Comparison of fatty acids presence in the dry fat content of breast and thigh muscles in common pheasant and chukar partridge
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43872284" target="_blank" >RIV/62157124:16270/13:43872284 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Výsledky srovnání mastných kyselin v sušině tuku prsní a stehenní svaloviny bažanta obecného (Phasianus colchicus) a orebice chukar (Alectoris chukar)
Original language description
Cílem naší studie bylo stanovit profil FA ve svalovině Alectoris chukar a bažantů a jeho srovnání mezi prsní a stehenní svalovinou. Ve věku 90 dnů se náhodně vybralo 10 jedinců bažantů a Alectoris chukar pro následnou analýzu mastných kyselin. Koncentrace mastných kyselin byla stanovena na plynovém chromatografu GC 2010 - Shimadzu Inc. Obsah FA byl stanoven v g/100 g tuku. Naše výsledky naznačují, že tuk bažantů ve stehenní svalovině obsahuje obecně více SFA a MUFA ve srovnání s prsní svalovinou. Naopakvyšší obsah PUFA byl nalezen v tuku prsní svaloviny bažantů i orebic, zejména C20:5n3, C22:6n3, a C22:5n3. Získané výsledky by mohly sloužit k podrobnějšímu pochopení kvality a použitelnosti masa pernaté zvěře, zejména s ohledem na profil FA.
Czech name
Výsledky srovnání mastných kyselin v sušině tuku prsní a stehenní svaloviny bažanta obecného (Phasianus colchicus) a orebice chukar (Alectoris chukar)
Czech description
Cílem naší studie bylo stanovit profil FA ve svalovině Alectoris chukar a bažantů a jeho srovnání mezi prsní a stehenní svalovinou. Ve věku 90 dnů se náhodně vybralo 10 jedinců bažantů a Alectoris chukar pro následnou analýzu mastných kyselin. Koncentrace mastných kyselin byla stanovena na plynovém chromatografu GC 2010 - Shimadzu Inc. Obsah FA byl stanoven v g/100 g tuku. Naše výsledky naznačují, že tuk bažantů ve stehenní svalovině obsahuje obecně více SFA a MUFA ve srovnání s prsní svalovinou. Naopakvyšší obsah PUFA byl nalezen v tuku prsní svaloviny bažantů i orebic, zejména C20:5n3, C22:6n3, a C22:5n3. Získané výsledky by mohly sloužit k podrobnějšímu pochopení kvality a použitelnosti masa pernaté zvěře, zejména s ohledem na profil FA.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GG - Zootechnics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2013
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník X. Kábrtovy dietetické dny
ISBN
978-80-263-0365-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
6
Pages from-to
169-174
Publisher name
Tribun EU s.r.o.
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Apr 25, 2013
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—