All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Evaluation of the common carp (Cyprinus Carpio L.) fillets under different storage conditions - changes in the citratsynthase activity

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43872026" target="_blank" >RIV/62157124:16270/13:43872026 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Hodnocení filetů kapra obecného (Cyprinus Carpio L.) za různých podmínek skladování - změny v aktivitě citrátsyntázy

  • Original language description

    Rozlišovat rozmrazené ryby od čerstvých je důležité, protože prodej rozmrazených ryb společně s čerstvými může být v dnešní době při maloobchodním prodeji běžná praxe. Cílem této studie bylo použití metody stanovení mitochondriálního enzymu citrátsyntházy k rozlišení čerstvých a rozmrazených filetů kapra obecného (Cyprinus carpio, L.) jako modelové ryby. Aktivita citrátsyntházy (v mikromol/ ml/min) byla testována s využitím komerční soupravy. Vzorky masa kapra byly uloženy v různých skladovacích podmínkách. Aktivita citrátsyntházy se zvyšovala v případě mrazírenského skladování filetů při teplotě -20 °C z hodnoty: 0,270 +/- 0,17 pro čerstvé maso na hodnotu: 1,912 +/- 1,25 u filetů po 24 měsících skladování v mrazírenské komoře. U čerstvých filetů vakuově baleného kapra obecného, které byly uloženy po dobu 11 dnů při chladírenské teplotě +2 +/- 2 °C bylo zjištěno malé zvýšení aktivity enzymu. Značný nárůst aktivity citrátsyntházy způsobilo jejich ošetření zmrazením/rozmrazením, kdy na k

  • Czech name

    Hodnocení filetů kapra obecného (Cyprinus Carpio L.) za různých podmínek skladování - změny v aktivitě citrátsyntázy

  • Czech description

    Rozlišovat rozmrazené ryby od čerstvých je důležité, protože prodej rozmrazených ryb společně s čerstvými může být v dnešní době při maloobchodním prodeji běžná praxe. Cílem této studie bylo použití metody stanovení mitochondriálního enzymu citrátsyntházy k rozlišení čerstvých a rozmrazených filetů kapra obecného (Cyprinus carpio, L.) jako modelové ryby. Aktivita citrátsyntházy (v mikromol/ ml/min) byla testována s využitím komerční soupravy. Vzorky masa kapra byly uloženy v různých skladovacích podmínkách. Aktivita citrátsyntházy se zvyšovala v případě mrazírenského skladování filetů při teplotě -20 °C z hodnoty: 0,270 +/- 0,17 pro čerstvé maso na hodnotu: 1,912 +/- 1,25 u filetů po 24 měsících skladování v mrazírenské komoře. U čerstvých filetů vakuově baleného kapra obecného, které byly uloženy po dobu 11 dnů při chladírenské teplotě +2 +/- 2 °C bylo zjištěno malé zvýšení aktivity enzymu. Značný nárůst aktivity citrátsyntházy způsobilo jejich ošetření zmrazením/rozmrazením, kdy na k

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2013

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Veterinářství

  • ISSN

    0506-8231

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    63

  • Issue of the periodical within the volume

    9

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    696-700

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database