All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Dry fermented sausage "Poličan"

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43872335" target="_blank" >RIV/62157124:16270/13:43872335 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Trvanlivý salám Poličan

  • Original language description

    Byly vyšetřeny vzorky trvanlivého salámu Poličan (n = 20) od 4 různých výrobců po 5 odlišných šaržích. Fyzikálně-chemické vyšetření bylo zaměřené na hlavní ukazatele jakosti, tj. obsah čistých svalových bílkovin (ČSB), tuku, sušiny, hodnoty pH a vodní aktivity. Instrumentální analýza (barva a texturní parametry) byla doplněna senzorickým vyšetřením. Celkem 4 vzorky nesplnily minimální limit podílu ČSB (16 %). Obsah tuku ve všech vzorcích nepřekročil maximální povolenou hranici 50 %. Limitní hodnota vodní aktivity (0,93) byla spolehlivě dodržena rovněž ve všech případech. Prokázaly se statisticky významné záporné korelace mezi hodnotou pH a oběma texturními instrumentálními parametry (analýza texturního profilu TPA, Warner-Bratzlerův test W-B).

  • Czech name

    Trvanlivý salám Poličan

  • Czech description

    Byly vyšetřeny vzorky trvanlivého salámu Poličan (n = 20) od 4 různých výrobců po 5 odlišných šaržích. Fyzikálně-chemické vyšetření bylo zaměřené na hlavní ukazatele jakosti, tj. obsah čistých svalových bílkovin (ČSB), tuku, sušiny, hodnoty pH a vodní aktivity. Instrumentální analýza (barva a texturní parametry) byla doplněna senzorickým vyšetřením. Celkem 4 vzorky nesplnily minimální limit podílu ČSB (16 %). Obsah tuku ve všech vzorcích nepřekročil maximální povolenou hranici 50 %. Limitní hodnota vodní aktivity (0,93) byla spolehlivě dodržena rovněž ve všech případech. Prokázaly se statisticky významné záporné korelace mezi hodnotou pH a oběma texturními instrumentálními parametry (analýza texturního profilu TPA, Warner-Bratzlerův test W-B).

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2013

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    24

  • Issue of the periodical within the volume

    4

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    45-49

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database