The OPA Method for Determination of Bacillus spp. Proteolytic Activity in Milk
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F04%3A00000174" target="_blank" >RIV/62157124:16270/04:00000174 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Stanovení proteolytické aktivity Bacillus spp. v mléce OPA metodou.
Original language description
Stupeň proteolýzy v UHT mléce byl stanoven pomocí spektrofotometrické OPA metody. Bylo vyšetřeno UHT mléko kontaminované sporami Bacillus cereus, Bacillus licheniformis a Bacillus subtilis. Vzorky byly skladovány při 24 °C a 4 °C po dobu 6 dnů - 4 měsíce. Byla zhodnocena mikrobiologická a senzorická kvalita. Intenzita změn závisela na druhu Bacillus a teplotě skladování. Intenzivní změny růstu Bacillus spp., smyslových vlastností a stupně proteolýzy byly pozorovány v mléce skladovaném při 24 °C. Došlo kpoklesu obsahu bílkovin z 32,70 g.l-1 na 30,59 - 31,03 g.l-1. V mléce skladovaném při 4 °C nebyly nalezeny žádné signifikantní změny.
Czech name
Stanovení proteolytické aktivity Bacillus spp. v mléce OPA metodou.
Czech description
Stupeň proteolýzy v UHT mléce byl stanoven pomocí spektrofotometrické OPA metody. Bylo vyšetřeno UHT mléko kontaminované sporami Bacillus cereus, Bacillus licheniformis a Bacillus subtilis. Vzorky byly skladovány při 24 °C a 4 °C po dobu 6 dnů - 4 měsíce. Byla zhodnocena mikrobiologická a senzorická kvalita. Intenzita změn závisela na druhu Bacillus a teplotě skladování. Intenzivní změny růstu Bacillus spp., smyslových vlastností a stupně proteolýzy byly pozorovány v mléce skladovaném při 24 °C. Došlo kpoklesu obsahu bílkovin z 32,70 g.l-1 na 30,59 - 31,03 g.l-1. V mléce skladovaném při 4 °C nebyly nalezeny žádné signifikantní změny.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2004
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Aktuálne problémy riešené v agrokomplexe. X. Mezinárodní vedecký seminár pracovníků. Sborník vedeckých prác
ISBN
80-8069-488-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
1
Pages from-to
49
Publisher name
Slovenská polnohospodárská univerzita v Nitre
Place of publication
Nitra
Event location
Nitra
Event date
Nov 19, 2004
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—