Change of Colour and pH-value in Pheasant Meat after Ionizing Radiation Exposure
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F07%3A00001371" target="_blank" >RIV/62157124:16270/07:00001371 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Change of Colour and pH-value in Pheasant Meat after Ionizing Radiation Exposure
Original language description
The purpose of this paper is to study the impact of ionizing radiation on the changes of colour and the pH-value of pectoral and femoral musculature in pheasants (Phasianus colchicus ) The parameters of colour L*, a* and b* were observed before irradiation (24 hours post mortem) and after irradiation (60Co source, doses of 2.5 and 5 kGy). No reduction of the L* parameter, i.e. darkening, for all exposed samples was not a significantly. On the other hand, a significantly higher b* parameters for both exposed groups shown rather remarkably yellow colouring of pectoral musculature. Due to irradiation with a dose of 5 kGy a a significantly reduction (? = 0.05) of the average a* parameter from 8.99 to 7.10 was observed. However, the above-mentioned changeswould not have any negative impact on the consumer.
Czech name
Změna barvy a pH v bažantím mase po ozařování.
Czech description
Cílem této práce bylo studium účinku ionizujícího záření na změnu barvy a hodnot pH u prsního a stehenního svalu bažantů. Byly sledovány parametry barvy L* a* b* před ozářením (24 hodin po zabití) a po ozáření (60Co zdroj, dávky 2,5 a 5 kGy). Pokles parametru L*, tedy ztmavnutí, u všech ozářených vzorků nebylo statisticky průkazné. Naproti tomu statisticky průkazně vyšší hodnoty parametru b* u obou ozářených skupin ukazují na poněkud výraznější žluté zabarvení prsní svaloviny. Vlivem záření o dávce 5 kGy došlo u svaloviny stehna k statisticky průkaznému (? = 0.05) poklesu průměrné hodnoty parametru a* z 8.99 na 7.10. Nicméně výše uvedené změny nemají žádný negativní vliv na zákazníka.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
BO - Biophysics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Acta veterinaria Brno
ISSN
0001-7213
e-ISSN
—
Volume of the periodical
46
Issue of the periodical within the volume
supp 8
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
"s67"-"s71"
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—