Evaluation of colour content in grapes originating from south Moravia
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F08%3A00137513" target="_blank" >RIV/62156489:43510/08:00137513 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Evaluation of colour content in grapes originating from south Moravia
Original language description
The content of total anthocyanins was determined in grapes of nine grapevine (Vitis vinifera L.) varieties belonging to traditional blue grape varieties grown in south Moravia (Czech Republic) within the period of 2002-2007. Factors of vintage and healthcondition of grapes were observed. The material balance of colour substances in grapes was related to the dry matter of skins of berries and that of fresh gapes, which were used as raw material for vinification. The highest content of pigments was foundin the variety Neronet (2.15 -- 4.49 g/kg of fresh grapes), which belongs to the so-called Teinturier varieties. Besides the variety Neronet (containing 30.6 -- 73.4 mg/g of dry skin), high contents of total anthocyanins in dry skins were found in the varieties Dornfelder (24.7 -- 59.0 mg/g of dry skin) and Cabernet Moravia (20.1 -- 59.3 mg/g of dry skin). In the long run, the lowest concentrations of pigments were determined in grapes of the varieties Blauer Portugieser (0.51 -- 1.02 g
Czech name
Hodnocení obsahu barviv v hroznech původem z jižní Moravy
Czech description
V letech 2002-2007 byl sledován obsah veškerých anthokyaninů v hroznech devíti odrůd Vitis vinifera L. Většina z nich patří na Moravě mezi tradičně pěstované modré odrůdy pro výrobu červených vín. Srovnání anthokyaninového pigmentu bylo hodnoceno vzhledem k pěstitelskému ročníku a zdravotnímu stavu hroznů. Materiálová bilance barviva v hroznech byla vztažena na sušinu slupek bobulí i na čerstvé hrozny jako surovinu vinifikace. Nejvyšší obsah barviv byl pozorován u hroznů odrůdy Neronet, která patří mezibarvířky. Vyšší koncentrace veškerých anthokyaninů ve slupkách bobulí vedle hroznů odrůdy Neronet obsahovaly i Dornfelder a Cabernet Moravia. Dlouhodobě nejnižší koncentrace barviv byly stanoveny v hroznech odrůd Rulandské modré a Modrý Portugal. V letech 2003 a 2006 dosáhly sklízené hrozny nejvyšší barevné kapacity ze sledovaných ročníků. Koncentrace anthokyaninů byla statisticky významně nižší (p=0.001) u nahnilých hroznů, které obsahovaly asi 50% původní barevné kapacity zdravé surov
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/GA525%2F06%2F1757" target="_blank" >GA525/06/1757: Polyphenolic compounds of grapes, wines and their antimutagenic and antioxidative properties</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Czech Journal of Food Sciences - Potravinářské vědy
ISSN
1212-1800
e-ISSN
—
Volume of the periodical
—
Issue of the periodical within the volume
26
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
7
Pages from-to
—
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—