Milk and milk products evaluation in the viewpoint of selected fatty acid representation in the Czech Republic population diet
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F10%3A00002842" target="_blank" >RIV/62157124:16270/10:00002842 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Hodnocení mléka a mléčných výrobků z hlediska zastoupení vybraných mastných kyselin v dietě populace ČR
Original language description
Mléko a mléčné výrobky (MP) tvoří velmi populární a tradiční část stravy obyvatel České republiky . Všechny produkty živočišného původu, tedy i mléko a mléčné výrobky jsou známé jako hlavní zdroj tuku ve stravě. Jejich nadměrný přívod a špatné složení tuku mohou hrát negativní roli ve vlivu na lidské zdraví zvýšením rizika vážných onemocnění. Na druhou stranu je tuk je základní a esenciální v dietě člověka. Kvalita tuku a jeho účinek na zdraví jsou do značné míry ovlivněny složením mastných kyseliny (FA). Cílem této práce bylo zhodnotit celkový obsahu tuku, zastoupení 37 jednotlivých mastných kyselin a jejich skupin (SFA, MUFA, PUFA) a podskupin (?3 trans-MK) v 20 vybraných mléčných výrobkcích a v mléce. Byl vypočítám poměr SFA / MUFA /PUFA.
Czech name
Hodnocení mléka a mléčných výrobků z hlediska zastoupení vybraných mastných kyselin v dietě populace ČR
Czech description
Mléko a mléčné výrobky (MP) tvoří velmi populární a tradiční část stravy obyvatel České republiky . Všechny produkty živočišného původu, tedy i mléko a mléčné výrobky jsou známé jako hlavní zdroj tuku ve stravě. Jejich nadměrný přívod a špatné složení tuku mohou hrát negativní roli ve vlivu na lidské zdraví zvýšením rizika vážných onemocnění. Na druhou stranu je tuk je základní a esenciální v dietě člověka. Kvalita tuku a jeho účinek na zdraví jsou do značné míry ovlivněny složením mastných kyseliny (FA). Cílem této práce bylo zhodnotit celkový obsahu tuku, zastoupení 37 jednotlivých mastných kyselin a jejich skupin (SFA, MUFA, PUFA) a podskupin (?3 trans-MK) v 20 vybraných mléčných výrobkcích a v mléce. Byl vypočítám poměr SFA / MUFA /PUFA.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2010
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
XII. Konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí
ISBN
978-80-7305-104-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
3
Pages from-to
—
Publisher name
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Place of publication
Brno
Event location
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Event date
Jan 1, 2010
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—