All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

DETERMINATION OF BONE FRAGMENTS IN MEAT PRODUCTS

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43872317" target="_blank" >RIV/62157124:16270/13:43872317 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    PRŮKAZ KOSTNÍCH ÚLOMKŮ V MASNÝCH VÝROBCÍCH

  • Original language description

    Jednu ze surovin pro výrobu masných výrobků představuje strojně oddělené maso (SOM). Práce pojednává o průzkumu trhu masných výrobků s ohledem na možné použití SOM. Jako detekční metoda byl zvolen průkaz kostní tkáně jako indikátoru pro SOM pomocí cíleného histologického barvení alizarinovou červení. Analyzovány byly tradiční české masné výrobky Gothajský salám, Junior, jemné párky, vídeňské párky, šunkový salám, špekáčky, šunka standardní, šunka výběrová, Vysočina, Poličan. V práci bylo vyšetřeno 10 výrobků od čtyř výrobců po pěti odběrech (celkem 200 vzorků). Z výsledků analýz vyplývá, že obsah kostních úlomků nebyl zaznamenán u skupiny výrobků šunka standardní a Poličan. U skupiny výrobků šunka výběrová byl zaznamenán 5 % pozitivní nálezů kostní tkáně. Tyto výledky ukazují na vysokou kvalitu těchto výrobků. U dalších výrobků byly kostní úlomky prokázány u 35 % odběrů u jemných párků, 30 % u vídeňských párků, 40 % u junioru, 20 % u špekáčků, 30 % u Gothajského salámu, 5 % u šunkového

  • Czech name

    PRŮKAZ KOSTNÍCH ÚLOMKŮ V MASNÝCH VÝROBCÍCH

  • Czech description

    Jednu ze surovin pro výrobu masných výrobků představuje strojně oddělené maso (SOM). Práce pojednává o průzkumu trhu masných výrobků s ohledem na možné použití SOM. Jako detekční metoda byl zvolen průkaz kostní tkáně jako indikátoru pro SOM pomocí cíleného histologického barvení alizarinovou červení. Analyzovány byly tradiční české masné výrobky Gothajský salám, Junior, jemné párky, vídeňské párky, šunkový salám, špekáčky, šunka standardní, šunka výběrová, Vysočina, Poličan. V práci bylo vyšetřeno 10 výrobků od čtyř výrobců po pěti odběrech (celkem 200 vzorků). Z výsledků analýz vyplývá, že obsah kostních úlomků nebyl zaznamenán u skupiny výrobků šunka standardní a Poličan. U skupiny výrobků šunka výběrová byl zaznamenán 5 % pozitivní nálezů kostní tkáně. Tyto výledky ukazují na vysokou kvalitu těchto výrobků. U dalších výrobků byly kostní úlomky prokázány u 35 % odběrů u jemných párků, 30 % u vídeňských párků, 40 % u junioru, 20 % u špekáčků, 30 % u Gothajského salámu, 5 % u šunkového

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2013

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    24

  • Issue of the periodical within the volume

    4

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    49-54

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database