Comparison of oxidation changes of fresh chilled muscle tissue of common carp (Cyprinus carpio, L.) and silver carp (Hypophthalmichthys molitrix, V.) during storage
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F09%3A00002143" target="_blank" >RIV/62157124:16270/09:00002143 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Porovnání oxidačních změn čerstvé chlazené svaloviny kapra obecného (Cyprinus carpio, L.) a tolstolobika bílého (Hypophthalmichthys molitrix, V.) v průběhu skladování
Original language description
Tato práce se zabývá porovnáním oxidačních změn svaloviny kapra obecného (Cyprinus carpio, L.) a tolstolobika bílého (Hypophthalmichthys molitrix, V.) skladované při 2 +/- 2 °C po dobu 11 pokusných dnů. Každý pokusný den bylo stanoveno pH, aktivita vody(aw), obsah peroxidů a TBA (obsah malondialdehydu). V průběhu chladírenského skladování nebyly mezi kaprem obecným a tolstolobikem bílým nalezeny signifikantní rozdíly (P > 0,01). Po celou dobu skladování byly zjištěny signifikantně vyšší (P < 0,01) hodnoty aktivity vody ve svalovině kapra obecného. S výjimkou druhého dne byl u tolstolobika bílého vyšší (P < 0,01) obsah peroxidů. Ve srovnání s kaprem obecným byla u tolstolobika zjištěna v prvních čtyřech dnech vyšší aktivita sekundární oxidace.
Czech name
Porovnání oxidačních změn čerstvé chlazené svaloviny kapra obecného (Cyprinus carpio, L.) a tolstolobika bílého (Hypophthalmichthys molitrix, V.) v průběhu skladování
Czech description
Tato práce se zabývá porovnáním oxidačních změn svaloviny kapra obecného (Cyprinus carpio, L.) a tolstolobika bílého (Hypophthalmichthys molitrix, V.) skladované při 2 +/- 2 °C po dobu 11 pokusných dnů. Každý pokusný den bylo stanoveno pH, aktivita vody(aw), obsah peroxidů a TBA (obsah malondialdehydu). V průběhu chladírenského skladování nebyly mezi kaprem obecným a tolstolobikem bílým nalezeny signifikantní rozdíly (P > 0,01). Po celou dobu skladování byly zjištěny signifikantně vyšší (P < 0,01) hodnoty aktivity vody ve svalovině kapra obecného. S výjimkou druhého dne byl u tolstolobika bílého vyšší (P < 0,01) obsah peroxidů. Ve srovnání s kaprem obecným byla u tolstolobika zjištěna v prvních čtyřech dnech vyšší aktivita sekundární oxidace.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
FM - Hygiene
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2009
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
sborník XXXIX. Lenfeldovy a Höklovy dny
ISBN
978-80-7305-081-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
—
Publisher name
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Oct 14, 2009
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—