The difference in the chemical composition of breast and thigh muscle of chukar partridge (Alectoris chukar)
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F12%3A43871059" target="_blank" >RIV/62157124:16270/12:43871059 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Rozdíl v chemickém složení prsní a stehenní svaloviny orebice chukar (Alectoris chukar)
Original language description
Cílem naší studie bylo zhodnotit chemické složení prsní a stehenní svaloviny orebice chukar (Alectoris chukar) za podmínek intenzivního výkrmu. U pokusných zvířat jsme nejprve sledovali jejich živou hmotnost do 90 dnů ode dne výkrmu, celkem u 60 pokusných zvířat (slepice a kohouti). Průměrné hodnoty živé hmotnosti rostly v průběhu výkrmu; na jeho konci nebyl zaznamenán žádný velký růst, živá hmotnost v 90. dni věku dosáhla 0,452 kg. V 90. dni věku, kdy byl výkrm dokončen, bylo 30 zvířat vybráno k posouzení jatečné výtěžnosti. U získaných vzorků prsní a stehenní svalovin byla provedena chemická analýza, která ukázala statisticky vysoce významný rozdíl (P ? 0,01) mezi prsní a stehenní svalovinou, zejména u těchto analyzovaných ukazatelů: hrubý protein, tuk, popel, brutto energie. V obsahu vápníku byl prokázán významný rozdíl (P ? 0,05).
Czech name
Rozdíl v chemickém složení prsní a stehenní svaloviny orebice chukar (Alectoris chukar)
Czech description
Cílem naší studie bylo zhodnotit chemické složení prsní a stehenní svaloviny orebice chukar (Alectoris chukar) za podmínek intenzivního výkrmu. U pokusných zvířat jsme nejprve sledovali jejich živou hmotnost do 90 dnů ode dne výkrmu, celkem u 60 pokusných zvířat (slepice a kohouti). Průměrné hodnoty živé hmotnosti rostly v průběhu výkrmu; na jeho konci nebyl zaznamenán žádný velký růst, živá hmotnost v 90. dni věku dosáhla 0,452 kg. V 90. dni věku, kdy byl výkrm dokončen, bylo 30 zvířat vybráno k posouzení jatečné výtěžnosti. U získaných vzorků prsní a stehenní svalovin byla provedena chemická analýza, která ukázala statisticky vysoce významný rozdíl (P ? 0,01) mezi prsní a stehenní svalovinou, zejména u těchto analyzovaných ukazatelů: hrubý protein, tuk, popel, brutto energie. V obsahu vápníku byl prokázán významný rozdíl (P ? 0,05).
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2012
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník příspěvků XIV. Konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí
ISBN
978-80-7305-612-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
3
Pages from-to
84-86
Publisher name
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
May 29, 2012
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—