Change in color and pH in pheasant meat after gamma rays
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F18%3A43876328" target="_blank" >RIV/62157124:16270/18:43876328 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Změna barvy a pH u masa bažantů po působení záření gama
Original language description
Nejvýznamnějším senzorickým a kvalitativním ukazatelem masa je barva. Měření barvy bylo provedeno na prsní a stehenní svalovině bažanta obecného (Phasianus colchicus). Parametry barvy - L *, a *, b *, C *, ?E * byly stanoveny pomocí přenosného spektrofotometru Color Guide S-Spex Byk Gardner v systému CIELAB před ozařováním (24 hodin po porážce) a po ozařování (60Co zdroj, dávka 2,5 a 5 kGy, dávkový příkon 2,7 kG.h-1) (27 hodin po porážce). Pokles parametru L*(ztmavnutí) u všech ozářených vzorků nebyl statisticky průkazný. Naproti tomu průkazně vyšší hodnoty parametru b* u obou ozářených skupin ukazují na poněkud výraznější žluté zabarvení prsní svaloviny. Vlivem dávky 5 kGy došlo u svaloviny stehna k významnému poklesu průměrné hodnoty parametru a*, tedy ke snížení intenzity červené barvy. To však významně neovlivnilo výsledky parametrů C* a ?E*, které více odpovídají intuitivnímu barevnému vjemu barvy člověkem. Malé zvýšení hodnoty pH maximálně o 0,13 u ozářené prsní svaloviny nepředstavuje hygienické ani technologické riziko.
Czech name
Změna barvy a pH u masa bažantů po působení záření gama
Czech description
Nejvýznamnějším senzorickým a kvalitativním ukazatelem masa je barva. Měření barvy bylo provedeno na prsní a stehenní svalovině bažanta obecného (Phasianus colchicus). Parametry barvy - L *, a *, b *, C *, ?E * byly stanoveny pomocí přenosného spektrofotometru Color Guide S-Spex Byk Gardner v systému CIELAB před ozařováním (24 hodin po porážce) a po ozařování (60Co zdroj, dávka 2,5 a 5 kGy, dávkový příkon 2,7 kG.h-1) (27 hodin po porážce). Pokles parametru L*(ztmavnutí) u všech ozářených vzorků nebyl statisticky průkazný. Naproti tomu průkazně vyšší hodnoty parametru b* u obou ozářených skupin ukazují na poněkud výraznější žluté zabarvení prsní svaloviny. Vlivem dávky 5 kGy došlo u svaloviny stehna k významnému poklesu průměrné hodnoty parametru a*, tedy ke snížení intenzity červené barvy. To však významně neovlivnilo výsledky parametrů C* a ?E*, které více odpovídají intuitivnímu barevnému vjemu barvy člověkem. Malé zvýšení hodnoty pH maximálně o 0,13 u ozářené prsní svaloviny nepředstavuje hygienické ani technologické riziko.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
29
Issue of the periodical within the volume
4
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
42-47
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—