Czech frankfurters "Jemné párky" and "Vídeňské párky"
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43872371" target="_blank" >RIV/62157124:16270/13:43872371 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Jemné párky a Vídeňské párky
Original language description
Byla provedena fyzikálně-chemická, instrumentální i senzorická analýza 20 vzorků Jemných párků od 4 různých zpracovatelů. V obsahu tuku i podílu masa ve výrobcích byla prokázána shoda s požadavky české legislativy. Průměrný obsah vody kolísal od 60 do 66%. Obsah čistých svalových bílkovin (ČSB) se pohyboval průměrně mezi 8,6 % a 9,5 %, obsah NaCl od 2,2 do 3,0 %. Senzorické hodnocení objevilo značnou variabilitu ve standardnosti dílčích deskriptorů v rámci jednoho zpracovatele, zejména v oblasti chuti,slanosti, vůně, celkového dojmu, příp. i textury a konzistence. Rovněž všechny vzorky Vídeňských párků (n = 20) vyhověly limitům právních předpisů v ČR. Průměrný obsah vody kolísal mezi výrobci od 55,4 % po 60,9 %, obsah ČSB od 8,3 do 10,9 %. Průměrný obsah kuchyňské soli odpovídal údajům zjištěným u Jemných párků a pohyboval se mezi 2,0 a 2,6 %. Rovněž průměrný obsah dusitanu a hodnoty vodní aktivity byly téměř shodné s parametry naměřenými u jiných drobných masných výrobků. I vzorky V
Czech name
Jemné párky a Vídeňské párky
Czech description
Byla provedena fyzikálně-chemická, instrumentální i senzorická analýza 20 vzorků Jemných párků od 4 různých zpracovatelů. V obsahu tuku i podílu masa ve výrobcích byla prokázána shoda s požadavky české legislativy. Průměrný obsah vody kolísal od 60 do 66%. Obsah čistých svalových bílkovin (ČSB) se pohyboval průměrně mezi 8,6 % a 9,5 %, obsah NaCl od 2,2 do 3,0 %. Senzorické hodnocení objevilo značnou variabilitu ve standardnosti dílčích deskriptorů v rámci jednoho zpracovatele, zejména v oblasti chuti,slanosti, vůně, celkového dojmu, příp. i textury a konzistence. Rovněž všechny vzorky Vídeňských párků (n = 20) vyhověly limitům právních předpisů v ČR. Průměrný obsah vody kolísal mezi výrobci od 55,4 % po 60,9 %, obsah ČSB od 8,3 do 10,9 %. Průměrný obsah kuchyňské soli odpovídal údajům zjištěným u Jemných párků a pohyboval se mezi 2,0 a 2,6 %. Rovněž průměrný obsah dusitanu a hodnoty vodní aktivity byly téměř shodné s parametry naměřenými u jiných drobných masných výrobků. I vzorky V
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2013
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
24
Issue of the periodical within the volume
4
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
34-39
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—