Dry fermented sausage "Poličan"
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43872335" target="_blank" >RIV/62157124:16270/13:43872335 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Trvanlivý salám Poličan
Original language description
Byly vyšetřeny vzorky trvanlivého salámu Poličan (n = 20) od 4 různých výrobců po 5 odlišných šaržích. Fyzikálně-chemické vyšetření bylo zaměřené na hlavní ukazatele jakosti, tj. obsah čistých svalových bílkovin (ČSB), tuku, sušiny, hodnoty pH a vodní aktivity. Instrumentální analýza (barva a texturní parametry) byla doplněna senzorickým vyšetřením. Celkem 4 vzorky nesplnily minimální limit podílu ČSB (16 %). Obsah tuku ve všech vzorcích nepřekročil maximální povolenou hranici 50 %. Limitní hodnota vodní aktivity (0,93) byla spolehlivě dodržena rovněž ve všech případech. Prokázaly se statisticky významné záporné korelace mezi hodnotou pH a oběma texturními instrumentálními parametry (analýza texturního profilu TPA, Warner-Bratzlerův test W-B).
Czech name
Trvanlivý salám Poličan
Czech description
Byly vyšetřeny vzorky trvanlivého salámu Poličan (n = 20) od 4 různých výrobců po 5 odlišných šaržích. Fyzikálně-chemické vyšetření bylo zaměřené na hlavní ukazatele jakosti, tj. obsah čistých svalových bílkovin (ČSB), tuku, sušiny, hodnoty pH a vodní aktivity. Instrumentální analýza (barva a texturní parametry) byla doplněna senzorickým vyšetřením. Celkem 4 vzorky nesplnily minimální limit podílu ČSB (16 %). Obsah tuku ve všech vzorcích nepřekročil maximální povolenou hranici 50 %. Limitní hodnota vodní aktivity (0,93) byla spolehlivě dodržena rovněž ve všech případech. Prokázaly se statisticky významné záporné korelace mezi hodnotou pH a oběma texturními instrumentálními parametry (analýza texturního profilu TPA, Warner-Bratzlerův test W-B).
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2013
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
24
Issue of the periodical within the volume
4
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
45-49
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—