Czech meat product "Špekáčky"
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43872340" target="_blank" >RIV/62157124:16270/13:43872340 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Špekáčky
Original language description
Byla provedena analýza masného výrobku Špekáčky (n = 18). Obsah vody ve vzorcích kolísal od 47,6 do 58,3 %. Obsah tuku nepřekročil limit stanovený českou legislativou (max. 45 %) a pohyboval se v průměru od 28,2 do 34,2 % v závislosti od jednotlivých zpracovatelů. Obsah ČSB se pohyboval ve vzorcích mezi 5,4 - 8,9 %, koncentrace NaCl od 1,85 do 3,28 %. Hodnota vodní aktivity byla velice vyrovnaná na hranici 0,96. Podíl masa kolísal mezi zpracovateli průměrně mezi 55 a 67 %. Podařilo se prokázat statisticky významné kladné korelace mezi obsahem tuku a vypracováním (r = 0,52), mezi hodnotou TPA a vzhledem v nákroji (r = 0,50) a mezi hodnotou W-B a barvou (r = 0,64). Záporná korelace byla zjištěna na hodnotě statistické významnosti mezi obsahem kolagenu achutí (r = -0,57), a mezi hodnotou W-B a celkovým dojmem (r = -0,50).
Czech name
Špekáčky
Czech description
Byla provedena analýza masného výrobku Špekáčky (n = 18). Obsah vody ve vzorcích kolísal od 47,6 do 58,3 %. Obsah tuku nepřekročil limit stanovený českou legislativou (max. 45 %) a pohyboval se v průměru od 28,2 do 34,2 % v závislosti od jednotlivých zpracovatelů. Obsah ČSB se pohyboval ve vzorcích mezi 5,4 - 8,9 %, koncentrace NaCl od 1,85 do 3,28 %. Hodnota vodní aktivity byla velice vyrovnaná na hranici 0,96. Podíl masa kolísal mezi zpracovateli průměrně mezi 55 a 67 %. Podařilo se prokázat statisticky významné kladné korelace mezi obsahem tuku a vypracováním (r = 0,52), mezi hodnotou TPA a vzhledem v nákroji (r = 0,50) a mezi hodnotou W-B a barvou (r = 0,64). Záporná korelace byla zjištěna na hodnotě statistické významnosti mezi obsahem kolagenu achutí (r = -0,57), a mezi hodnotou W-B a celkovým dojmem (r = -0,50).
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2013
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
24
Issue of the periodical within the volume
4
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
13-18
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—