Evaluation of pork ham colour and texture
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F05%3A00000158" target="_blank" >RIV/62157124:16270/05:00000158 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Hodnocení barvy a textury vepřové šunky
Original language description
Cílem práce bylo určit, zda je možné využít instrumentální metody měření barvy a textury pro hodnocení jakosti vepřových šunek. Bylo analyzováno 13 šunek od různých výrobců a byly zjišťovány vzájemné korelace mezi chemickým složením, senzorickou a instrumentální analýzou. Nejdůležitějším barveným parametrem se jeví hodnota a*, která odpovídá červené barvě a která negativně korelovala se senzorickým hodnocení příjemnosti barvy (P ≤ 0,001). Dále byla zjištěna korelace mezi střižní silou a konzistencí (korelační koeficient 0,590, P ≤ 0,1) a mezi střižní silou a křehkostí (korelační koeficient 0,523, P ≤ 0,1).
Czech name
Hodnocení barvy a textury vepřové šunky
Czech description
Cílem práce bylo určit, zda je možné využít instrumentální metody měření barvy a textury pro hodnocení jakosti vepřových šunek. Bylo analyzováno 13 šunek od různých výrobců a byly zjišťovány vzájemné korelace mezi chemickým složením, senzorickou a instrumentální analýzou. Nejdůležitějším barveným parametrem se jeví hodnota a*, která odpovídá červené barvě a která negativně korelovala se senzorickým hodnocení příjemnosti barvy (P ≤ 0,001). Dále byla zjištěna korelace mezi střižní silou a konzistencí (korelační koeficient 0,590, P ≤ 0,1) a mezi střižní silou a křehkostí (korelační koeficient 0,523, P ≤ 0,1).
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2005
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
XXXV. Lenfeldovy a Höklovy dny. Konference o hygieně a technologii potravin. Sborník
ISBN
80-7305-544-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
120-123
Publisher name
VFU Brno
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Oct 19, 2005
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—