Identification of codfish species by PCR method
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F06%3A00000794" target="_blank" >RIV/62157124:16270/06:00000794 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/00027162:_____/06:#0000026
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Identifikace treskovitých ryb metodou PCR
Original language description
V této práci byla rozvíjena konvenční PCR metoda, která umožňuje rozdělení druhů treskovitých ryb. Identifikace druhů ryb je důležitá zvláště k odhalení falšovaných importovaných rybích produktů. Dosud jsme schopni rozlišit DNA typickou pro tresku aljašskou a tresku obecnou podle velikosti PCR produktů. Základní stanovení pro určení druhu tresky byly založeny na částečné Pan I genové sekvenci. V současnosti byl uskutečněn screening vzorků tresky od různých výrobců a distributorů. Bylo opatřeno 59 vzorkůzmrazených tresčích filetů a kompaktních masových bloků, které jsou k dostání v českých obchodech. Nyní, 38 vzorků bylo vyšetřeno. Z tohoto počtu, 24 DNA vzorků bylo zesíleno použitím určitých základů pro štikozubce. Jen 3 vzorky byly potvrzeny jako treska aljašská. Žádná treska obecná nebyla identifikována. 5 rybích DNA vzorků bylo zesíleno současně základy pro štikozubce a pro tresku aljašskou. Vzorky jsou jako mix obou druhů. Žádné PCR produkty nebyly získány u 6 vzorků. Metody uvede
Czech name
Identifikace treskovitých ryb metodou PCR
Czech description
V této práci byla rozvíjena konvenční PCR metoda, která umožňuje rozdělení druhů treskovitých ryb. Identifikace druhů ryb je důležitá zvláště k odhalení falšovaných importovaných rybích produktů. Dosud jsme schopni rozlišit DNA typickou pro tresku aljašskou a tresku obecnou podle velikosti PCR produktů. Základní stanovení pro určení druhu tresky byly založeny na částečné Pan I genové sekvenci. V současnosti byl uskutečněn screening vzorků tresky od různých výrobců a distributorů. Bylo opatřeno 59 vzorkůzmrazených tresčích filetů a kompaktních masových bloků, které jsou k dostání v českých obchodech. Nyní, 38 vzorků bylo vyšetřeno. Z tohoto počtu, 24 DNA vzorků bylo zesíleno použitím určitých základů pro štikozubce. Jen 3 vzorky byly potvrzeny jako treska aljašská. Žádná treska obecná nebyla identifikována. 5 rybích DNA vzorků bylo zesíleno současně základy pro štikozubce a pro tresku aljašskou. Vzorky jsou jako mix obou druhů. Žádné PCR produkty nebyly získány u 6 vzorků. Metody uvede
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QG60090" target="_blank" >QG60090: Alternative methods for monitoring of the food authenticity</a><br>
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
sborník VIII. Konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí
ISBN
80-7305-564-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
70-73
Publisher name
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Place of publication
Brno
Event location
—
Event date
—
Type of event by nationality
—
UT code for WoS article
—