All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Evaluation of colour content in grapes originating from south Moravia

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F08%3A00137513" target="_blank" >RIV/62156489:43510/08:00137513 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Evaluation of colour content in grapes originating from south Moravia

  • Original language description

    The content of total anthocyanins was determined in grapes of nine grapevine (Vitis vinifera L.) varieties belonging to traditional blue grape varieties grown in south Moravia (Czech Republic) within the period of 2002-2007. Factors of vintage and healthcondition of grapes were observed. The material balance of colour substances in grapes was related to the dry matter of skins of berries and that of fresh gapes, which were used as raw material for vinification. The highest content of pigments was foundin the variety Neronet (2.15 -- 4.49 g/kg of fresh grapes), which belongs to the so-called Teinturier varieties. Besides the variety Neronet (containing 30.6 -- 73.4 mg/g of dry skin), high contents of total anthocyanins in dry skins were found in the varieties Dornfelder (24.7 -- 59.0 mg/g of dry skin) and Cabernet Moravia (20.1 -- 59.3 mg/g of dry skin). In the long run, the lowest concentrations of pigments were determined in grapes of the varieties Blauer Portugieser (0.51 -- 1.02 g

  • Czech name

    Hodnocení obsahu barviv v hroznech původem z jižní Moravy

  • Czech description

    V letech 2002-2007 byl sledován obsah veškerých anthokyaninů v hroznech devíti odrůd Vitis vinifera L. Většina z nich patří na Moravě mezi tradičně pěstované modré odrůdy pro výrobu červených vín. Srovnání anthokyaninového pigmentu bylo hodnoceno vzhledem k pěstitelskému ročníku a zdravotnímu stavu hroznů. Materiálová bilance barviva v hroznech byla vztažena na sušinu slupek bobulí i na čerstvé hrozny jako surovinu vinifikace. Nejvyšší obsah barviv byl pozorován u hroznů odrůdy Neronet, která patří mezibarvířky. Vyšší koncentrace veškerých anthokyaninů ve slupkách bobulí vedle hroznů odrůdy Neronet obsahovaly i Dornfelder a Cabernet Moravia. Dlouhodobě nejnižší koncentrace barviv byly stanoveny v hroznech odrůd Rulandské modré a Modrý Portugal. V letech 2003 a 2006 dosáhly sklízené hrozny nejvyšší barevné kapacity ze sledovaných ročníků. Koncentrace anthokyaninů byla statisticky významně nižší (p=0.001) u nahnilých hroznů, které obsahovaly asi 50% původní barevné kapacity zdravé surov

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/GA525%2F06%2F1757" target="_blank" >GA525/06/1757: Polyphenolic compounds of grapes, wines and their antimutagenic and antioxidative properties</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2008

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Czech Journal of Food Sciences - Potravinářské vědy

  • ISSN

    1212-1800

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

  • Issue of the periodical within the volume

    26

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    7

  • Pages from-to

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database