DETERMINATION OF BONE FRAGMENTS IN MEAT PRODUCTS
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43872317" target="_blank" >RIV/62157124:16270/13:43872317 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
PRŮKAZ KOSTNÍCH ÚLOMKŮ V MASNÝCH VÝROBCÍCH
Original language description
Jednu ze surovin pro výrobu masných výrobků představuje strojně oddělené maso (SOM). Práce pojednává o průzkumu trhu masných výrobků s ohledem na možné použití SOM. Jako detekční metoda byl zvolen průkaz kostní tkáně jako indikátoru pro SOM pomocí cíleného histologického barvení alizarinovou červení. Analyzovány byly tradiční české masné výrobky Gothajský salám, Junior, jemné párky, vídeňské párky, šunkový salám, špekáčky, šunka standardní, šunka výběrová, Vysočina, Poličan. V práci bylo vyšetřeno 10 výrobků od čtyř výrobců po pěti odběrech (celkem 200 vzorků). Z výsledků analýz vyplývá, že obsah kostních úlomků nebyl zaznamenán u skupiny výrobků šunka standardní a Poličan. U skupiny výrobků šunka výběrová byl zaznamenán 5 % pozitivní nálezů kostní tkáně. Tyto výledky ukazují na vysokou kvalitu těchto výrobků. U dalších výrobků byly kostní úlomky prokázány u 35 % odběrů u jemných párků, 30 % u vídeňských párků, 40 % u junioru, 20 % u špekáčků, 30 % u Gothajského salámu, 5 % u šunkového
Czech name
PRŮKAZ KOSTNÍCH ÚLOMKŮ V MASNÝCH VÝROBCÍCH
Czech description
Jednu ze surovin pro výrobu masných výrobků představuje strojně oddělené maso (SOM). Práce pojednává o průzkumu trhu masných výrobků s ohledem na možné použití SOM. Jako detekční metoda byl zvolen průkaz kostní tkáně jako indikátoru pro SOM pomocí cíleného histologického barvení alizarinovou červení. Analyzovány byly tradiční české masné výrobky Gothajský salám, Junior, jemné párky, vídeňské párky, šunkový salám, špekáčky, šunka standardní, šunka výběrová, Vysočina, Poličan. V práci bylo vyšetřeno 10 výrobků od čtyř výrobců po pěti odběrech (celkem 200 vzorků). Z výsledků analýz vyplývá, že obsah kostních úlomků nebyl zaznamenán u skupiny výrobků šunka standardní a Poličan. U skupiny výrobků šunka výběrová byl zaznamenán 5 % pozitivní nálezů kostní tkáně. Tyto výledky ukazují na vysokou kvalitu těchto výrobků. U dalších výrobků byly kostní úlomky prokázány u 35 % odběrů u jemných párků, 30 % u vídeňských párků, 40 % u junioru, 20 % u špekáčků, 30 % u Gothajského salámu, 5 % u šunkového
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2013
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
24
Issue of the periodical within the volume
4
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
49-54
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—