Hydrolysis of casein during storage of UHT milk inoculated by Bacillus spp.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F04%3A00000172" target="_blank" >RIV/62157124:16270/04:00000172 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Hydrolýza kaseinu během skladování UHT mléka inokulovaného Bacillus spp.
Original language description
Byla studována hydrolýza kaseinu během skladování UHT mléka inokulovaného 18 kmeny Bacillus spp. izolovaných ze syrového mléka a stájového prostředí. Bylo vyšetřeno 296 vzorků UHT mléka kontaminovaného spórami Bacillus cereus, Bacillus subtilis a Bacillus licheniformis. Vzorky mléka byly skladovány při 24 °C a 4 °C po dobu 6 dnů až 4 měsíců. Úbytek kaseinových frakcí ovlivněný proteolytickou činností Bacillus spp. byl stanoven pomocí SDS-PAGE. Dále byla zhodnocena senzorická a mikrobiologická kvalita mléka. Intenzita změn byla závislá na použitém druhu Bacillus a skladovací teplotě. V mléce skladovaném při 24 °C byl pozorován intenzivní růst Bacillus spp. Při dosažení koncentrací mikroorganismů 107 cfu.ml-1 do 48 hod. byly zaznamenány výrazné senzorické změny jako srážení a změny vůně. Počet Bacillus spp. v mléce skladovaném při 4 °C po 4 měsíce se pohyboval v koncentracích do 101 cfu.ml-1 bez viditelných smyslových změn. Proteolytická aktivita byla charakterizována úbytkem kaseinových
Czech name
Hydrolýza kaseinu během skladování UHT mléka inokulovaného Bacillus spp.
Czech description
Byla studována hydrolýza kaseinu během skladování UHT mléka inokulovaného 18 kmeny Bacillus spp. izolovaných ze syrového mléka a stájového prostředí. Bylo vyšetřeno 296 vzorků UHT mléka kontaminovaného spórami Bacillus cereus, Bacillus subtilis a Bacillus licheniformis. Vzorky mléka byly skladovány při 24 °C a 4 °C po dobu 6 dnů až 4 měsíců. Úbytek kaseinových frakcí ovlivněný proteolytickou činností Bacillus spp. byl stanoven pomocí SDS-PAGE. Dále byla zhodnocena senzorická a mikrobiologická kvalita mléka. Intenzita změn byla závislá na použitém druhu Bacillus a skladovací teplotě. V mléce skladovaném při 24 °C byl pozorován intenzivní růst Bacillus spp. Při dosažení koncentrací mikroorganismů 107 cfu.ml-1 do 48 hod. byly zaznamenány výrazné senzorické změny jako srážení a změny vůně. Počet Bacillus spp. v mléce skladovaném při 4 °C po 4 měsíce se pohyboval v koncentracích do 101 cfu.ml-1 bez viditelných smyslových změn. Proteolytická aktivita byla charakterizována úbytkem kaseinových
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2004
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
II. Vedecká konferencia študentov a doktorandov s medzinárodnou účasťou
ISBN
80-8069-346-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
2
Pages from-to
55-56
Publisher name
Slovenská polnohospodárská univerzita v Nitre
Place of publication
Nitra
Event location
Nitra
Event date
Apr 22, 2004
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—