All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Change of Colour and pH-value in Pheasant Meat after Ionizing Radiation Exposure

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F07%3A00001371" target="_blank" >RIV/62157124:16270/07:00001371 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Change of Colour and pH-value in Pheasant Meat after Ionizing Radiation Exposure

  • Original language description

    The purpose of this paper is to study the impact of ionizing radiation on the changes of colour and the pH-value of pectoral and femoral musculature in pheasants (Phasianus colchicus ) The parameters of colour L*, a* and b* were observed before irradiation (24 hours post mortem) and after irradiation (60Co source, doses of 2.5 and 5 kGy). No reduction of the L* parameter, i.e. darkening, for all exposed samples was not a significantly. On the other hand, a significantly higher b* parameters for both exposed groups shown rather remarkably yellow colouring of pectoral musculature. Due to irradiation with a dose of 5 kGy a a significantly reduction (? = 0.05) of the average a* parameter from 8.99 to 7.10 was observed. However, the above-mentioned changeswould not have any negative impact on the consumer.

  • Czech name

    Změna barvy a pH v bažantím mase po ozařování.

  • Czech description

    Cílem této práce bylo studium účinku ionizujícího záření na změnu barvy a hodnot pH u prsního a stehenního svalu bažantů. Byly sledovány parametry barvy L* a* b* před ozářením (24 hodin po zabití) a po ozáření (60Co zdroj, dávky 2,5 a 5 kGy). Pokles parametru L*, tedy ztmavnutí, u všech ozářených vzorků nebylo statisticky průkazné. Naproti tomu statisticky průkazně vyšší hodnoty parametru b* u obou ozářených skupin ukazují na poněkud výraznější žluté zabarvení prsní svaloviny. Vlivem záření o dávce 5 kGy došlo u svaloviny stehna k statisticky průkaznému (? = 0.05) poklesu průměrné hodnoty parametru a* z 8.99 na 7.10. Nicméně výše uvedené změny nemají žádný negativní vliv na zákazníka.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    BO - Biophysics

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2007

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Acta veterinaria Brno

  • ISSN

    0001-7213

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    46

  • Issue of the periodical within the volume

    supp 8

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    "s67"-"s71"

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database