UHPLC method for simultaneous determination selected lipophilic vitamins in milk
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43872161" target="_blank" >RIV/62157124:16270/13:43872161 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Využití metody UHPLC pro stanovení vybraných lipofilních vitaminů v mléce
Original language description
Studie se zabývala stanovením celkového obsahu lipofilních vitaminů retinolu a tokoferolu ve vzorcích mléka. Jako analytická koncovka byla využita ultra účinná kapalinová chromatografie ve spojení s UV a FLD detekcí. Vlastnímu chromatografickému stanovení předcházela izolace vitaminů z matrice saponifikací alkoholickým roztokem hydroxidu draselného a následná extrakce kapalina kapalina do nepolárního rozpouštědla. Vzorky kravského mléka pocházely z mléčných farem České republiky a byly dodávány v obdobíod května 2012 do června 2013. Vzorky pasterovaného a UHT mléka pocházely z tržní sítě. Aktuální obsah retinolu ve vzorcích syrového kravského mléka se pohybuje v rozmezí 1,86 - 1,93 mg.kg-1, u tepelně opracovaného mléka 0,70 mg.kg-1.Obsah tokoferolu vsyrovém mléce činí 1,74 mg.kg-1 a v tepelně opracovaném mléce 0,47 mg.kg-1.
Czech name
Využití metody UHPLC pro stanovení vybraných lipofilních vitaminů v mléce
Czech description
Studie se zabývala stanovením celkového obsahu lipofilních vitaminů retinolu a tokoferolu ve vzorcích mléka. Jako analytická koncovka byla využita ultra účinná kapalinová chromatografie ve spojení s UV a FLD detekcí. Vlastnímu chromatografickému stanovení předcházela izolace vitaminů z matrice saponifikací alkoholickým roztokem hydroxidu draselného a následná extrakce kapalina kapalina do nepolárního rozpouštědla. Vzorky kravského mléka pocházely z mléčných farem České republiky a byly dodávány v obdobíod května 2012 do června 2013. Vzorky pasterovaného a UHT mléka pocházely z tržní sítě. Aktuální obsah retinolu ve vzorcích syrového kravského mléka se pohybuje v rozmezí 1,86 - 1,93 mg.kg-1, u tepelně opracovaného mléka 0,70 mg.kg-1.Obsah tokoferolu vsyrovém mléce činí 1,74 mg.kg-1 a v tepelně opracovaném mléce 0,47 mg.kg-1.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Determination of parameters for legislative assessing of the quality and safety of raw milk from cows, sheep and goats</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2013
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník přednášek a posterů XLIII. Lenfeldovy a Höklovy dny
ISBN
978-80-7305-664-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
46-49
Publisher name
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Oct 2, 2013
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—