statistický rozdíl mezi hodnotami pH v rámci pasteračních teplot. Při senzorické analýze byly hodnoceny parametry jako čirost, barva, chuť, vůně, intenzita vůně, intenzita chuti, přítomnost cizích pachů, přítomnost cizích částic, sladká chuť, kyselá chuť a celkový dojem. Byly zjištěny statisticky významné rozdíly mezi odrůdami v hodnocení čirosti a přítomnosti cizích částic.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2020

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník XLVI. konference o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    978-80-7509-714-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    9

  • Pages from-to

    324-332

  • Publisher name

    Mendelova univerzita v Brně

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Mar 4, 2020

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article