All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Change in color and pH in pheasant meat after gamma rays

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F18%3A43876328" target="_blank" >RIV/62157124:16270/18:43876328 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Změna barvy a pH u masa bažantů po působení záření gama

  • Original language description

    Nejvýznamnějším senzorickým a kvalitativním ukazatelem masa je barva. Měření barvy bylo provedeno na prsní a stehenní svalovině bažanta obecného (Phasianus colchicus). Parametry barvy - L *, a *, b *, C *, ?E * byly stanoveny pomocí přenosného spektrofotometru Color Guide S-Spex Byk Gardner v systému CIELAB před ozařováním (24 hodin po porážce) a po ozařování (60Co zdroj, dávka 2,5 a 5 kGy, dávkový příkon 2,7 kG.h-1) (27 hodin po porážce). Pokles parametru L*(ztmavnutí) u všech ozářených vzorků nebyl statisticky průkazný. Naproti tomu průkazně vyšší hodnoty parametru b* u obou ozářených skupin ukazují na poněkud výraznější žluté zabarvení prsní svaloviny. Vlivem dávky 5 kGy došlo u svaloviny stehna k významnému poklesu průměrné hodnoty parametru a*, tedy ke snížení intenzity červené barvy. To však významně neovlivnilo výsledky parametrů C* a ?E*, které více odpovídají intuitivnímu barevnému vjemu barvy člověkem. Malé zvýšení hodnoty pH maximálně o 0,13 u ozářené prsní svaloviny nepředstavuje hygienické ani technologické riziko.

  • Czech name

    Změna barvy a pH u masa bažantů po působení záření gama

  • Czech description

    Nejvýznamnějším senzorickým a kvalitativním ukazatelem masa je barva. Měření barvy bylo provedeno na prsní a stehenní svalovině bažanta obecného (Phasianus colchicus). Parametry barvy - L *, a *, b *, C *, ?E * byly stanoveny pomocí přenosného spektrofotometru Color Guide S-Spex Byk Gardner v systému CIELAB před ozařováním (24 hodin po porážce) a po ozařování (60Co zdroj, dávka 2,5 a 5 kGy, dávkový příkon 2,7 kG.h-1) (27 hodin po porážce). Pokles parametru L*(ztmavnutí) u všech ozářených vzorků nebyl statisticky průkazný. Naproti tomu průkazně vyšší hodnoty parametru b* u obou ozářených skupin ukazují na poněkud výraznější žluté zabarvení prsní svaloviny. Vlivem dávky 5 kGy došlo u svaloviny stehna k významnému poklesu průměrné hodnoty parametru a*, tedy ke snížení intenzity červené barvy. To však významně neovlivnilo výsledky parametrů C* a ?E*, které více odpovídají intuitivnímu barevnému vjemu barvy člověkem. Malé zvýšení hodnoty pH maximálně o 0,13 u ozářené prsní svaloviny nepředstavuje hygienické ani technologické riziko.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40301 - Veterinary science

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2018

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    29

  • Issue of the periodical within the volume

    4

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    42-47

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database