All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Changes in the colour and the acidity number of egg yolk upon irradiation

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F05%3A00000070" target="_blank" >RIV/62157124:16270/05:00000070 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Changes in the colour and the acidity number of egg yolk upon irradiation

  • Original language description

    Eggs from laying hens were irradiated using radioactive Co-60 at a dose of 1 kGy, 2.5 kGy, and 5 kGy, with a dose input of 3.21 kGy.h-1. Parameters describing the colour of egg yolk such as L*, a*, and b*, were determined spektrophotometrically using theCIELAB system with the help of the portable spectrophotometer Superchroma S-Spex without gloss. The levels of all three parameters dropped upon ionizing radiation. While at a dose of 1kGy the difference in the parameters was not statistically conclusive, after irradiation using doses of 2.5 kGy and 5 kGy, the levels of the parameters L*, a*, and b* showed a statistically conclusive decrease which was also accompanied with changes in sensorial properties such as decolouration and decreased colour. The colour of the yolk was evaluated according to the Roche scale, showing that more significant changes occurred upon irradiation at doses of 2.5 and 5 kGy (the value decreased from 6 to 5). The number of acidity estimated in egg yolk (mg KOH

  • Czech name

    Změna barvy a kyselosti vaječného žloutku ozářením

  • Czech description

    Vejce slepic byla ozářena 60Co dávkami 1kGy, 2,5kGy a 5kGy při dávkovém příkonu . Parametry barvy - L*,a*,b* byly u vaječného žloutku stanoveny spektrofotometricky v systému CIELAB pomocí přenosného spektrofotometru Superchroma S-Spex s vyloučením lesku.U všech 3 parametrů dochází vlivem ionizujícího záření k poklesu hodnot. Udávky 1kGy nebyl rozdíl ještě statisticky průkazný. Po ozáření dávkou 2,5 kGy a 5 kGy došlo k statisticky průkaznému snížení parametrů L*, a*, b*, což bylo i senzoricky patrné jako vyblednutí a snížení kolority. Barva vaječného žloutku byla také porovnána se stupnicí Roche, výraznější změna je patrná po ozáření dávkami 2,5 a 5kGy (snížení z hodnoty 6 na 5). U vaječného žloutku byla také stanoveno číslo kyselosti (mg KOH/g tuku),které bylo průkazně vyšší pouze u dávek 2,5 kGy a 5 kGy.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    BO - Biophysics

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2005

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    European Food Research and Technology

  • ISSN

    1438-2377

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    221

  • Issue of the periodical within the volume

    3-4

  • Country of publishing house

    DE - GERMANY

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    348-352

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database