Quality of grape must
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F20%3A43917737" target="_blank" >RIV/62156489:43210/20:43917737 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://utp.af.mendelu.cz/ingrovy-dny" target="_blank" >http://utp.af.mendelu.cz/ingrovy-dny</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Kvalita hroznového moštu
Original language description
Cílem studie byla analýza vybraných parametrů kvality hroznového moštu. Byly použity dvě odrůdy révy vinné: Sauvignon a Pálava. Mošty byly pasterovány při teplotě 65oC, 75oC a 80oC. U moštů bylo zjištěno pH, obsah vitamínu C a byla provedena senzorická analýza. Bylo zjištěno, že obsah vitamínu C byl nejvyšší u hroznových moštů před pasterací. Nejnižší obsah vitaminu C byl stanoven u moštů pasterovaných při teplotě 65oC s nejdelší výdrží teploty. Naopak nejvyšší obsah vitaminu C byl stanoven u pasterace při 80oC, kde se počítalo i s dílčími účinky teploty při vzestup a klesání teploty. Bylo zjištěno, že pH se lišilo v rámci odrůd. Odrůda Pálava měla vyšší hodnoty pH než odrůda Sauvignon. Nebyl však zjištěn žádný významný statistický rozdíl mezi hodnotami pH v rámci pasteračních teplot. Při senzorické analýze byly hodnoceny parametry jako čirost, barva, chuť, vůně, intenzita vůně, intenzita chuti, přítomnost cizích pachů, přítomnost cizích částic, sladká chuť, kyselá chuť a celkový dojem. Byly zjištěny statisticky významné rozdíly mezi odrůdami v hodnocení čirosti a přítomnosti cizích částic.
Czech name
Kvalita hroznového moštu
Czech description
Cílem studie byla analýza vybraných parametrů kvality hroznového moštu. Byly použity dvě odrůdy révy vinné: Sauvignon a Pálava. Mošty byly pasterovány při teplotě 65oC, 75oC a 80oC. U moštů bylo zjištěno pH, obsah vitamínu C a byla provedena senzorická analýza. Bylo zjištěno, že obsah vitamínu C byl nejvyšší u hroznových moštů před pasterací. Nejnižší obsah vitaminu C byl stanoven u moštů pasterovaných při teplotě 65oC s nejdelší výdrží teploty. Naopak nejvyšší obsah vitaminu C byl stanoven u pasterace při 80oC, kde se počítalo i s dílčími účinky teploty při vzestup a klesání teploty. Bylo zjištěno, že pH se lišilo v rámci odrůd. Odrůda Pálava měla vyšší hodnoty pH než odrůda Sauvignon. Nebyl však zjištěn žádný významný statistický rozdíl mezi hodnotami pH v rámci pasteračních teplot. Při senzorické analýze byly hodnoceny parametry jako čirost, barva, chuť, vůně, intenzita vůně, intenzita chuti, přítomnost cizích pachů, přítomnost cizích částic, sladká chuť, kyselá chuť a celkový dojem. Byly zjištěny statisticky významné rozdíly mezi odrůdami v hodnocení čirosti a přítomnosti cizích částic.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2020
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník XLVI. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-714-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
9
Pages from-to
324-332
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Mar 4, 2020
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—