All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Hydrolysis of casein during storage of UHT milk inoculated by Bacillus spp.

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F04%3A00000172" target="_blank" >RIV/62157124:16270/04:00000172 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Hydrolýza kaseinu během skladování UHT mléka inokulovaného Bacillus spp.

  • Original language description

    Byla studována hydrolýza kaseinu během skladování UHT mléka inokulovaného 18 kmeny Bacillus spp. izolovaných ze syrového mléka a stájového prostředí. Bylo vyšetřeno 296 vzorků UHT mléka kontaminovaného spórami Bacillus cereus, Bacillus subtilis a Bacillus licheniformis. Vzorky mléka byly skladovány při 24 °C a 4 °C po dobu 6 dnů až 4 měsíců. Úbytek kaseinových frakcí ovlivněný proteolytickou činností Bacillus spp. byl stanoven pomocí SDS-PAGE. Dále byla zhodnocena senzorická a mikrobiologická kvalita mléka. Intenzita změn byla závislá na použitém druhu Bacillus a skladovací teplotě. V mléce skladovaném při 24 °C byl pozorován intenzivní růst Bacillus spp. Při dosažení koncentrací mikroorganismů 107 cfu.ml-1 do 48 hod. byly zaznamenány výrazné senzorické změny jako srážení a změny vůně. Počet Bacillus spp. v mléce skladovaném při 4 °C po 4 měsíce se pohyboval v koncentracích do 101 cfu.ml-1 bez viditelných smyslových změn. Proteolytická aktivita byla charakterizována úbytkem kaseinových

  • Czech name

    Hydrolýza kaseinu během skladování UHT mléka inokulovaného Bacillus spp.

  • Czech description

    Byla studována hydrolýza kaseinu během skladování UHT mléka inokulovaného 18 kmeny Bacillus spp. izolovaných ze syrového mléka a stájového prostředí. Bylo vyšetřeno 296 vzorků UHT mléka kontaminovaného spórami Bacillus cereus, Bacillus subtilis a Bacillus licheniformis. Vzorky mléka byly skladovány při 24 °C a 4 °C po dobu 6 dnů až 4 měsíců. Úbytek kaseinových frakcí ovlivněný proteolytickou činností Bacillus spp. byl stanoven pomocí SDS-PAGE. Dále byla zhodnocena senzorická a mikrobiologická kvalita mléka. Intenzita změn byla závislá na použitém druhu Bacillus a skladovací teplotě. V mléce skladovaném při 24 °C byl pozorován intenzivní růst Bacillus spp. Při dosažení koncentrací mikroorganismů 107 cfu.ml-1 do 48 hod. byly zaznamenány výrazné senzorické změny jako srážení a změny vůně. Počet Bacillus spp. v mléce skladovaném při 4 °C po 4 měsíce se pohyboval v koncentracích do 101 cfu.ml-1 bez viditelných smyslových změn. Proteolytická aktivita byla charakterizována úbytkem kaseinových

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2004

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    II. Vedecká konferencia študentov a doktorandov s medzinárodnou účasťou

  • ISBN

    80-8069-346-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    2

  • Pages from-to

    55-56

  • Publisher name

    Slovenská polnohospodárská univerzita v Nitre

  • Place of publication

    Nitra

  • Event location

    Nitra

  • Event date

    Apr 22, 2004

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article