Changes in chemical composition of mineral substances in broiler chicken bodies during fattening period
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F09%3A00002216" target="_blank" >RIV/62157124:16270/09:00002216 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Změny v chemickém složení minerálních substancí těla brojlerových kuřat v průběhu výkrmu
Original language description
Cílem práce bylo sledování změn minerálních substancí těla brojlerových kuřat v průběhu výkrmu, hybridní kombinace COBB 500. Analýzy těl kuřat byly prováděny 1., 5., 10., 15., 20., 25., 30., 35. a 40. den věku. Z jednotlivých analýz byl stanoven obsah popelovin, obsah vápníku, obsah fosforu a obsah hořčíku. Z výsledků vyplývá, že v průběhu výkrmu u brojlerových kuřat dochází k výrazným změnám v minerálním složení jejich těla. Tyto změny jsou charakteristické postupným zvyšováním obsahu popelovin od 1. dne až do 20. dne věku, s jejich následným poklesem až do konce výkrmu. S těmito změnami koresponduje, vyjma hořčíku, i dynamika změn vápníku a fosforu, s tím rozdílem, že maximální ukládání vápníku v jejich těle bylo do 25. dne věku kuřat, zatím co u fosforu bylo jeho maximální ukládání ukončeno již ve 20. dnu života kuřete.
Czech name
Změny v chemickém složení minerálních substancí těla brojlerových kuřat v průběhu výkrmu
Czech description
Cílem práce bylo sledování změn minerálních substancí těla brojlerových kuřat v průběhu výkrmu, hybridní kombinace COBB 500. Analýzy těl kuřat byly prováděny 1., 5., 10., 15., 20., 25., 30., 35. a 40. den věku. Z jednotlivých analýz byl stanoven obsah popelovin, obsah vápníku, obsah fosforu a obsah hořčíku. Z výsledků vyplývá, že v průběhu výkrmu u brojlerových kuřat dochází k výrazným změnám v minerálním složení jejich těla. Tyto změny jsou charakteristické postupným zvyšováním obsahu popelovin od 1. dne až do 20. dne věku, s jejich následným poklesem až do konce výkrmu. S těmito změnami koresponduje, vyjma hořčíku, i dynamika změn vápníku a fosforu, s tím rozdílem, že maximální ukládání vápníku v jejich těle bylo do 25. dne věku kuřat, zatím co u fosforu bylo jeho maximální ukládání ukončeno již ve 20. dnu života kuřete.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GH - Nutrition of farm animals
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2009
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
sborník VIII. Kábrtovy dietetické dny
ISBN
978-80-7305-065-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
6
Pages from-to
—
Publisher name
Tribun EU s.r.o.
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
May 6, 2009
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—