Determination of chemical parameters in pheasant muscle by FT-NIR
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F07%3A00000924" target="_blank" >RIV/62157124:16270/07:00000924 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Stanovení chemických parametrů ve svalovině bažantů pomocí FT-NIR.
Original language description
Spektroskopie v blízké infračervené oblasti s Fourierovou transformací (FT-NIR) a statistické softwary zvyšují možnosti pro kvantitativní analýzu potravin. Jedná se o rychlou nedestruktivní metodu. Cílem práce bylo využití FT-NIR, v kombinaci s metodou částečných nejmenších čtverců (PLS), pro stanovení vybraných chemických parametrů (obsah vody, sušina a pH) v prsní a stehenní svalovině u 400 bažantů. Spektra byla naměřena v modu reflektance s kompresní kyvetou ve spektrálním rozsahu 10000 ?4000 cm-1 se100 scany. Pro sledované parametry byly vytvořeny kalibrační modely, které byly následně ověřeny pomocí cross-validace. Práce vznikla za finanční podpory výzkumného záměru MSM6215712402.
Czech name
Stanovení chemických parametrů ve svalovině bažantů pomocí FT-NIR.
Czech description
Spektroskopie v blízké infračervené oblasti s Fourierovou transformací (FT-NIR) a statistické softwary zvyšují možnosti pro kvantitativní analýzu potravin. Jedná se o rychlou nedestruktivní metodu. Cílem práce bylo využití FT-NIR, v kombinaci s metodou částečných nejmenších čtverců (PLS), pro stanovení vybraných chemických parametrů (obsah vody, sušina a pH) v prsní a stehenní svalovině u 400 bažantů. Spektra byla naměřena v modu reflektance s kompresní kyvetou ve spektrálním rozsahu 10000 ?4000 cm-1 se100 scany. Pro sledované parametry byly vytvořeny kalibrační modely, které byly následně ověřeny pomocí cross-validace. Práce vznikla za finanční podpory výzkumného záměru MSM6215712402.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
zborník Bezpečnosť a kvalita potravín
ISBN
978-80-8069-860-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
5
Pages from-to
78-82
Publisher name
Slovenská pol´nohospodárska univerzita v Nitre
Place of publication
Nitra
Event location
—
Event date
—
Type of event by nationality
—
UT code for WoS article
—