All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

FT-NIR spectroscopy potential for measuring of the content of proteins in goats colostrum

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43871944" target="_blank" >RIV/62157124:16270/13:43871944 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://www.potravinarstvo.com/dokumenty/mc_march_2013/bezpecnost_potravin_zivocisneho_povodu/prochazkova.pdf" target="_blank" >http://www.potravinarstvo.com/dokumenty/mc_march_2013/bezpecnost_potravin_zivocisneho_povodu/prochazkova.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Možnosti využití FT-NIR spektrometrie pro stanovení obsahu bílkovin v kozím mlezivu

  • Original language description

    Blízká infračervená spektrometrie v kombinaci s různými matematickými úpravami byla použita pro stanovení celkového obsahu bílkovin v kozím kolostru. Vzorky kozího mleziva (individuální a směsné, n = 90) byly získány z farem v České republice. Spektra vzorků byla měřena na integrační sféře v režimu reflektance s použitím transflektanční kyvety (0,1 mm) ve spektrálním rozsahu 10 000 - 4 000 cm-1 se 100 skeny. Kalibrační modely byly vytvoření s použitím PLS algoritmu a jejich spolehlivost byla ověřena validací a cross validací. Dobrých výsledků bylo dosaženo u vzorků bez matematické korekce (R = 0,96 a RMSEP = 0,68) a s použitím 1. derivace (R = 0,97 a RMSEP = 0,62). Calibrační model s využitím spekter upravených 2. derivací vykazoval narůstající spektrální šum a vyšší chyby v predikci. Výsledky studie ukázaly potenciál metody FT-NIR pro měření obsahu bílkovin v kozím kolostru.

  • Czech name

    Možnosti využití FT-NIR spektrometrie pro stanovení obsahu bílkovin v kozím mlezivu

  • Czech description

    Blízká infračervená spektrometrie v kombinaci s různými matematickými úpravami byla použita pro stanovení celkového obsahu bílkovin v kozím kolostru. Vzorky kozího mleziva (individuální a směsné, n = 90) byly získány z farem v České republice. Spektra vzorků byla měřena na integrační sféře v režimu reflektance s použitím transflektanční kyvety (0,1 mm) ve spektrálním rozsahu 10 000 - 4 000 cm-1 se 100 skeny. Kalibrační modely byly vytvoření s použitím PLS algoritmu a jejich spolehlivost byla ověřena validací a cross validací. Dobrých výsledků bylo dosaženo u vzorků bez matematické korekce (R = 0,96 a RMSEP = 0,68) a s použitím 1. derivace (R = 0,97 a RMSEP = 0,62). Calibrační model s využitím spekter upravených 2. derivací vykazoval narůstající spektrální šum a vyšší chyby v predikci. Výsledky studie ukázaly potenciál metody FT-NIR pro měření obsahu bílkovin v kozím kolostru.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Determination of parameters for legislative assessing of the quality and safety of raw milk from cows, sheep and goats</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2013

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Potravinárstvo

  • ISSN

    1337-0960

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    7

  • Issue of the periodical within the volume

    March

  • Country of publishing house

    SK - SLOVAKIA

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    116-120

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database