FT-NIR spectroscopy potential for measuring of the content of proteins in goats colostrum
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43871944" target="_blank" >RIV/62157124:16270/13:43871944 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.potravinarstvo.com/dokumenty/mc_march_2013/bezpecnost_potravin_zivocisneho_povodu/prochazkova.pdf" target="_blank" >http://www.potravinarstvo.com/dokumenty/mc_march_2013/bezpecnost_potravin_zivocisneho_povodu/prochazkova.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Možnosti využití FT-NIR spektrometrie pro stanovení obsahu bílkovin v kozím mlezivu
Original language description
Blízká infračervená spektrometrie v kombinaci s různými matematickými úpravami byla použita pro stanovení celkového obsahu bílkovin v kozím kolostru. Vzorky kozího mleziva (individuální a směsné, n = 90) byly získány z farem v České republice. Spektra vzorků byla měřena na integrační sféře v režimu reflektance s použitím transflektanční kyvety (0,1 mm) ve spektrálním rozsahu 10 000 - 4 000 cm-1 se 100 skeny. Kalibrační modely byly vytvoření s použitím PLS algoritmu a jejich spolehlivost byla ověřena validací a cross validací. Dobrých výsledků bylo dosaženo u vzorků bez matematické korekce (R = 0,96 a RMSEP = 0,68) a s použitím 1. derivace (R = 0,97 a RMSEP = 0,62). Calibrační model s využitím spekter upravených 2. derivací vykazoval narůstající spektrální šum a vyšší chyby v predikci. Výsledky studie ukázaly potenciál metody FT-NIR pro měření obsahu bílkovin v kozím kolostru.
Czech name
Možnosti využití FT-NIR spektrometrie pro stanovení obsahu bílkovin v kozím mlezivu
Czech description
Blízká infračervená spektrometrie v kombinaci s různými matematickými úpravami byla použita pro stanovení celkového obsahu bílkovin v kozím kolostru. Vzorky kozího mleziva (individuální a směsné, n = 90) byly získány z farem v České republice. Spektra vzorků byla měřena na integrační sféře v režimu reflektance s použitím transflektanční kyvety (0,1 mm) ve spektrálním rozsahu 10 000 - 4 000 cm-1 se 100 skeny. Kalibrační modely byly vytvoření s použitím PLS algoritmu a jejich spolehlivost byla ověřena validací a cross validací. Dobrých výsledků bylo dosaženo u vzorků bez matematické korekce (R = 0,96 a RMSEP = 0,68) a s použitím 1. derivace (R = 0,97 a RMSEP = 0,62). Calibrační model s využitím spekter upravených 2. derivací vykazoval narůstající spektrální šum a vyšší chyby v predikci. Výsledky studie ukázaly potenciál metody FT-NIR pro měření obsahu bílkovin v kozím kolostru.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Determination of parameters for legislative assessing of the quality and safety of raw milk from cows, sheep and goats</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2013
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Potravinárstvo
ISSN
1337-0960
e-ISSN
—
Volume of the periodical
7
Issue of the periodical within the volume
March
Country of publishing house
SK - SLOVAKIA
Number of pages
5
Pages from-to
116-120
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—