Evaluation of the common carp (Cyprinus Carpio L.) fillets under different storage conditions - changes in the citratsynthase activity
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43872026" target="_blank" >RIV/62157124:16270/13:43872026 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Hodnocení filetů kapra obecného (Cyprinus Carpio L.) za různých podmínek skladování - změny v aktivitě citrátsyntázy
Original language description
Rozlišovat rozmrazené ryby od čerstvých je důležité, protože prodej rozmrazených ryb společně s čerstvými může být v dnešní době při maloobchodním prodeji běžná praxe. Cílem této studie bylo použití metody stanovení mitochondriálního enzymu citrátsyntházy k rozlišení čerstvých a rozmrazených filetů kapra obecného (Cyprinus carpio, L.) jako modelové ryby. Aktivita citrátsyntházy (v mikromol/ ml/min) byla testována s využitím komerční soupravy. Vzorky masa kapra byly uloženy v různých skladovacích podmínkách. Aktivita citrátsyntházy se zvyšovala v případě mrazírenského skladování filetů při teplotě -20 °C z hodnoty: 0,270 +/- 0,17 pro čerstvé maso na hodnotu: 1,912 +/- 1,25 u filetů po 24 měsících skladování v mrazírenské komoře. U čerstvých filetů vakuově baleného kapra obecného, které byly uloženy po dobu 11 dnů při chladírenské teplotě +2 +/- 2 °C bylo zjištěno malé zvýšení aktivity enzymu. Značný nárůst aktivity citrátsyntházy způsobilo jejich ošetření zmrazením/rozmrazením, kdy na k
Czech name
Hodnocení filetů kapra obecného (Cyprinus Carpio L.) za různých podmínek skladování - změny v aktivitě citrátsyntázy
Czech description
Rozlišovat rozmrazené ryby od čerstvých je důležité, protože prodej rozmrazených ryb společně s čerstvými může být v dnešní době při maloobchodním prodeji běžná praxe. Cílem této studie bylo použití metody stanovení mitochondriálního enzymu citrátsyntházy k rozlišení čerstvých a rozmrazených filetů kapra obecného (Cyprinus carpio, L.) jako modelové ryby. Aktivita citrátsyntházy (v mikromol/ ml/min) byla testována s využitím komerční soupravy. Vzorky masa kapra byly uloženy v různých skladovacích podmínkách. Aktivita citrátsyntházy se zvyšovala v případě mrazírenského skladování filetů při teplotě -20 °C z hodnoty: 0,270 +/- 0,17 pro čerstvé maso na hodnotu: 1,912 +/- 1,25 u filetů po 24 měsících skladování v mrazírenské komoře. U čerstvých filetů vakuově baleného kapra obecného, které byly uloženy po dobu 11 dnů při chladírenské teplotě +2 +/- 2 °C bylo zjištěno malé zvýšení aktivity enzymu. Značný nárůst aktivity citrátsyntházy způsobilo jejich ošetření zmrazením/rozmrazením, kdy na k
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2013
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Veterinářství
ISSN
0506-8231
e-ISSN
—
Volume of the periodical
63
Issue of the periodical within the volume
9
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
696-700
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—